H μουσική των Εβραίων του Μαρόκο στην Πλατεία Ηρώων

Article featured image
Article featured image

Το πρότζεκτ Howa Jani το οποίο ηγείται η Neta Elkayam έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης τα τελευταία χρόνια. Η Neta Elkayam είναι μια ανερχόμενη καλλιτέχνης και μουσικός, η οποία μετά τις περιπλανήσεις της σε όλο τον κόσμο ζει στην Ιερουσαλήμ. Αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά μουσικών του Ισραήλ και αναβιώνει με το δικό του ιδιόμορφο τρόπο την παραδοσιακή μουσική της βόρειας Αφρικής με έμφαση στη μουσική των Εβραίων του Μαρόκο.

Πώς δημιουργήθηκε το project

Όλα άρχισαν όταν μαζί με τον Amit Hai Cohen, εμπνεόμενοι από την παιδική τους ηλικία, δημιούργησαν 2 μουσικά βίντεο ως μια χειρονομία προς στους Εβραίους καλλιτέχνες της Βορείου Αφρικής. Η ανάρτηση των βίντεο στο διαδίκτυο, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και περιέργεια. Από τότε οι δυο τους άρχισαν να κτίζουν μια παράσταση μαζί με μουσικούς που είχαν μεγαλώσει με την ίδια μουσική. Σήμερα αποτελούν τη νέα γενιά η οποία ηγείται της προσπάθειας αναβίωσης της Μαροκινής μουσικής στο Ισραήλ.

Με το ένα πόδι στο παρελθόν, προσπαθούσαν όλο αυτό το διάστημα να κατανοήσουν σε βάθος και να συμβάλουν στην αναβίωση της Μαροκινής μουσικής, ακριβώς από το σημείο στο οποίο σταμάτησε. Θέλησαν όμως να παραμείνουν αληθινοί με τον εαυτό τους ως παιδιά Εβραίων από το Maghreb, που επιθυμούν να συνεχίσουν αλλά και να προωθήσουν τη μουσική τους προς το μέλλον, προσαρμόζοντας το υλικό τους, κάνοντας το πιο σχετικό με το σήμερα.

Έτσι γεννήθηκε η παράσταση «Howa Jani» η οποία βασίζεται σε νέες προσαρμογές Μαροκινών τραγουδιών, με έμφαση στους Εβραίους του Μαρόκο. Στηριγμένη σε αρχειακές ηχογραφήσεις και παλιούς δίσκους, τους οποίους οι καλλιτέχνες απεκτησαν από συλλέκτες και από το διαδίκτυο, η παράσταση περιλαμβάνει επίσης αυθεντικά κομμάτια. Howa Jani, είναι το όνομα ενός αυθεντικού τραγουδιού της παράστασης, γραμμένου από τη Neta Elkayam και τον Amit Hai Cohen.

Εξαιτίας της μοναδικότητάς της η παράσταση «Howa Jani» καταφέρνει, ταυτόχρονα με τα κλασικά κομμάτια που παίζονται σε νέα και φρέσκια έκδοση, να αιχμαλωτίζει αμέσως κάθε αυτί, δημιουργώντας ένα νέο -παραδοσιακό αλλά και καινοτόμο- μουσικό πρότυπο. Κάθε ένας από τους καλλιτέχνες μεταφέρει τη δική του προσωπική έκφραση στηριγμένη στην παράδοση των δασκάλων του, μετατρέποντας την παράσταση σε μια σημαντική και ενδιαφέρουσα σύγχρονη μουσική εμπειρία.

Ακόμη και τα αυθεντικά τραγούδια, τα γραμμένα στα Darija, την καθομιλουμένη γλώσσα του Μαρόκου, φιλοδοξούν, χωρίς να απομακρύνονται από τις ρίζες τους, να τα ερμηνεύουν σε μια σύγχρονη εκδοχή στοχεύοντας να φτάσουν σε ένα μεγαλύτερο κοινό και να λειτουργήσουν συνεκτικά, μέσω της μουσικής, ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες του  Maghrebi - Εβραίους και Μουσουλμάνους της διασποράς.

Το μουσικό σχήμα αποτελούν οι: Neta Elkayam: φωνή, Amit Hai Cohen: πιάνο, Elad Levi: βιολί, Netanel Ben Shitrit: τουμπερλέκι και Moshe Bakhar: ούτι.

Τρίτη 22 Ιουλίου, Πλατεία Ηρώων, 20.30, είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 77777745, www.cyprusrialtoworldmusic.com. Το σχήμα θα παρουσιαστεί επίσης σήμερα Δευτέρα 21 Ιουλίου, μαζί με τους Κύπριους Monsieur Doumani στο Αρχοντικό Αξιοθέας, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ