Πάμε Πειραιά με πλοίο;

Article featured image
Article featured image

Είναι ένα αίτημα που κατά καιρούς προβάλλεται από διάφορους φορείς, οργανωμένους και μη. Πράγματι, πόσο ωραία θα ήταν εάν είχαμε και αυτήν την επιλογή. Πόσο κοντά όμως βρισκόμαστε από μια πιθανή επαναλειτουργία της τακτικής γραμμής που να συνδέει με επιβατικό πλοίο την Κύπρο με την Ελλάδα;

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών Μάριου Δημητριάδη, η επαναλειτουργία της γραμμής είναι δύσκολη κυρίως λόγω του ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμη.

Παρόλα αυτά το υπουργείο φαίνεται να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα και αναζητεί εναλλακτικές λύσεις «τόσο για εθνικούς λόγους όσο και για σκοπούς παροχής εναλλακτικών μέσων για μεταφορά από και προς την Ελλάδα επιβατών, οι οποίοι αδυνατούν να ταξιδεύσουν αεροπορικώς».

Δεν συμφέρει οικονομικά

Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία της τακτικής γραμμής που υπήρχε στο παρελθόν μεταξύ των λιμανιών Λεμεσού και Πειραιά είχε καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τους πλοιοκτήτες επιβατικών πλοίων λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης.

Ενώ υπήρχε κάποια ζήτηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυτή ήταν ελάχιστη με αποτέλεσμα να καθιστά τη γραμμή ζημιογόνα. Η μείωση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, σε συνδυασμό με τη σχετικά μακρά διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού προς και από τον Πειραιά (γύρω στις 30 ώρες ανά διαδρομή), συνέβαλαν επίσης αρνητικά στη ζήτηση για μεταφορά επιβατών διά θαλάσσης.

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και το ότι οι οργανωμένες εκδρομές στο Ισραήλ ή/και στην Αίγυπτο που προσφέρονταν ως προέκταση και συνέβαλλαν στην οικονομική βιωσιμότητα της γραμμής Λεμεσού-Πειραιά, δεν υφίστανται πλέον λόγω της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή. 

Εναλλακτικές λύσεις

Μέχρι την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων προβαίνει σε άλλες ρυθμίσεις,  όπως η μεταφορά επιβατών με τα εμπορικά οχηματαγωγά πλοία (Ro-Ro Cargo vessels), τα οποία εκτελούν τακτικά δρομολόγια από και προς την Ελλάδα και Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα πλοία αυτά εξυπηρετούν πρωτίστως τη διακίνηση οχημάτων, φορτηγών και εμπορευμάτων έχουν όμως τη δυνατότητα, εάν οι πλοιοκτήτες το επιθυμούν, να μεταφέρουν μέχρι 12 επιβάτες. Η διευθέτηση αυτή καθιστά εφικτή την μετάβαση πολιτών από και προς την Ελλάδα διά θαλάσσης, ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα αεροφοβίας.

Επιπρόσθετα, εξετάζεται το ενδεχόμενο παραχώρησης αριθμού θέσεων (μονής κατεύθυνσης) στα κρουαζιερόπλοια τα οποία, με βάση την Κύπρο, πραγματοποιούν κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά κατά τους θερινούς μήνες.


Πηγή: InbusinessNews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ