ΝΑΣΑ: Φτηνά τη γλιτώσαμε το 2012

Article featured image
Article featured image

Εκτός από πηγή ζωής, ο ήλιος μπορεί να καταστεί και πηγή καταστροφών. Σύμφωνα με επιστήμονες της ΝΑΣΑ, αν χτυπούσαν τη Γη δύο ηλιακές καταιγίδες που είχαν σημειωθεί στις 23 Ιουλίου του 2012 ο πολιτισμός μας θα είχε γυρίσει στον 18ο αιώνα.

 «Ήμασταν απίστευτα τυχεροί καθώς σίγουρα δεν είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», λένε οι επιστήμονες και αναφέρουν ότι το συμβάν του 2012 ήταν διπλάσιας έντασης από αυτό που χτύπησε το Κεμπέκ του Καναδά το 1989, προκαλώντας γενικό μπλακ-άουτ.

«Απλά η Γη δεν ήταν εκεί. Αν η έκρηξη είχε σημειωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, η Γη θα ήταν ακριβώς στο σημείο που χτύπησε η ηλιακή καταιγίδα και οτιδήποτε δουλεύει με ηλεκτρισμό απλά θα καταστρεφόταν.»

Μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ αναφέρει ότι μια ηλιακή καταιγίδα ανάλογη εκείνης του 1859 όταν το τηλεγραφικό δίκτυο της εποχής είχε βγει εκτός λειτουργίας, θα είχε κοστίσει πάνω από 2 τρις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία (20 φορές περισσότερα από τις καταστροφές του τυφώνα «Κατρίνα») και θα είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε κάθε είδους υποδομές και υπηρεσίες που θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν.

Μια τόσο μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάρρευση του διαδικτύου και των GPS, ζημιές στα συστήματα ύδρευσης/ αποχέτευσης, αφού βασίζουν την λειτουργία τους σε ηλεκτρικές αντλίες κ.ά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ