Η θάλασσα φοριέται

Article featured image
Article featured image

Την Κόκα την γνωρίζω χρόνια. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους βιοκαλλιεργητές στο νησί (καλλιεργούσε βότανα), ασχολήθηκε γενικότερα με τα βιολογικά προϊόντα (κυρίως τρόφιμα), έχει εντάξει τη μακροβιοτική διατροφή και φιλοσοφία στη  ζωή της, ενώ παραδίδει και μαθήματα μακροβιοτικής μαγειρικής. Για να ‘μαι ειλικρινής, για τον μεγάλο της έρωτα, τη θάλασσα, πρόσφατα έμαθα. Οπότε, δημιουργώντας με τα βότσαλα, βρήκε καταρχήν ένα τρόπο να τα βάλει στην καθημερινότητά της, ενώ επιπλέον χαίρεται που μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη του νησιού, φεύγοντας, να πάρει μαζί του ένα κομμάτι από Κύπρο!

 

Δεν φαντάζομαι να ‘σαι κι εσύ μια απ’ αυτούς που, μη ξέροντας τι άλλο να κάνουν, «την είδαν» δημιουργοί κοσμημάτων;

Καλό αυτό! Εξαρτάται και πως το εννοείς. Ή είσαι άνεργος και δεν έχεις τι άλλο να κάνεις ή τα έχεις όλα και δεν ξέρεις τι να κάνεις στην άδεια σου ζωή. Το δεύτερο σίγουρα δεν είμαι. Τώρα, αναφορικά με το πρώτο, κάνω διάφορα αλλά στην ουσία είναι σαν να μην κάνω. Μάλλον ήταν η μεγάλη μου ανάγκη για δημιουργία. Γενικά η δημιουργία με κρατάει ζωντανή!

Πως και πότε σου προέκυψε να δημιουργείς με πέτρες της θάλασσας;

Τον τελευταίο χρόνο ζω στη Λεμεσό. Το χειμώνα, τις ελεύθερές μου ώρες την έβγαζα στη θάλασσα. Περπατούσα, την κοιτούσα και μάζευα βότσαλα. Με ηρεμούσε πάρα πολύ αυτό το πράγμα. Έμπαιναν όλες οι σκέψεις μου σε μια τάξη! Είναι και αυτό ένα είδος αυτοσυγκέντρωσης (meditation).


Μου άρεσαν τόσο πολύ τα βότσαλα, τα θαύμαζα και προσπαθούσα να σκεφτώ πως μπορώ να τα βάλω στη ζωή μου για να τα ζω καθημερινά και να τα απολαμβάνω.


Έτσι μου προέκυψε αυθόρμητα αυτή η ιδέα. Κάποια ήταν τόσο όμορφα που ήταν σα να μου φώναζαν «θα είμαι τέλειο κολιέ». Ξεκίνησα να δημιουργώ στα μέσα της άνοιξης.

Έχεις κάποιο σχετικό background; Παρακολούθησες κάποια σχετικά σεμινάρια;

Background δεν έχω αλλά πιστεύω πως το χέρι μου πιάνει. Γενικά, φτιάχνω διάφορα πράγματα, ράβω, πλέκω, ασχολούμαι με τη διακόσμηση… Τώρα, εκτός από την τεχνική, στη συνέχεια μπαίνει και το προσωπικό γούστο.

 



Είναι εύκολο ή δύσκολο υλικό;

Και εύκολο και δύσκολο μαζί. Είναι κάποια βότσαλα που δεν τρυπάνε με τίποτα! Και είναι κάποια που τρυπάνε πολύ εύκολα, λες και είναι αφρός. Σιγά-σιγά τα έμαθα και τα ξεχωρίζω. Μπορεί να βρω κάποια πολύ όμορφα αλλά ξέρω ότι δεν θα τρυπηθούν κι έτσι δεν τα μαζεύω. Έχει και κάποια με μέτρια δυσκολία. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι, έχει περισσότερες πιθανότητες να σπάσει. Πάντως, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο λυπάμαι όταν σπάνε. Ειδικά αυτά που δύσκολα τα βρίσκεις.


Όλα τα πράγματα στον πλανήτη έχουν την ενέργεια τους (καλή ή κακή). Πόσω μάλλον τα βότσαλα, που είναι δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τον ήλιο, τα άστρα και το φεγγάρι.


Θεωρείς ότι τα υλικά με τα οποία δουλεύεις, τα βότσαλα συγκεκριμένα, πέραν από ομορφιά έχουν και κάποιου είδους ενέργεια; Ξέρω ότι, γενικά, ασχολείσαι με spiritual θέματα, γι’ αυτό ρωτώ.

Σίγουρα! Όλα τα πράγματα στον πλανήτη έχουν την ενέργεια τους (καλή ή κακή). Πόσω μάλλον τα βότσαλα, που είναι δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τον ήλιο, τα άστρα και το φεγγάρι. Περικυκλωμένα από τις καλύτερες ενέργειες του πλανήτη! Νοιώθω την υπέροχη ενέργεια τους, όταν τα μαζεύω, όταν τα δουλεύω και φυσικά, το μεγαλείο, όταν τα φορώ.

Ποια είναι γενικά η σχέση μου την θάλασσα;

Αν με ρωτούσες «τι είναι αυτό που αγαπώ πιο πολύ πάνω στον πλανήτη» θα σου έλεγα η θάλασσα! Από μικρή ήμουν και εξακολουθώ να είμαι λάτρης της. Λατρεύω το κολύμπι, ασχολήθηκα παλιά με καταδύσεις, ενώ ασχολούμαι και με την ιστιοπλοΐα. Είναι απίστευτα όμορφη όταν είναι ήρεμη και υπερβολικά εντυπωσιακή όταν είναι φουρτουνιασμένη!

 



 

Πάντα την αγαπούσες ή αυτή η σχέση ενδυναμώθηκε τον τελευταίο χρόνο, αφότου μετακόμισες στη Λεμεσό;

Είμαι από το Βαρώσι. Γεννήθηκα στη θάλασσα, μεγάλωσα στη θάλασσα, νοιώθω ότι είναι ένα κομμάτι μου! Ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη.

Όταν θες να ηρεμήσεις, ποιο σημεία της πόλης επιλέγεις;

Το Lady’s Mile. Εκεί μαζεύω και τα πιο πολλά βότσαλα.

Τι είδους κοσμήματα φτιάχνεις;

Κοσμήματα απλά. Μου αρέσει η λιτότητα και ειδικά όταν ένα υλικό είναι ωραίο από μόνο του. Και σε αυτή την περίπτωση, μόνο η απλότητα τους ταιριάζει. Κυρίως κολιέ, βραχιόλια, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια.

 



Εκτός από κόσμημα, φτιάχνεις κι άλλα πράγματα;

Προς το «παρών» φτιάχνω napkin rings, wine glass rings και γούρια με βότσαλα. Έχω πολλές ιδέες για αντικείμενα σπιτιού. Θα ασχοληθώ με αυτά τον προσεχή χειμώνα.

Θεωρείς ότι οι τιμές σου είναι λογικές, σε σχέση με αυτό που προσφέρεις και σε συνάρτηση με τον χρόνο και την ενέργεια που ξοδεύεις για κάθε δημιουργία;

Σίγουρα ναι! Και σίγουρα δεν μπορεί να μετρηθεί η δουλειά, ο χρόνος και η ενεργεία που αφιερώνεις. Θα σκεφτεί κάποιος «σιγά, πήρε μια πέτρα την τρύπησε και αυτό είναι». Φυσικά και δεν είναι έτσι τα πράγμα! Δεν θέλω όμως να μπω σε λεπτομέρειες. Οι τιμές κυμαίνονται από μεταξύ €10 και €45.00 για τα περισσότερα κοσμήματα.


Αν ήμουνα στη θέση ενός τουρίστα και πήγαινα σε ένα νησί, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι πιο όμορφο απ’ αυτό για να πάρω μαζί μου φεύγοντας


Που τα βρίσκουμε; Σε ποια σημεία υπάρχουν προς πώληση;

Μια από τις αρχικές μου σκέψεις ήταν οι προώθηση τους σε τουριστικά πόστα. Εγώ προσωπικά, ντρέπομαι λιγάκι με το τι κυκλοφορεί στα τουριστικά καταστήματα. Αν ήμουνα στη θέση ενός τουρίστα και πήγαινα σε ένα νησί, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι πιο όμορφο απ’ αυτό για να πάρω μαζί μου φεύγοντας. Να μου θυμίζει το νησί, τη θάλασσα, τη μεσόγειο, το καλοκαίρι και να είναι φτιαγμένο από βότσαλα του νησιού, στο χέρι και σε μια προσιτή τιμή. Εγώ πάντως θα τρελαινόμουνα! Προς το «παρών» υπάρχουν στο Grecian Bay Hotel, Grecian Sun Hotel, Grecian Park Hotel, Sunfish Divers Diving Center (Αγία Νάπα), Aldiana Hotel Resort, St Raphael Resort, Columbia Resort (Πισσούρι), Art Gallery (Πισσούρι) και στο Karakaksa Art Gallery (Πάφος). Σύντομα, θα βρίσκονται και στο Sunrise Hotel (Πρωταράς), αλλά και στο Elysium Resort (Πάφος), ενώ θα τα έχω και στο facebook και σε δική μου ιστοσελίδα.

Πες μας δυο λόγια και για την έκθεση «By hand with love ‘Κ’» που θα πραγματοποιηθεί στο CavArt.

Δεν θα είναι ακριβώς έκθεση. Εκεί θα βρίσκομαι μαζί με τις δημιουργίες μου μόνο την Πέμπτη, 7 Αυγούστου, μετά τις 7 το βράδυ (μέχρι αργά). «by hand with love ‘K’» είναι το λογότυπο μου. Σε ότι αφορά στο cavArt, πρόκειται για ένα πρωτότυπο εργαστήρι-κάβα. Εργαστήρι μωσαϊκών και κάβα μαζί. Κοπιάστε να το δείτε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ