Οι πιθανότητες για τσουνάμι στην Κύπρο

Article featured image
Article featured image

Το ενδεχόμενο η Κύπρος να πληγεί από τσουνάμι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Ελένη Μορισσώ, η οποία, ωστόσο, καθησυχάζει λέγοντας πως το φαινόμενο είναι απομακρυσμένο.

«Η Μεσόγειος», είπε, «έχει ιστορία με τα τσουνάμι και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Στη δική μας περιοχή όμως οι γεωλογικές συνθήκες είναι τέτοιες, που δεν είναι τόσο εύκολο να περιμένουμε ένα τσουνάμι, που θα είναι καταστροφικό».

Η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης εξήγησε ότι «γεωλογικά είναι πιθανόν να εμφανίσουμε τσουνάμι, αλλά θα είναι μικρό και οι συνέπειες θα είναι ανάλογες ή καθόλου», για να προσθέσει πως «τα τσουνάμι, που ενδεχομένως να πλήξουν την Κύπρο, δε συγκρίνονται με το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία και έφτανε τα 13 μέτρα».

Σεισμοί

Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς στην περιοχή, ανέφερε πως το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου παρακολουθεί την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι φέτος έχει εγκατασταθεί ο καινούργιος Σεισμολογικός Σταθμός, υψηλής τεχνολογίας, με λήψη περισσότερων πληροφοριών για τα σεισμικά φαινόμενα.



Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται μέσα στη δεύτερη σε μέγεθος σεισμογενή ζώνη του πλανήτη,  στην οποία εκδηλώνονται σεισμοί, που αντιπροσωπεύουν γύρω στο 15% της παγκόσμιας σεισμικής δραστηριότητας.



Η ζώνη αυτή εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος της Μεσογείου, διαμέσου της Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Περσίας και Ινδίας και φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό.



Όλες σχεδόν οι πόλεις και πολλοί οικισμοί της Κύπρου έχουν στο μακρινό παρελθόν καταστραφεί από ισχυρούς σεισμούς. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ