Ο καλλιτέχνης που ακούει τα χρώματα

Article featured image
Article featured image

Ο καλλιτέχνης Neil Harbisson γεννήθηκε με αδυναμία να δει και να ξεχωρίσει τα χρώματα. Πλέον όμως φοράει μια προσθετική συσκευή που ο ίδιος αποκαλεί «Eyeborg» και που του επιτρέπει να ακούει όλο το φάσμα των χρωμάτων, ακόμα και αυτών που δεν μπορεί να εντοπίσει η ανθρώπινη όραση.

Μέσα από αυτήν τη μοναδική εμπειρία αναγνώρισης χρωμάτων πετυχαίνει να εξασκεί την τέχνη του. Μια δυνατότητα την οποία δεν είχε πριν γνωρίσει τον cyberneticist Adam Montandon σε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο. Μέχρι τότε ο Harbisson έβλεπε αυστηρά μαύρο και λευκό. 

Δουλεύοντας με τον Montandon και αργότερα με τον Peter Kese, ο Harbisson βοήθησε στο να σχεδιαστεί το ελαφρύ προσοφθάλμιο που φοράει στο μέτωπό του. Το eyeborg, μεταφέρει τις φωτεινές συχνότητες των χρωματικών αποχρώσεων σε συχνότητες ήχου. 

Η τέχνη του Harbisson είναι να θολώνει τα όρια μεταξύ όρασης και ακοής. Στην έκθεση του Sound Portraits ακούει τα χρώματα των επιφανειών και δημιουργεί μια μικροτονική χορδή.

Επίσης, στο project – City Colours εκφράζει τις πρωτεύουσες της Ευρώπης σε δύο χρώματα. Το Μονακό είναι γαλάζιο και απαλό ροζ και η Μπρατισλάβα κίτρινο και τιρκουάζ.

Παρακολουθήστε εδώ την ομιλία που έδωσε στο TEDx.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ