«Θα φροντίσω ο κόσμος να ακούει αυτά που θέλει να ακούσει»

Article featured image
Article featured image

Δηλώνει πρωινός τύπος οπότε δεν θα δυσκολευτεί με τα νέα δεδομένα στη ζωή-δουλειά του. Νοιώθει όμως μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει το «Πρωτοσέλιδο», το οποίο ο ίδιος θεωρεί ως μια από τις καλύτερες πρωινές εκπομπές της κυπριακής τηλεόρασης.

«Ξεκινάς πάνω σε κάτι που είναι ήδη κτισμένο σωστά και απ’ εδώ και πέρα είναι θέμα δικό σου πώς θα διατηρήσεις το καλό όνομα και πώς θα το αναβαθμίσεις. Είναι ένα στοίχημα».

Επιπλέον, για να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, ο Ανδρέας Δημητρόπουλος θα προσπαθήσει, λέει, να δώσει στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούει και όχι αυτά που θέλουν να του πουν.

 

Τι σημαίνει να κάνεις πρωινή εκπομπή; Τι ώρα πρέπει να ξυπνάς για να ‘σαι φρέσκος αλλά και φουλ ενημερωμένος για την ειδησεογραφία της ημέρας;

Για να ‘σαι πάντα έτοιμος θα πρέπει ιδανικά να μην κοιμάσαι καθόλου. Είναι εκπομπή για ξενύχτηδες αυτή. Θα προσπαθήσω να κοιμάμαι σχετικά νωρίς (μετά τα τελευταία δελτία της ημέρας), έτσι ώστε να ξυπνάω πρωί. Πιστεύω πως όταν είσαι δουλειά γύρω στις 6.00 τότε προλαβαίνεις να δεις και τα τελευταία νέα που ‘χεις χάσει απ’ την προηγούμενη.

Σε βγάζει πολύ έξω από το πρόγραμμά σου αυτή η νέα εκπομπή;

Όχι, γιατί ξυπνώ πρωί έτσι κι αλλιώς. Είμαι πρωινός τύπος. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι πρόκληση, όπως και κάθε τηλεοπτικό εγχείρημα, αλλά εδώ υπάρχει ένας επιπλέον λόγος: το «Πρωτοσέλιδο» έχει μια ιστορία, αφού πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για μια από τις καλές πρωινές εκπομπές που γίνονται στην κυπριακή τηλεόραση, άρα υπάρχει ένα επιπλέον βάρος, μια μεγαλύτερη ευθύνη.

 

Σε ποιους απευθύνεται μια πρωινή εκπομπή; Πώς θα σκιαγραφούσες το προφίλ των πρωινών τηλεθεατών;

Είναι ίσως η πιο ιδιόμορφη εκπομπή της κυπριακής τηλεόρασης, όπως και το κάθε πρωινό, λόγω των τριών κατηγοριών ανθρώπων που τις παρακολουθούν. Είναι αυτοί οι πολύ πρωινοί τύποι που θέλουν το πρωί να ανοίξουν την τηλεόρασή τους και να ενημερωθούν σε πολύ λίγα λεπτά, είναι επίσης η επόμενη φουρνιά που, προετοιμαζόμενοι για τη δουλειά, έχουν τον χρόνο και θέλουν να πάρει το αυτί τους και λίγη συζήτηση, ενώ και οι άλλοι που μένουν σπίτι, κυρίως κυρίες, μητέρες, γιαγιάδες, ηλικιωμένοι, αλλά και κάποιοι που τώρα τελευταία δεν εργάζονται. Έχει αυτή την ιδιομορφία το «Πρωτοσέλιδο» γι’ αυτό χρειάζεται να τη φτιάξεις με τρόπο που να καλύπτει τις τρεις αυτές κατηγορίες.

Εσύ προσωπικά παρακολουθείς τις εκπομπές το πρωί;

Ναι, πάντα μου άρεσε γιατί θεωρούσα ότι είναι η πρώτη ευκαιρία που έχεις να μάθεις γενικά την επικαιρότητα.

Αισθάνεσαι περίεργα που θα είσαι απέναντι στον Παναγιώτη Δημόπουλο;

Ο Παναγιώτης ήταν, είναι και θα είναι πολύ καλός φίλος μου, τον θεωρώ έναν πολύ ταλαντούχο δημοσιογράφο, τον έχω ζήσει, και αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο πρόκλησης. Θα περνάμε ωραία. Θα κάνουμε διάφορα.

Πού θα ποντάρετε για να ξεχωρίσετε ή για να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό;

Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει αυτά που θέλουν να του πουν. Το ζούμε σχεδόν καθημερινά. Εγώ θα φροντίσω, με το δικό μου τρόπο, ο κόσμος να ακούει αυτά που θέλει να ακούσει. Αν μη τι άλλο, να ακούει αλήθειες. Βαρέθηκε ο κόσμος και τα παραμύθια και τις υποσχέσεις και τα «θα»… Θα έχουμε κάποια τρικς με τα οποία νομίζω πως θα δυσκολεύουμε τους καλεσμένους μας. Για παράδειγμα, μια διαφοροποιημένη δήλωση ενός καλεσμένου, μια δήλωση που έγινε για παράδειγμα πριν ενάμιση χρόνο και στην οποία έχει αλλάξει το 80% των όσων δήλωσε. Δόξα τω Θεό, το Σίγμα έχει πολύ δυνατό αρχείο…

Δεν φοβάστε μήπως σας γυρίσει μπούμερανγκ αυτό; Ξέροντας δηλαδή ότι κάνετε αυτό το πράγμα, κάποιοι ενδεχομένως θα αρνηθούν να έρθουν στην εκπομπή.

Δεν θα τους συμφέρει, γιατί θα τους κράζουμε συνεχώς. Θα θέλουν να έρθουν αφού ξέρουμε πως ακόμα και αρνητική να είναι η διαφήμιση για κάποιον, δεν παύει να είναι διαφήμιση. Αυτό φυσικά δεν θα το κάνουμε συνέχεια παρά μόνο σε κάποιες φωνακτές περιπτώσεις. Όπως είπα, θα έχουμε κάποιες δηλώσεις από προηγούμενες εκπομπές που θα έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτό το νέο στοιχείο που θα βάζουμε αυτή τη στιγμή στην κουβέντα μας.

Είναι πολλοί αυτοί που προβάλλουν σοκαριστικές εικόνες, ακόμα και πτώματα, για να κερδίσουν τηλεθέαση. Τι έχεις να σχολιάσεις σχετικά;

Εμένα, ως τηλεθεατή, αυτό το πράγμα με ενοχλεί. Με ενοχλεί να βλέπω πτώματα, ακρωτηριασμένους, παιδιά. Εμείς όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα χειριστούμε σεβόμενοι πρωτίστως τον τηλεθεατή. Υπάρχουν θέματα στη δουλειά μας που είναι δύσκολα, πρώτο γιατί έχουν να κάνουν με ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω από αυτά και είναι εν ζωή και καθημερινά μπορεί να τα ακούνε, ενώ από την άλλη ξύνεις και πληγές. Εκ των πραγμάτων όμως θα έρθεις αντιμέτωπος με τέτοια θέματα, δεν μπορείς να τα αποφύγεις εντελώς.

Είσαι τύπος συναισθηματικός; Αφήνεις το συναίσθημα να βγει ή στον αέρα προσπαθείς να το καταπιέσεις;

Είμαι συναισθηματικός. Πολύ. Το συναίσθημα ή τον πόνο που μπορεί να βγάλεις κάποιος, τα νοιώθω και στεναχωριέμαι. Δεν είμαι ψυχρός εκτελεστής, άσχετα αν κάποιες φορές χρειάζεται να γίνεις αφού αυτοί που είναι απέναντί σου μπορεί να μην καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα.

Σε μια εποχή που οι ειδήσεις βγαίνουν στον αέρα σε χρόνο ρεκόρ και το Α και το Ω είναι η αποκλειστικότητα, πιστεύεις ότι οι παλιάς κοπής δημοσιογράφοι, αυτοί δηλαδή που κάνουν διερευνητική δημοσιογραφία, μπορούν να υπάρξουν;

Πιστεύω ότι και σήμερα υπάρχουν εξαιρετικότατοι δημοσιογράφοι, τους οποίους δυστυχώς ή ευτυχώς δεν τους γνωρίζουμε, είτε γιατί είναι σε κάποιες εφημερίδες είτε σε άλλα μέσα πέρα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο κι έτσι δεν εκτίθενται για να τους γνωρίζει τόσο ο πολύς ο κόσμος. Σε ότι αφορά στη δική μας περίπτωση, θα προσπαθήσουμε μέσα στα πλαίσια και του χρόνου που έχουμε αλλά και του έμψυχου δυναμικού, να μην αφήνουμε πίσω κάτι.

Συνεχίζεις και στο ραδιόφωνο;

Ναι, θα συνεχίσω στο 16.00-19.00 του Ράδιο Πρώτο. Είναι μια εκπομπή που πάει καλά, που εδώ και αρκετό καιρό είναι πρώτη σε ακροαματικότητα στην ώρα της, έχουμε πιάσει τον παλμό του κόσμου, υπάρχει μια αλληλεξάρτηση και πάμε καλά.

Νοιώθεις ένα βάρος, μια ευθύνη, που κατά κάποιο τρόπο «κληρονόμησες» το κοινό της Γιάννας Λοϊζίδου;

Πάντα. Κάθε φορά που ανοίγω το μικρόφωνο. Η Γιάννα είχε κάνει σχολή δική της. Και πολλές φορές, εμείς οι παλαιότεροι που δουλέψαμε και μαζί της, βλέπαμε αυτή την εκπομπή και με δέος, αφού η ίδια είχε καταφέρει με έναν απλοϊκό τρόπο, που φαινόταν απλός αλλά δεν ήταν, να έρθει πολύ κοντά στο κοινό της. Αυτό είναι ευθύνη μεγάλη και δεν ξέρω αν τα καταφέρνω. Μέχρι τώρα, νομίζω πάμε καλά…

Κάνεις ραδιόφωνο, τηλεόραση, υπήρξες και στα περιοδικά. Τι ξεχωριστό έχει το κάθε μέσο;

Το κοινό σημείο είναι η αισθητική που μπορεί να έχεις αλλά μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα. Θεωρώ ότι το ραδιόφωνο έχει μια φοβερή αμεσότητα και τη δυνατότητα να μπορεί να σε ακούει κάποιος από χιλιάδες σημεία, η τηλεόραση είναι ένα μέσο με το οποίο μπαίνεις στο σπίτι του άλλου, τον επηρεάζεις και διαμορφώνεις, αν θέλεις, και αισθητική αλλά και κοινή γνώμη, τα περιοδικά από την άλλη είναι ένα κομμάτι ψυχαγωγίας πιο ανάλαφρο, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι και εκεί δεν χρειάζεται δουλειά, ή ότι η ευθύνη που έχεις είναι μικρότερη. Μπορώ να σου πω κιόλας ότι στα περιοδικά χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά απ’ ότι στα άλλα μέσα.

Σου αρέσει αυτό το ανακάτεμα της τράπουλας ή θα προτιμούσες να έχεις κάτι πιο σταθερό;

Πολύ μ’ αρέσει. Γενικά είμαι άνθρωπος που δεν βαριέμαι εύκολα αλλά μ’ αρέσει να ψάχνομαι.

Δεν σε ιντριγκάρει ωστόσο η ιδέα, το «Πρωτοσέλιδο», το πρότζεκτ που ξεκινάτε τώρα, να συνεχίσει για χρόνια;

Ναι, αυτό θα ‘τανε και ευχής έργον. Βέβαια, όπως σου είπα και απ’ την αρχή, πριν από μένα το «Πρωτοσέλιδο» το έχουνε κτίσει άνθρωποι που έχουν δουλέψει πολύ για να δημιουργήσουνε αυτό που είναι. Ξεκινάς πάνω σε κάτι που είναι ήδη κτισμένο σωστά και απ’ εδώ και πέρα είναι θέμα δικό σου πως θα διατηρήσεις το καλό όνομα της εκπομπής αυτής και πως θα την αναβαθμίσεις. Είναι ένα στοίχημα.

Ποια θεωρείς ως την πιο μεγάλη επιτυχία σου στα κυπριακά ΜΜΕ, αν μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχίες;

Έχω αρκετές -σημαντικές για μένα, για τον κόσμο δεν ξέρω. Θεωρώ επιτυχία δημοσιογραφική μια αποστολή που είχαμε κάνει στην Κούβα, όπου πήγανε εκπρόσωποι διάφορων κομμάτων κι εγώ ως ο μόνος δημοσιογράφος. Εκεί, συμπτωματικά κατάφερα να κάνω συνέντευξη (για την εφημερίδα) με τη γυναίκα του Τσε Γκεβάρα, η οποία είχε να δώσει συνέντευξη από το ’69. Αυτό έγινε τα ’91. Ραδιοφωνικά, επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί η φιλοξενία πολλών μεγάλων καλλιτεχνών, ενώ τηλεοπτικά, κάποιες συνεργασίες που ευτύχισα να κάνω. Γενικά, κρίνω ότι οι δουλειές που έχω κάνει, σε μεγάλο βαθμό, άφησαν κάτι.

Η σχέση σου με τα Μέσα ξεκινάει πριν έρθεις στην Κύπρο, σωστά;

Σπούδασα δημοσιογραφία, έκανα ένα χρόνο στην «Ελευθεροτυπία» των Αθηνών και συμπτωματικά, μετά ήρθα εδώ, γιατί έτυχε τότε να έρθει αυτός ο πολύ μεγάλος δημοσιογράφος, ο Σπύρος Καρτζαφέρης, να φτιάξει «Τα Νέα». Είχα έρθει εδώ ως βοηθός του, μου άρεσε και έμεινα.

Είναι κάτι που λείπει έντονα από την κυπριακή τηλεόραση;

Διαφωνώ με αυτούς που βλέπουν μονίμως χάλια την κυπριακή τηλεόραση. Υπάρχουν εξαιρετικές εκπομπές, εξαιρετικοί δημοσιογράφοι, εξαιρετικά κομμάτια δελτίων ειδήσεων, υπάρχουν θεωρώ πολύ σπουδαία πράγματα να δεις κάποιος. Και σειρές που και αρέσουν και έχουν να δώσουν πράγματα. Πάντοτε, βέβαια, όταν υπάρχουν τόσες πολλές παραγωγές, σίγουρα θα υπάρχουν και αυτές οι οποίες θα είναι μέτριες. Αλλά θεωρώ ότι η κυπριακή τηλεόραση στέκει με σεβασμό απέναντι στον τηλεθεατή.

 

Το «Πρωτοσέλιδο» ξεκινάει Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου και θα προβάλλεται από τις 07.00 μέχρι τις 08.30π.μ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ