9 λόγοι για την πεσμένη σας διάθεση [και 9 τρόποι να την ανεβάσετε]

Article featured image
Article featured image

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να χαλάσουν τη διάθεση του καθενός από εμάς. Προβλήματα υγείας, άσχημη οικονομική κατάσταση ή ένας ανεπιθύμητος χωρισμός.

Υπάρχουν όμως επίσης και κάποιες λεπτομέρειες στην καθημερινή μας ζωή που μπορούν να μας βοηθούν να νιώθουμε πολύ καλύτερα.

Πιο κάτω παρουσιάζονται εννέα πιθανοί λόγοι που ίσως να ευθύνονται για την κακή σας διάθεση, καθώς και μέθοδοι αντιμετώπισής τους, ούτως ώστε να καταφέρετε να την ανεβάζετε όσο πιο σύντομα και αισθητά γίνεται.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νικολαίδης

 

 

 

1.Δεν καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά

Ναι, ασφαλώς και το ξέραμε ότι είναι πολύ θετικά για τη σωματική μας υγεία. Νέες έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι είναι εξίσου σημαντικά και θετικά και για τη ψυχική μας υγεία.

Σε πείραμα που έγινε στην Βρετανία με 80.000 άτομα, αποδείχθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν αρκετά φρούτα η λαχανικά  είχαν πιο ανεβασμένη διάθεση.

ΛΥΣΗ: Χάρη στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα συνταγών για πιάτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Με δυό λόγια, αρχίστε να τα καταναλώνετε!

 

2.Δεν σας βλέπει ο ήλιος

Κλεισμένοι μέσα όλη μέρα; Μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Zayed.

Μέσα από πείραμα που οργάνωσαν, απέδειξαν ότι τα άτομα που περνούσαν περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι παρουσίαζαν πιο ανεβασμένη διάθεση από τα άτομα που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.

ΛΥΣΗ: Πηγαίνετε μια βόλτα έξω!

 

3. Είστε αφυδατωμένος/η

Όχι, δεν εννοούμε αφυδατωμένος με την έννοια κάποιου που χάθηκε στην έρημο και χαροπαλεύει, ακόμη και λίγο αφυδατωμένος να είναι κάποιος, επηρεάζει την διάθεση του.

ΛΥΣΗ: Αρχίστε να πίνετε μεγαλύτερες ποσότητες νερού, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα.

 

4. Δουλεύετε υπερβολικά

Δε λέω, ίσως λόγω των περιστάσεων να είστε υποχρεωμένοι να εργάζεστε αρκετές ώρες, όμως και πάλι δεν είναι θετικό για εσάς.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Κάνσας έδειξε ότι άτομα τα οποία εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, έκτος από προβλήματα στην υγεία τους παρουσίαζαν και αρκετά άσχημη διάθεση σε σχέση με άτομα που εργάζονται λιγότερες ώρες.

ΛΥΣΗ: Προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερες ώρες, να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε και γενικά να βρείτε κάποιο τρόπο να εργάζεστε λιγότερες ώρες.

 

5. Υπερβολική χρήση του Facebook

Όσο περισσότερη χρήση κοινωνικών δικτύων κάνετε τόσο χειρότερη διάθεση θα έχετε, σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας στην Αυστραλία.

«Δεν είναι έκπληξη το γεγονός, αφού όταν κάνεις κάτι που νιώθεις ότι είναι χάσιμο χρόνου, δεν έχεις καλή διάθεση» ανέφερε η Χριστίνα Σαγιογλου, υπεύθυνο μέλος της έρευνας.

ΛΥΣΗ: Αφήστε τα κοινωνικά δίκτυα στην άκρη και ασχοληθείτε  με τα άτομα γύρω σας.

 

6. Δεν έχετε τη σωστή στάση του σώματος

Τόσα χρόνια που σας έλεγε η μητέρα σας να κάθεστε ίσια, κάτι ήξερε, αφού σύμφωνα με εξακριβωμένα στοιχεία, η στάση του σώματος παίζει μεγάλο ρόλο στη διάθεση του κάθε ατόμου.

Το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο παρουσιάζει στοιχειά τα οποία αποδεικνύουν ότι με τη σωστή στάση του σώματος, ίσια πλάτη ,κεφαλή ψηλά κλπ, ανεβαίνει αρκετά η διάθεση του ατόμου, ακόμη και αν δεν υπάρχει λόγος. Όπως λέει και μια φράση « fake it, until you make it».

ΛΥΣΗ: Διατηρείτε το σώμα σας σε σωστή στάση, εκτός από καλή διάθεση και καλή υγειά προσφέρει και αποφυγή πόνων στις αρθρώσεις. 

 

7. Δεν γελάτε συχνά

Το γέλιο είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για τη ψυχική διάθεση ενός ατόμου.

Εκτός από το ότι βοηθά στη μνήμη, ρίχνει σε μεγάλο βαθμό και τα επίπεδα άγχους. Ακόμη και ένα αναγκαστικό χαμόγελο, ξεγελάει τον οργανισμό και ανεβάζει την διάθεση.

ΛΥΣΗ: Διαβάστε κάποιο ανέκδοτο, δέστε μια κωμωδία, κάντε οτιδήποτε για να γελάσετε.

 

8. Νυστάζετε

Δεν είναι και μεγάλο μυστικό ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει ακόμη και τις πιο θετικές προσωπικότητες να αλλάζουν εντελώς διάθεση. Η κούραση το μόνο που προσφέρει στον άνθρωπο είναι άγχος και νεύρα.

ΛΥΣΗ:  Χρειάζεστε τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου την ημέρα εάν είστε ενήλικας.

 

9. Πάει καιρός να βρεθείτε στη φύση

Όταν η τσιμεντένια ζούγκλα γύρω σας καταντήσει ασφυκτική , το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε μια φυσική ζούγκλα ή δάσος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν εξόρμηση στη φύση έχουν πολύ πιο ανεβασμένη ψυχολογία, όπως και οι άνθρωποι που μετακομίζουν σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν αρκετοί χώροι πράσινου.

ΛΥΣΗ: Υπάρχουν πολλοί λόγοι και τρόποι να επανασυνδεθείτε με τη φύση, βρείτε αυτούς που σας βολεύουν και ξεκινήστε και θυμηθείτε θετικά που μπορεί να σας προσφέρει μια βόλτα στη φύση μακριά από το μουντό και ψυχοπλακωτικό γκρίζο της πόλης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ