Καταδίκες ισλαμιστών στη Σαουδική Αραβία

Article featured image
Article featured image

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε 23 άτομα σε ποινές φυλάκισης έως 22 χρόνια για το ρόλο τους σε επιθέσεις που εκτέλεσαν μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τρίτη επίσης τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι άλλοι 17 άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης έως και 33 χρόνια, ενώ την περασμένη εβδομάδα 48 άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως και 30 έτη.

Ένας εξ αυτών καταδικάστηκε στην ποινή του θανάτου.

Από το 2003 έως το 2006, μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν πραγματοποίησει σειρά επιθέσεων εναντίον ξένων και κυβερνητικών στόχων στη Σαουδική Αραβία.

Τον περασμένο μήνα η οργάνωση πραγματοποίησε μια συνοριακή επιδρομή από το έδαφος της Υεμένης, που ήταν η πρώτη κατά της Σαουδικής Αραβίας από το 2009.

Στην ετυμηγορία του δικαστηρίου αναφέρονται μια σειρά εγκλήματα που διέπραξαν οι καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων είναι «η εναντίωση στην υποταγή του ηγεμόνα», ο ενστερνισμός μαχητικής ιδεολογίας, η δημιουργία μαχητικών κυττάρων με στόχο να επιτεθούν σε ξένους υπηκόους, καθώς επίσης η παραγωγή και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Από το 2003, η Σαουδική Αραβία συνέλαβε χιλιάδες ανθρώπους στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ασφαλείας, φυλακίζοντας εκατοντάδες από αυτούς.

Παρατηρητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό του σαουδαραβικού βασιλείου αλλά και στο εξωτερικό λένε όμως ότι κάποιοι αντιφρονούντες που δεν έχουν σχέση με τους ισλαμιστές μαχητές έχουν επίσης φυλακιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης ασφαλείας. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ