Παγκόσμια πρεμιέρα για το ανέκδοτο αριστούργημα του Χατζιδάκι, «Faccia di Spia»

Article featured image
Article featured image

Το 2014 έκλεισαν 20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι και ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης τιμάται με κάθε τρόπο στη χώρα του. Μια από τις γιορτές στη μνήμη του είναι και η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και του Μουσικού Συνόλου Μάνος Χατζιδάκις, με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό.



Οι δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ηρώδειο, στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου.



Η μεγάλη έκπληξη της συναυλίας θα είναι το ανέκδοτο αριστουργηματικό soundtrack που είχε συνθέσει ο Μάνος Χατζιδάκις, για την ταινία του Τζιουζέπε Φεράρα «Faccia di Spia». Είναι η πρώτη φορά που μια ορχήστρα θα παίξει το συγκεκριμένο έργο του Χατζιδάκι και οι λάτρεις του συνθέτη -και της μουσικής- χρειάστηκε να περιμένουν σχεδόν 40 χρόνια για να το ακούσουν πλήρες. Να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο soundtrack δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο ενώ σχεδόν αδύνατο ήταν να βρεθεί και κόπια της ταινίας.

 

Ακούστε ένα μικρό απόσπασμα από το soundtrack



Η ιστορία της σουίτας

Ο Μάνος Χατζιδάκις  έγραψε το 1975 την σουίτα αυτή για την ομώνυμη ταινία παραμένοντας για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία.

Το θέμα της ταινίας είναι άκρως επίκαιρο αφού πραγματεύεται τα παιχνίδια συνομωσίας των κέντρων εξουσίας και τη φυσική αντίδραση των λαών. Ο σκηνοθέτης ακολούθησε τον απόλυτο ρεαλισμό στο σενάριο, συνδυάζοντας τα πλάνα μυθοπλασίας με επίκαιρο υλικό της εποχής.

Έμπνευση του συνθέτη έγιναν τα σύμβολα της ελευθερίας της δικαιοσύνης της πνευματικής ανάτασης αλλά και της βίας της εξουσίας μέσα από μορφές της σύγχρονης ιστορίας που πέρασαν στον ύψιστο ποιητικό κόσμο. Το τελευταίο πλάνο της ταινίας ήταν μια ζοφερή προφητεία που πάγωσε την ανθρωπότητα λίγα χρόνια αργότερα.



Το δεύτερο μέρος της συναυλίας

Θα περιλαμβάνει μια επιλογή από τα διασημότερα  τραγούδια που ο συνθέτης χάρισε στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Από την ταινία του Jules Dassin Never on Sunday «Ποτέ τη Κυριακή» όπου πρωτοακούστηκε το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», στην ταινία του Εlia Kazan «America America» και «T’ αστέρι του βοριά» που ακούστηκε εκεί, και από την ταινία του Dusan Makavejev «Sweet Movie» και «Tα παιδιά κάτω στον κάμπο», στην «Μπαλάντα του Ούρι (Αχ ουρανέ)» από την ταινία του Jean Negulesco «The Heroes» και στη συνέχεια πολλά αγαπημένα μοναδικά τραγούδια από τις συνεργασίες του Μάνου Χατζιδάκι σε διεθνείς μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς της γενιάς του.

Θα τραγουδήσουν η  Έλλη Πασπαλά και  ο Vassilikos.


Πηγή: Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ