Χάκερς δημοσίευσαν κωδικούς 5 εκ. χρηστών του Gmail [τι μας συμβουλεύει η Google]

Article featured image
Article featured image

Όπως μεταδίδει το σάιτ Daily Dot, Ρώσος χάκερ ανέβασε τους λογαριασμούς και τους κωδικούς πρόσβασης πέντε εκατομμυρίων χρηστών του Gmail και του bitcoin, σε ένα κρυπρογραφημένο φόρουμ γνωστό ως «tvskit».

Από την εξέταση αυτών των λογαριασμών, τους οποίους είχε υποκλέψει, αποδεικνύεται πως το 60% είναι έγκυροι, ενώ οι διαχειριστές του φόρουμ μόλις αντιλήφθηκαν τι ακριβώς συνέβη απενεργοποίησαν αυτομάτως την ανάρτηση.

Μέσα σε αυτή τη μακρά λίστα που περιλαμβάνει απλούς χρήστες, αλλά και εταιρείες, υπάρχουν και λογαριασμοί που έχουν υποκλαπεί εδώ και 10 χρόνια και άλλοι που έχουν από καιρό απενεργοποιηθεί.

Η πλειοψηφία των λογαριασμών που έχουν παραβιαστεί είναι από το Gmail και υπάρχουν και κάποιοι από το Yandex, το οποίο είναι ρωσική μηχανή αναζήτησης.

Σε ό,τι αφορά την προέλευσή τους οι περισσότεροι είναι από την Αγγλία, τη Ρωσία και από ισπανόφωνες χώρες.

Google: Αλλάξτε τους κωδικούς σας

Σύμφωνα με την εκπρόσωπος της Google Σβετλάνα Ανούροβα η εταιρεία έχει ενημερωθεί για την παραβίαση και συστήνει στους χρήστες του Gmail και όλων των άλλων υπηρεσιων της Google να αλλάξουν τους κωδικούς τους.

Επίσης, συστήνει στους χρήστες του Gmail να ενεργοποιήσουν την επαλήθευση των δύο βημάτων που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, μέσω της επαλήθευσης των δύο βημάτων οι χρήστες προτού κάνουν την οποιαδήποτε αλλαγή στο λογαριασμό τους υποχρεούνται να πληκτρολογήσουν τον κωδικό που μόλις τους έχει σταλεί από την Google στο κινητό τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ