«Παρέμβαση» της Βασίλισσας Ελισάβετ για το δημοψήφισμα

Article featured image
Article featured image

Την ευχή ο λαός της Σκωτίας να «σκεφτεί πολύ προσεκτικά για το μέλλον» εξέφρασε η Βασίλισσα Ελισάβετ συνομιλώντας με το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τη χαιρετήσει έξω από εκκλησία στο Αμπερντίνσιρ της Σκωτίας.

Η φράση αυτή ερμηνεύεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως «παρέμβαση της Βασίλισσας» ενόψει του αμφίρροπου δημοψηφίσματος της προσεχούς Πέμπτης για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι υποστηρικτές της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καλέσει τη μονάρχη να πάρει θέση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αποτέλεσμα θα κριθεί από τους τελευταίους ψηφοφόρους που παραμένουν αναποφάσιστοι.

Το στρατόπεδο του «Όχι» φαίνεται αποφασισμένο να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευχή της Βασίλισσας Ελισάβετ, με την εφημερίδα Times να κάνει λόγο για «εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση».

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο στρατόπεδο κατά της ανεξαρτησίας, αν και δημοσκόπηση για την Sunday Telegraph φέρνει μπροστά το «Ναι» με 54% έναντι 46% του «Όχι». Το Λονδίνο πάντως σημειώνει ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε συγκριτικά μικρό δείγμα, περίπου 700 ανθρώπων.



Ο μέσος όρος των τελευταίων έξι δημοσκοπήσεων δίνει 51% στο «Όχι» και 49% στο «Ναι».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ