Οι μέλισσες και το κατσουνόχορτο...

Article featured image
Article featured image

Τελείωσαν και αυτές οι διακοπές και επιστρέφουμε δειλά-δειλά στα γραφεία και τις δουλειές μας.

Πάνε οι θάλασσες, πάνε τα ουζάκια και αναμένουμε σιγά-σιγά να φθινοπωριάσει, αν και για να λέμε και του στραβού το δίκαιο τις καλύτερες θάλασσες μπορείς να τις απολαύσεις μέσα στο Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη!

Ένα άλλο είδος της Κύπρου, κατά πολύ μικρότερο από τον άνθρωπο, δεν κατάφερε να ξεκουράσει τα έξι ποδαράκια του. Κατ’ ακρίβεια οι μέλισσες ποτέ δεν έχουν καλοκαιρινές διακοπές. Αντίθετα το καλοκαίρι εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να καταφέρουν να μαζέψουν μέλι, για να βγάλουν το χειμώνα.



Φωτογρφία: Γεωργία Μιχαηλίδου



Οι μέλισσες αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα είδη που ζουν στο πλανήτη μας. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έγιναν για την αξία των μελισσών και τη συμβολή τους στη διατήρηση των οικοσυστημάτων. Σίγουρα όλοι μας κάπου θα έχουμε ακούσει ότι, αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, πολλά οικοσυστήματα κινδυνεύουν με κατάρρευση, συμπεριλαμβανομένων και γεωργικών περιοχών που μας θρέφουν. Αν χαθούν δηλαδή οι μέλισσες θα μας λείψει το φαγητό. Και αυτό γιατί οι μέλισσες επιτελούν τη γνωστή επικονίαση. Καθώς μετακινούνται από φυτό σε φυτό για να μαζέψουν το νέκταρ, κολλά πάνω στα πόδια τους η γύρη, η οποία  μεταφέρεται έτσι στα γύρω φυτά, επιτελώντας την αναπαραγωγή των φυτών και την παραγωγή καρπών. Έτσι χωρίς μελισσούλες θα χάσουμε τις «παττιχούλες», τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή, τα αμύγδαλα, τα μούρα και τόσους άλλους καρπούς απαραίτητους τόσο για τη διαβίωση μας όσο και για την επιβίωση της ευρύτερης βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.


Στην πραγματικότητα, αν χαθούν οι μέλισσες «την έχουμε βάψει», αφού αποτελούν ένα από τους πιο βασικούς κρίκους της ζωής, επικονιάζοντας το 1/3 των φυτών του πλανήτη μας.




Φωτογραφία: Γεωργία Μιχαηλίδου



Οι μέλισσες επίσης μας προσφέρουν και το μέλι, το κερί, την πρόπολή και τον βασιλικό πολτό, αλλά επίσης μέσω της μελισσοκομίας παρέχουν εργασία άμεσα ή έμμεσα σε περισσότερους από 600.000 πολίτες, μόνο στην Ευρώπη.

Απ’ όπου και αν το κοιτάξεις δηλαδή είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την επιβίωση του είδους.

 



Το κατσουνόχορτο (φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης)

 

Και να σου πάλι εδώ ο άνθρωπος με τα θαύματά του… Σίγουρα κάπου θα έχεις προσέξει το φυτό της πιο πάνω φωτογραφίας το οποίο ονομάζεται διεθνώς ως Heliotropium europaeum. Στη κυπριακή το λέμε «κατσουνόχορτο». Ακόμη και μετά από τόση ανομβρία που είχαμε φέτος, οι βροχούλες του Μαΐου ευνόησαν το φυτό αυτό να αναπτυχθεί. Η παρουσία του φυτού τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχει την απαραίτητη τροφή στις μέλισσες τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να εφοδιάσουν τις κυψέλες τους με μέλι και να βγάλουν το χειμώνα. Και εκεί που βγήκαν χαρούμενες οι εργάτριες προς το «κατσουνόχορτο», εμφανίζεται το τρακτέρ και οργώνει το χωράφι…  Και «κατσουνόχορτο» γιοκ και το στομαχάκι της μέλισσας γουργουρίζει...

 



Φωτογραφία: Αθηνά Παπαθεοδούλου

 

Μάταια παρακαλούσαν οι μελισσοκόμοι να καθυστερήσει λίγο το όργωμα των χωραφιών, ώστε να προλάβουν να μαζέψουν το νέκταρ οι μέλισσες. Φέτος δεν εισακούστηκε το αίτημά τους και ο χειμώνας αναμένεται βαρύς για τα μελίσσια. Μετά από συνεχή διαβήματα όμως και κόντρα συναντήσεις κατάφεραν να πείσουν τους αρμόδιους να λάβουν υπόψη το αίτημα τους έστω στο μέλλον -εδώ θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσο περνούν τα χρόνια και βλέπουμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών έξω από την πόρτα μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η φύση δεν αστειεύεται. Οι όποιες ανθρώπινες συμπεριφορές βλάπτουν τη βιοποικιλότητα, δρουν σαν μπούμερανγκ και έρχονται και μας βρίσκουν.


Ο καθένας, είτε ως Πρόεδρος κράτους είτε ως απλός πολίτης, πρέπει να το καταλάβει και να σεβαστεί τον τρόπο που λειτουργεί ένα σύστημα, είτε αυτό λέγεται τροπικό δάσος του Αμαζονίου είτε… κατσουνόχορτο.




Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ