Ένας σκούφος μαγικός [στην Παιδική Σκηνή του Σατιρικού]

Article featured image
Article featured image

Η Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου υποδέχεαι τη χειμερινή σεζόν με το έργο «Ο Μαγικός Σκούφος» του Πάντσιο Πάντσεφ, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου.

Θέλοντας να συνεχίσει τις περσινές επιτυχίες «Μορμόλης» και «Γαϊτανάκι» η Μαριάννα Καυκαρίδου διασκεύασε το έργο στη σύγχρονη εποχή και του έδωσε μια μοντέρνα γραμμή σαν ένα παιδικό παιγνίδι, με πολύ χιούμορ, περιπέτεια, έξυπνα τρικς, πρωτότυπα σκηνικά και κοστούμια, εντυπωσιακή μουσική.

Ο Μαγικός Σκούφος πρωτοπαίχθηκε το 1980 από τον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη με τον πρωτότυπο τίτλο «Οι Τετράδυμοι».  Επαναλήφθηκε από το Σατιρικό Θέατρο με τον τίτλο «Οι περιπέτειες των τετράδυμων» το 2000.

Πριν παρακολουθήσεις την παράσταση, μάθε ότι: Η παράσταση τοποετείται χρονικά στη σύγχρονη εποχή. Σε κάποιο χωριό γεννήθηκαν 4 αγόρια τετράδυμα και για να τα ξεχωρίσουν οι γονείς τους τους φορούσαν 4 διαφορετικά σκουφιά και από το χρώμα του κάθε σκούφου πήραν και το ανάλογο όνομα: Ο Ασπρής, ο Μαυρής, ο Πατσαλής και ο Ξανθούλης. Και τους 4 ρόλους υποδύεται ένας ηθοποιός που συνεχώς μεταμορφώνεται στο χαρακτήρα του κάθε ρόλου. Το μόνο χαρακτηριστικό για να τους ξεχωρίσουμε είναι ο σκούφος που φορούν και ο χαρακτήρας που υποδύεται ο ηθοποιός. Δίπλα στο σπίτι τους ζούσε μια άλλη οικογένεια που είχε μια κόρη, που την έλεγαν Μαρία. Τα 5 παιδιά μεγάλωσαν μαζί.  Όταν έγιναν 17 χρόνων οι τετράδυμοι, ο καθένας ξεχωριστά ζητά το χέρι της Μαρίας για να την κάνουν γυναίκα τους. Η μητέρα της Μαρίας, η θεία Ελένη, τους λέει πως ακόμα είναι παιδιά, πως πρέπει πρώτα να σπουδάσουν και να βρουν δουλειά και μετά να συζητήσουν το θέμα. Σε συνεννόηση με τον πατέρα των τετράδυμων τον Κύριο Πέτρο αποφασίζουν, όπως στα παραμύθια, να τους προτείνουν να πάνε πρώτα να σπουδάσουν, να μορφωθούν, να πιάσουν δουλειά και σε 5 χρόνια να επιστρέψουν και όποιος φέρει το καλύτερο δώρο στην Μαρία αυτόν θα διαλέξει για άντρα της.

Και οι 4 αρχίζουν να σκέφτονται και να δρουν με πολύ αστείο τρόπο και με χιούμορ, πως θα καταφέρουν να ξεγελάσει ο ένας το άλλο για να κερδίσουν την Μαρία. Π.χ. ο Πατσαλής σκέφτεται να ανταλλάξει τον σκούφο του με αυτόν που θα προκρίνει η Μαρία. Μετά από κωμικές καταστάσεις φεύγουν και οι 4 για σπουδές και δουλειά. Στο μεταξύ στην ιστορία μας υπάρχει και ο αφηγητής, ο οποίος ταξιδεύει παντού και συχνά πυκνά έρχεται στο χωριό και φέρνει νέα από τους τετράδυμους. Ότι ο Πατσαλής έγινε μεγάλος ξενοδόχος και έκανε πολλά λεφτά και δεν σκέφτεται να επιστρέψει πίσω στο χωριό. Ο Μαυρής έγινε ληστής, ο τρίτος σπούδασε χρυσοχός και ο Πατσαλής έγινε Υπασπιστής στο Παλάτι του Βασιλιά... Η Μαρία αποφασίζει να πάει να τους βρει για να βεβαιωθεί ότι αυτά που της λέει ο Αφηγητής-Παραμυθάς είναι αλήθεια. Η θεία Ελένη ανοίγει το μπαούλο με τα ρούχα του πατέρα της και τον μαγικό σκούφο, που όπως στα παραμύθια όταν τον φορέσεις μπορείς αυτόματα να βρεθείς στη χώρα που θέλεις. Έτσι η Μαρία αλλάζει φάτσα, βάζει μουστάκι και φορώντας αντρικά ρούχα πηγαίνει να συναντήσει τους τετράδυμους...

«Ο Μαγικός Σκούφος» θα παίζεται από την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου (πρεμιέρα) και κάθε Κυριακή πρωί στις 10.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης στην Αγλαντζιά. Πληρ. 22421609.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ