Δημοψήφισμα σήμερα στη Σκωτία [Αυτός ο Κύπριος ψηφίζει «Ναι»]

Article featured image
Article featured image

Η Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε πως στο σημερινό ψηφοδέλτιο η ερώτηση θα είναι η εξής «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;». Κι οι ψηφοφόροι, άτομα άνω των 16 ετών, καλούνται να αποφασίσουν εάν σήμερα θα είναι η μέρα εκείνη που θα γραφτεί στην ιστορία η δημιουργία ενός νέου κράτους στην Ευρώπη.

 

Απ’ τη μια η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, με το «ΟΧΙ» των Ενωτικών κι απ’ την άλλη η γαλανόλευκη του «ΝΑΙ», στα χέρια αυτών που ζητούν την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Τους τελευταίους μήνες οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν στη Σκωτία, με τις τελευταίες να υποστηρίζουν πως το σημερινό αποτέλεσμα θα κριθεί απ’ τους… αναποφάσιστους.

Επικοινωνήσαμε με τον Μιχάλη Μαυροθέρη, Κύπριο που διαμένει στη Σκωτία, για να μας μεταφέρει τι συμβαίνει εκεί.

 

Πώς βλέπεις τα πράγματα;

Η κατάσταση είναι τεταμένη εδώ και καιρό κι ο κόσμος έχει διαχωριστεί στις παρατάξεις του «Ναι» και του «Όχι». Έχουν γίνει πολλές πορείες το τελευταίο διάστημα αλλά φασαρίες δεν έχει. Παρατηρώ πως οι περισσότερες πορείες είναι αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Έχουν γίνει και πολλές διαδηλώσεις έξω απ’ το BBC τις τελευταίες ημέρες…

Γιατί στο BBC;

Λόγω ενός πρόσφατου τηλεοπτικού debate, όπου ήθελαν να εμπλέξουν και το κοινό στο θέμα. Είχαν πει αρχικά πως θα χώριζαν τον κόσμο σε κερκίδες, να διαχώριζαν δηλαδή τους ενωτικούς απ’ αυτούς που επιθυμούν την ανεξαρτησία. Εν τέλει προέκυψαν περισσότεροι του «Ναι» στο κοινό και το BBC αποφάσισε να μην τους χωρίσει, τελευταία στιγμή, για να μην φαίνεται η διαφορά. Αυτό εξόργισε τον κόσμο και έγινε ντόρος. Επιπλέον πρόκειται για ένα κανάλι που παρουσίαζε περισσότερες εκδηλώσεις που αφορούσαν το «Όχι» την τελευταία περίοδο.

Οι φίλοι σου εκεί τι λένε;

Υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και θα ψηφίσουν «Ναι». Βέβαια, έχω την εντύπωση, πως πρόκειται για μια εθνικιστική, παρά για μια πολιτική ψήφο. Αλλά έστω κι έτσι.

Εσύ ψηφίζεις σήμερα;

Ναι, λόγω του ότι είμαι κάτοικος Σκωτίας και ταυτόχρονα έχω υπηκοότητα από χώρα – πρώην αποικία.

Αποφάσισες τι θα ψηφίσεις;

Θα ψηφίσω «Ναι» γιατί πιστεύω πως η Αγγλία εκμεταλλεύεται την χώρα και μαζί με τις ΗΠΑ είναι υπαίτιοι για την κατάλυση της δημοκρατίας και τη διάλυση της οικονομίας. Είναι σημαντική μέρα για μένα σήμερα.

Τι κάνεις αυτό το διάστημα στη Γλασκώβη;

Γράφω το καινούριο μου βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και… αναμένω τα σημερινά αποτελέσματα.

Ο Μιχάλης Μαυροθέρης είναι συγγραφέας των βιβλίων «Θανατογραφία» [2010], «Blood on the Rocks» [2013] και «Letters from Glasgow» [2013]. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνει το καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Στάσεις και Υποστάσεις».

 

Danny Lawson/PA Wire


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ