Βλέποντας το παρελθόν, χτίζεις γέφυρες για το μέλλον

Article featured image
Article featured image

Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει*. Αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους που πρέπει να επισκεφθεί κανείς το CVAR (Centre of Visual Arts and Research), στην Ερμού 285, στην Παλιά Λευκωσία.

 

Από τον Γιάννη Πέτεβη.

 

Ένας πνεύμονας πολιτισμού εντός των τειχών, πήρε την θέση ενός παλιού αλευρόμυλου και σε ταξιδεύει στην Κύπρο του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα.

Πρόκειται για την προσωπική συλλογή και το αρχειακό υλικό των Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, οι οποίοι πήραν την απόφαση να μοιραστούν μαζί μας και να μας δείξουν την σύγχρονη ιστορία μας. Ιστορία η οποία «εξιστορείται» μέσα από 1000 πίνακες περιηγητών-ζωγράφων, 500 ενδύματα εποχής και 5000 βιβλία ιστορίας, τέχνης και περιηγητισμού και η οποία παρουσιάζει μπροστά στα μάτια σου την εξέλιξη του πολύπαθου νησιού μας μέσα στους αιώνες.

Εξαιρετική «ξεναγός» σε αυτό το ταξίδι, η Αλίκη Γιαννακού, την οποία θα πρωτοσυναντήσεις μπαίνοντας. Το πάθος, η ευγένεια, η μόρφωση και το χιούμορ της σε «παρασύρουν» σε αυτή τη διαδρομή στο χρόνο, θες δε θες.

 



 

Στο Κέντρο θα λειτουργεί επίσης χώρος διαλέξεων συνεδρίων και  εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, αφού στόχος του είναι η ενθάρρυνση των νέων στο να γνωρίσουν την Κύπρο του χθες, για να διαμορφώσουν την Κύπρο του σήμερα αλλά και να μας καλλιεργήσει τον σεβασμό προς την δική μας πολιτιστική κληρονομιά, προωθώντας την σημασία των εικαστικών τεχνών και τα έργα καλλιτεχνών διεθνούς αναγνώρισης που απεικόνισαν με τη δική τους ματιά, την Κύπρο.

 



 



Το Gift Shop του CVAR

 



Το Research Center

 



O χώρος διαλέξεων συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων

 

Στο CVAR λειτουργεί καφετέρια αλλά και το «Balthazar» roof bar,  το οποίο εκτός από εξαιρετική θέα και την αίσθηση ηρεμίας που αποπνέει, διαθέτει και γευστικά  coktails  που θα ολοκληρώσουν ιδανικά τη διαδραστική σου εμπειρία στο CVAR.

 



Η καφετέρια στο roof





Η εξαιρετική θέα της παλιάς πόλης από το roof

 

* George Santayana, 1863-1952, Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ