Η λογοτεχνία αλλιώς

Article featured image
Article featured image

Το Φεστιβάλ Σαρδάμ διοργανώνεται για 2η χρονιά φέτος από την ομάδα aRttitude και τη συγγραφέα Μαρία Α. Ιωάννου. Η Ιωάννου μας εξηγεί περί τίνος πρόκειται και επιπλέον δηλώνει πως το Φεστιβάλ αυτό θα αρπάξει τη λογοτεχνία απ’ τα μαλλιά, θα την βγάλει απ’ τις σελίδες των βιβλίων και τοποθετώντας στη σκηνή θα την αφήσει να… παίξει το παιγνίδι της.

 

Πείτε μας για την aRttitude.

Το 2009 ιδρύσαμε την ομάδα με τη χορογράφο Εύη Παναγιώτου. Στόχος μας είναι η προώθηση των τεχνών του σύγχρονου χορού και της λογοτεχνίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η έρευνα πάνω στο συνδυασμό των δύο τεχνών, πώς δηλαδή αλληλοεπηρεάζονται, πώς μπορούν να παρουσιαστούν στο κοινό και πώς μπορούν να συνδυαστούν. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επικεντρωθεί στη χρήση της ζωντανής ανάγνωσης της λογοτεχνίας ως είδος ρυθμού για τον χορευτή.

Σε τι στοχεύει το εν λόγω φεστιβάλ και τι θα περιλαμβάνει;

Στόχος του Σαρδάμ είναι να φέρει το κοινό πιο κοντά στη λογοτεχνία μέσα από μια εναλλακτική, ψυχαγωγική ματιά. Συχνά η λογοτεχνία δίνει την εντύπωση ότι είναι κάτι που αφορά τους λίγους. Αυτή η εντύπωση έχει απομονώσει τους συγγραφείς και έχει πλήξει και τη λογοτεχνία, αφού ο κόσμος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την ανάγνωση ή τη συγγραφή. Το Σαρδάμ φέρνει τους συγγραφείς σε άμεση επαφή με το κοινό, καθώς και με άλλους καλλιτέχνες. Οι συνδυαστικές αναγνώσεις που προκύπτουν από αυτή τη συνάντηση [συνδυασμός της λογοτεχνίας με το σύγχρονο χορό, το βίντεο, το θέατρο, τον ήχο/μουσική, το spoken work/slamming, την περφόρμανς κ.ο.κ], έχουν πολύ ενδιαφέρον γιατί σπάζουν τοίχους, όρια και κατεστημένα.

Σκοπός του Σαρδάμ δεν είναι να αντικαταστήσει τη λογοτεχνία ή τους παραδοσιακούς τρόπους απόλαυσής της, αλλά να προσφέρει μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.

 



Ποια η διαφοροποίηση απ’ την πρώτη διοργάνωση;

Οι θετικές αντιδράσεις από το περσινό Σαρδάμ μας ώθησαν στο να παρουσιάσουμε το 2ο Σαρδάμ σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό. Γι’ αυτό φέτος αποφασίσαμε να επαναλάβουμε την κύρια εκδήλωση του φεστιβάλ και στη Λευκωσία, ενώ τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μόνο στη Λεμεσό, την τρίτη μέρα του φεστιβάλ.

Ποιες οι προτάσεις του 2ου αυτού φεστιβάλ;

Ο σκοπός του Σαρδάμ και η γενικότερη δομή του παραμένει η ίδια, οι συμμετοχές όμως αλλάζουν, οπότε αναπόφευκτα αλλάζει και το Σαρδάμ. Θεωρώ τυχερούς αυτούς που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το περσινό Σαρδάμ, γιατί θα μπορούν φέτος να αντιληφθούν πιο έντονα τη συνέχεια ή/και μετάλλαξή του.

Τι σημαίνει «λογοτεχνία εκτός βιβλίου»;

Σημαίνει πως ο λογοτέχνης δεν είναι ένα εξιδανικευμένο σκιάχτρο του παρελθόντος με τσιγάρο και μπερέ αλλά ένας από μας, ένας άνθρωπος που σκεπτόμενος προσπαθεί να συντονιστεί με την εποχή του. Και αυτή η διαδρομή που προσφέρει το Σαρδάμ, μέσα από την υβριδική της ταυτότητα και τον πειραματισμό, ανοίγει, όσο μπορεί, καινούριους δρόμους. Ουσιαστικά το Σαρδάμ αρπάζει τη λογοτεχνία απ' τα μαλλιά, την βγάζει απ' τη σελίδα και την τοποθετεί στη σκηνή για να παίξει το παιχνίδι της.

 

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 / 20:30 [Θέατρο Ένα, Β’ Δημοτική Αγορά, Λεμεσός] Είσοδος: €5

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 / 20:30 [Θέατρο Ένα. «Άλλος Χώρος», Αθηνάς 4, Λευκωσία] Είσοδος: €5

Εργαστήρια: Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 [341 Creative Spaces, Αγίου Ανδρέου 341, Λεμεσός]. Κόστος συμμετοχής: €25 ευρώ / εργαστήρι

 

Πληροφορίες & κρατήσεις: 99404072

Δείτε την σχετική ιστοσελίδα και τη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ