«Όχι» από Σκωτσέζους στην ανεξαρτησία

Article featured image
Article featured image

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένει ενιαίο και παρ’ όλο που δύο μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Αμπερντίν και το Νταντή έδωσαν την πλειοψηφία στο «ΝΑΙ», η περιφέρεια, στα υψίπεδα έστειλαν την πλειοψηφία του «ΟΧΙ» στο 54%.

 

Στις 5.14 τοπική ώρα, ο εκφωνητής από την τηλεόραση του BBC ανακοίνωσε πως «η επίσημη πρόβλεψη είναι πως το ΟΧΙ κέρδισε».

Το σχόλιο του πολιτικού σχολιαστή του BBC από το «Ραδιόφωνο 4» στη Σκωτία, ήταν εκείνη την ώρα: «Αν διατηρηθεί το αποτέλεσμα με αυτό το ποσοστό, θα είναι μια πικρή νίκη, επειδή θα δείχνει πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σκωτίας ήθελε την ανεξαρτητοποίηση. Κάτι που θα πρέπει να καταλάβει το Λονδίνο».

Στις 10 το βράδυ της Πέμπτης (12 τοπική Κύπρου) έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στη Σκωτία.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων άγγιξε τον αριθμό ρεκόρ, αφού το 97% των 4,285,323 Σκοτσέζων που είχαν δικαίωμα στην ψήφο παρέλαβαν το εκλογικό τους βιβλιάριο.

Ο πρωθυπουργός (πρώτος υπουργός) της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, δήλωσε στις 8.30 σήμερα το πρωί: «Το γεγονός ότι η προσέλευση άγγιξε το 86% αυτό σημαίνει ότι νίκησε η Δημοκρατία. Η Σκωτία αποφάσισε αυτή τη στιγμή ότι δεν θα γίνει ανεξάρτητη χώρα. Το δέχομαι, αυτό καλώ να κάνουν όλοι οι Σκωτσέζοι».

 

Στις 8.08 πμ είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα για τις 29 από τις 32 περιοχές:

Ναι: 1.398.540 (44.6%)

Όχι: 1.737.464 (55.4%)


Πηγή: Zougla

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ