Στα μονοπάτια της παράδοσης [28 του μήνα πάμε Φικάρδου]

Article featured image
Article featured image

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κοινότητα Φικάρδου μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να περιηγηθούμε στα μονοπάτια της παράδοσης, μέσα από μια ωραία εκδήλωση.

 

Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, παρακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής ντόπιων εδεσμάτων, κρασιού και ζιβανίας, αλλά και δοκιμάζοντάς τα, όπως επίσης και την κατασκευή διαφόρων χειροτεχνημάτων και υφαντών.

Στον Ληνό θα μπορούμε να δούμε πως έφτιαχναν το κρασί, πως πατούσαν τα σταφύλια, αλλά και να πάρουμε μέρος στη διαδικασία σηκώνοντας πάνω τα «ποϊνάρκα μας». Σε άλλα σπίτια του χωριού, θα γίνεται το «χάρτζιασμα» των σταφυλιών και απόσταξη ζιβανίας, θα κατασκευάζεται ππαλουζές, σουτζούκος, τραχανάς, χαλούμι, ενώ θα ζυμώνονται και θα φουρνίζονται ψωμιά.

Παραπέρα θα μπορούμε να δούμε πως φτιάχνονται τα υφαντά στον αργαλειό και διάφορα κεντήματα. Επίσης, στα στενά του χωριού ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεκουραστεί στο παραδοσιακό καφενείο όπου θα σερβίρεται καφές της χόβολης, σε κάποια σημεία θα πωλούνται σουβλάκια και λουκουμάδες, ενώ στο κτίριο του παλιού σχολείου θα γίνεται προβολή ταινίας για την ιστορία του Φικάρδου!

 



 







 

Θα υπάρχει επίσης παντοπωλείο όπου θα διατίθενται παραδοσιακά προϊόντα προς πώληση για ενίσχυση του σκοπού της εκδήλωσης, ενώ επιπλέον θα πραγματοποιηθεί και ποδηλατοδρομία από την Κλήρου ως το Φικάρδου. Όλα τα έσοδα, όπως και πέρσι, θα διατεθούν, για την οικονομική στήριξη ενός κατοίκου του χωριού που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Για λεπτομέρειες και συμμετοχές στην ποδηλατοδρομία επικοινωνήσετε στο 96894696.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.00, Φικάρδου, επαρχία Λευκωσίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ