Το Πεκίνο απαγορεύει το διαδίκτυο στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ [και αυτοί ανακαλύπτουν app που λειτουργεί χωρίς WiFi]

Article featured image
Article featured image

Μπορεί η κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνο στην Κίνα να είναι σε θέση να επιβάλλει στο Χονγκ Κόνγκ τις πολιτικές της αποφάσεις, όχι όμως και να τιθασεύσει τις «γκατζετικές» μαστοριές των Χονγκονέζων.

Μετά την απενεργοποίηση του Wi-Fi στην κεντρική πλατεία του Χονγκ Κονγκ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές διαδηλώνουν για τη δημοκρατία, αστραπιαία μεταδίδεται μια νέα εφαρμογή της εταιρείας Open Garden, με την ονομασία «Fire Chat» και η οποία δεν χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο για να ενεργοποιηθεί.

Το νέο πρωτοποριακό app επιτρέπει ουσιαστικά στους χρήστες να συνομιλούν μόνο με τη σύνδεση των συσκευών τους. Χρήστες κινητών iOS και Android συνδέονται μέσω ενός «mesh network», ενός δηλαδή «πλεγματώδους δικτύου», μέσω Wi-Fi κα Bluetooth.

Το δίκτυο δημιουργείται συνδέοντας το hardware των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 60 μέτρων μεταξύ τους, χωρίς να απαιτείται mobile σύνδεση.

Σε συνδυασμό με τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στους συγκεντρωμένους αλλά και την υπερφόρτωση του δικτύου τηλεπικοινωνιών, το FireChat έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά, αφού μέσα σε δυο μόνο μέρες το «κατέβασαν» περισσότερα από 100.000 άτομα που συμμετέχουν στο κίνημα Occupy Central.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Open Garden Micha Benoliel δήλωσε: «Θέλουμε να το κρατήσουμε δωρεάν για τους χρήστες. Έχουμε αυξήσει τις δυνατότητες των χρηστών. Χωρίς να χρειάζεται δίκτυο ή wifi, μπορούν να συνδέονται με μία συσκευή που βρίσκεται κοντά. Οποιαδήποτε κέρδη για την εταιρεία θα έρθουν από διαφημίσεις κατά την χρήση ή την αγορά της εφαρμογής».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ