Η [εικονογραφημένη] πόλη της Ιωάννας Κανάρη Παπαδοπούλου

Article featured image
Article featured image

H Ιωάννα Κανάρη Παπαδοπούλου εγκαινιάζει τη νέα της δουλειά, μια έκθεση εικονογραφίας που τιτλοφορείται «η πόλη μου».

 

Η νέα αυτή δουλειά προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας τετράχρονης ιδιαίτερης, βαθιάς, δια-προσωπικής διαδρομής...

Όπως η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει «Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης μου πάντα με συνέπαιρνε. Το κέντρο, ο πυρήνας, μάρτυρας τόσων αλλαγών, άλλοτε βίαιων άλλοτε ομαλών, εκεί, να στέκει, να θυμίζει το παρελθόν μας, να υποκλίνεται στο παρόν μας, να αποκαλύπτει το μέλλον μας, να αντικατοπτρίζει τον εαυτό μας. Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο όλα γυρίζουν αέναα, χωρίς να βγαίνουν από την τροχιά τους.

Ο πυρήνας, η πόλη μου, η πολύτιμη, η αρχόντισσα  η “ωραία κοιμώμενη” -όπως πολύ εύστοχα κάποιος αποκάλεσε- ξύπνησε. Και ξαφνικά, τα άλλοτε ερειπωμένα αλλά αγέρωχα κτίριά της, ζωντάνεψαν και πάλι, ανέπνευσαν, αναγεννήθηκαν, βρήκαν λίγη από τη χαμένη τους αίγλη…

Η πόλη μου, η Λευκοθέα, η Λήδρα, η πολυπολιτισμική αυτή κόρη, ζει ξανά μέσα από τους δρόμους της που γέμισαν κουβέντες, μέσα από τις μυρωδιές της, τα ιστορικά κτίριά της, τα δαντελωτά μπαλκόνια της, τις πλουμιστές της πόρτες…

Με αφορμή την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της προσωπικής, αλλά και καλλιτεχνικης μου ταυτότητας, ξεκίνησα μια εσωτερική και δημιουργική περιπλάνηση στον πυρήνα της πόλης μου το 2010. Επεξεργασμενες τεχνολογικά λεπτομέρειες σε γραμμικά εικονο-γραφήματα, συνδυασμένα με λέξεις, φράσεις, ρήματα, ποιήματα…».

Την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Γκαλερί Opus 39, θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Πληρ. 22424938 & 97736400.



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ