Ζωή ποδήλατο!

Article featured image
Article featured image

γράφει η Δήμητρα Μακρυγιάννη

Εντελώς αδαής πάνω στο θέμα, πήρα τα πράγματα από την αρχή, από την πολύ αρχή μάλιστα! Ποδήλατο ονομάζουμε εκείνο το δίτροχο όχημα που κινείται καθώς ο αναβάτης του χρησιμοποιεί τη μυϊκή δύναμη των ποδιών του. Έτσι για την ιστορία, συγκεκριμένη χρονολογία εφεύρεσης του ποδηλάτου δεν υπάρχει, αλλά ούτε και συγκεκριμένος εφευρέτης. Πρόγονος όμως του δίτροχου αυτού οχήματος μπορεί να θεωρηθεί η κατασκευή «draisienne» η οποία κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με ξύλο, από τον Γερμανό βαρόνο Καρλ Φον Ντράις το 1817.

Αν ήδη έχετε πάρει την απόφαση να μετατραπείτε σε Lance Armstrong (ο ποδηλατιστής-φαινόμενο που κέρδισε το γύρο της Γαλλίας 7 συνεχόμενες φορές) καλό θα ήταν να ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές προτού προβείτε σε κάποια αγορά. Αρχικά υποβάλετε στον εαυτό σας το ερώτημα για ποιο ακριβώς λόγο θέλετε το ποδήλατο! Το τι ποδήλατο θα αγοράσετε εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε. Αν το χρειάζεστε για την πόλη ως μεταφορικό μέσο, αν το θέλετε για μεγάλες αποστάσεις και μακρινά ταξίδια, αν θέλετε να λάβετε μέρος σε αγώνες ή αν είστε extreme τύπος που θα ανεβοκατεβαίνει πλαγιές και λαγκάδια! Στη συνέχεια κοιτάξτε το budget που διαθέτετε. Η τιμή για ένα «αξιοπρεπές» ποδήλατο μπορεί να ξεκινά από €250 αλλά να φτάσει μέχρι και τα €5.000. Στη συνέχεια και αφού πάτε στο μαγαζί ελέγξτε το μέγεθος του ποδηλάτου. Φροντίστε να είναι καλό και άνετο στα πόδια σας. Μαζί με τον υπεύθυνο του καταστήματος κοιτάξτε τα φρένα και τις ταχύτητές του, βασικά για την ασφάλεια τόσο της δικής σας όσο και των υπολοίπων που θα συναντήσετε στο δρόμο ή οπουδήποτε αλλού.

Και σε περίπτωση που αγχώνεστε για το αν είστε γεννημένοι γι' αυτό, ένα έχω να σας πω! Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για αναβάτες δεν υπάρχουν. Φτάνει να σας αρέσει και να παθιαστείτε με αυτό! Ένας αναβάτης γυμνάζεται κάθε φορά που ποδηλατεί και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει μια από τις πιο εύκολες και καλές ασκήσεις γυμναστικής, ενώ τονώνει τους μύες των ποδιών καθώς και το υπόλοιπο σώμα. Είναι εύκολο και πολύ ασφαλές hobby, αρκεί να γνωρίζει κάποιος όλους τους κανόνες ασφαλείας. Οφείλουν όλοι οι ποδηλάτες να είναι γνώστες των βασικών κανόνων ασφαλείας. Οπωσδήποτε κράνος, ειδικά γυαλιά για προστασία από τον ήλιο και τον αέρα, μάσκα για το πρόσωπο, γάντια, προστατευτικά για τα γόνατα και φυσικά ένα παγούρι παγωμένο νερό, γιατί σίγουρα θα χύσετε λίγες σταγόνες ιδρώτα.

Εδώ και 2-3 χρόνια περίπου ο κόσμος στην Κύπρο έχει αναπτύξει καλή σχέση με το ποδήλατο, τόσο ως hobby αλλά και ως μεταφορικό μέσο. Σίγουρα δεν είναι στο βαθμό που συμβαίνει σε ξένες πόλεις αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Ο Κύπριος αποκτά άλλη νοοτροπία, πιο σύγχρονη και ευρωπαϊκή, και αυτό είναι κάτι που φαίνεται και από τη χρήση ποδηλάτου. Τόσο από τους μεγάλους όσο και τους νέους. Τον τελευταίο καιρό έχει συμβάλει θετικά και η δημιουργία του γραμμικού πάρκου στην πρωτεύουσα, που καλύπτει μια απόσταση περίπου 9.5χλµ., το οποίο διέρχεται από τους δήμους Λακατάµειας, Στροβόλου και Λευκωσίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν θέλουμε προσπάθεια για πρόοδο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να κατασκευαστούν αρκετοί και καλοί ποδηλατοδρόμοι σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και κάτι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο, μέχρι να σεβόμαστε τον ποδηλάτη στο δρόμο.

Ακαδημίες Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας

#Ακαδημία Ποδηλασίας Απόλλων

Περιοχές: Αγ. Δομέτιος, Μακεδονίτισσα, Έγκωμη, Αγ. Ανδρέας

Τηλ. επικοινωνίας: 99455605 (Ανδρέας Νικολάου)

www.cypruscyclinhacademy.com

Facebook: ApollonCycling

#Ποδηλατικός Όμιλος Αγ. Μνάσων

Περιοχές: Λακατάμεια, Ψημολόφου, Λυθροδόντας, Κλήρου, Παλαιχώρι, Αγ. Βαρβάρα

Τηλ. επικοινωνίας: 99654747 (Χάρης Γεωργάκης)

#Ποδηλατικός Όμιλος Ηράκλειτος

Περιοχή: Λακατάμεια

Τηλ. επικοινωνίας: 99558458 (Μάριος Αθανασιάδης)



#Σύνδεσμος Ποδηλατιστών Κόρνου

Περιοχή: Κόρνος

Τηλ. επικοινωνίας: 99959666 (Άντρη Χριστοφόρου)



#Ακαδημία Ποδηλασίας

Περιοχές: Στρόβολος, Λατσιά

Τηλ. επικοινωνίας: 99543453 (Πέτρος Πετράκης)

Facebook: NicosiaCyclingAcademy

#Ακαδημίας Ποδηλασίας Ομόνοια Λευκωσίας

Περιοχή: Λευκωσίας

Τηλ. επικοινωνίας: 97609701 (Κούλης Δαμαλάς)

www.omonoiacycling.com

#Ποδηλατική Κύπρος/Διεθνής Ομάδα Ποδηλασίας

Περιοχή: Τσέρι

Τηλ. επικοινωνίας: 99889781 (Δήμητρα Αντωνίου)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ