Τί συζήτησε η Αμάλ Αλαμουντίν με τον κ. Τασούλα για τα Γλυπτά

Article featured image
Article featured image

Μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά κράτησε η συνάντηση. Η Αμάλ Αλαμουντίν δεν έκανε δηλώσεις. Ο Νόρμαν Πάλμερ δήλωσε «αισιόδοξος». Τί είπε ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας.

Η Αμάλ Αλαμουντίν και οι κύριοι Τζόφρι Ρόμπερτσον, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Champers στο οποίο εργάζεται η Αμάλ, Νόρμαν Πάλμερ (επίτιμοι σύμβουλοι της Βασίλισσας της Αγγλίας, με επιτυχίες σε υποθέσεις διεκδίκησης έργων πολιτιστικής κληρονομιάς) και Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα- ήταν ... Εγγλέζοι. Εφθασαν στην Μπουμπουλίνας ακριβώς στις 12 το μεσημέρι.

Ο κ. Τασούλας υποδέχθηκε την ομάδα νομικών στον 5ο όροφο. Από ελληνικής πλευράς ήταν, πέραν του υπουργού Πολιτισμού, η γεν. γραμματέας κ. Λίνα Μενδώνη, ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, η κ. Ελένη Κόρκα, μέλος του Κ.Α.Σ. και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλών και Ιδιωτικών Συλλογών και ο Χριστόφορος Αργυρός, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» (Παντερμαλής και Κόρκα ήταν και στη συνάντηση για την πρόταση διαμεσολάβησης της Unesco στο Παρίσι).

«Η κυρία Αμάλ Κλούνεϊ»

Η Αμάλ Αλαμουντίν, χαμογελαστή και κομψή, χαιρέτησε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που την περίμεναν στον 5ο όροφο και εισήλθε στο γραφείο του υπουργού, ο οποίος καλωσόρισε την «κυρία Κλούνει» -αυτή την προσφώνηση διάλεξε ο κ. Τασούλας- τους νομικούς που τη συνόδευαν και τον κ. Ντέιβιντ Χιλ.

Μετά από μία σύντομη παραίνεση προς την Αμάλ για μία επίσκεψη στα ελληνικά νησιά και τις απαραίτητες συστάσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, η «πόρτα» έκλεισε για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Η (αινιγματική) δήλωση Νόρμαν Πάλμερ

Κατά την έξοδο από το γραφείο του κ. Τασούλα η Αμάλ Αλαμουντίν δεν έκανε δηλώσεις, ούτε οι κύριοι Ρόμπερτσον και Ντέβιντ Χιλ, όπως δεν έγιναν δηλώσεις ούτε από την ελληνική πλευρά, πλην του υπουργού Πολιτισμού.

Μία δήλωση ωστόσο, με ιδιαίτερο νόημα ήταν αυτή του νομικού κ. Νόρμαν Πάλμερ, ο οποίος με το πέρας της συνάντησης έκανε καθ' οδόν προς το ασανσέρ την εξής λιτή αλλά ουσιαστική δήλωση: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία συναινετική λύση, διαφορετικά πρέπει να αναζητηθούν νέες εναλλακτικές...».

Οι προτάσεις της ομάδας Αλαμουντίν και η διαμεσολάβηση της Unesco

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε κατά τη δήλωση του στην «ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου που πιστεύουν ακράδαντα το δίκαιο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα» και επανέλαβε ότι το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών τέθηκε ενώπιον της Unesco.

«Η κα Αμάλ Κλούνει και οι κύριοι Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον, συνοδευόμενοι από τον κύριο Ντέιβιντ Χίλ Πρόεδρο Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μας υπέβαλλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Όπως ξέρετε το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν».

Ο κ. Τασούλας παρέπεμψε για περισσότερες ειδήσεις στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο, Τετάρτη, στις 13:30, στο Μουσείο Ακρόπολης, μετά τη συνάντηση που θα έχει η Αμάλ Αλαμουντίν και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Πηγή: Thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ