Νομιμοποίηση της κάνναβης ή μήπως όχι;

Article featured image
Article featured image

γράφει η Νάσια Γεωργίου

Πόσο πιο κλισέ μπορεί να είναι ένα θέμα; Πόσο; Αυτοί που κάνουν χρήση, αυτοί που δεν την έχουν μυρίσει ποτέ, αυτοί που δεν έχουν ιδέα και όσοι έχουν μελετήσει τα πάντα, ασχολούνται φανατικά και αδιάλειπτα με το θέμα της κάνναβης. Ακόμη και η απουσία εξελίξεων, αποτελεί είδηση. Τι να κάνουμε, κάνναβη είναι αυτή! Πρόσφατα η συζήτηση «άναψε» και πάλι, για αυτό κι εμείς ενημερωθήκαμε για την κάνναβη από τους ευυπόληπτους κυρίους με τα κοστούμια.

Μια πρόταση σε καλό δρόμο

Η πρόταση που έχει κατατεθεί σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, η οποία περιμένει την έγκριση της Βουλής και βρίσκει σύμφωνο και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, αφορά στη «νομιμοποίηση της χρήσης και της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Κύπρο για βιομηχανικούς και ιατρικούς σκοπούς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου».

Κάνναβη. Μιλάμε όλοι για το ίδιο πράγμα;

Υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης, ας συμφωνήσουμε κατ' αρχάς πως μιλάμε για το ίδιο «πράμα». Στο γένος «κάνναβις» ταξινομούνται συνήθως τρία διακριτά είδη φυτών: κάνναβη η ήμερη (Cannabis sativa), Ινδική κάνναβη (Cannabis indica) και Cannabis ruderalis. Η ήμερη ή κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες για την παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ οι ίνες της χρησιμεύουν στην υφαντουργία. Σε αντίθεση, η ινδική κάνναβη χρησιμοποιείται για «ψυχαγωγικούς-ευφορικούς» σκοπούς, αφού η περιεκτικότητά της σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), τη δραστική ψυχοτρόπο ουσία, είναι αρκετά ψηλή.

Οι «ειδικοί» μίλησαν

Λόγω του ενδιαφέροντος που το θέμα πάντοτε λαμβάνει, η Νεολαία των Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.) σε συνεργασία με τη Νεολαία της ΕΔΕΚ και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες μια ημερίδα με θέμα «Εναλλακτικές χρήσεις της κάνναβης στην ιατρική και τη βιομηχανία». Ένας ανοικτός διάλογος, στον οποίο είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ, ενώ εκεί ήταν και αρκετοί ομιλητές από μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων, οι οποίοι ανέλυσαν το συγκεκριμένο θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και έδωσαν αρκετά στοιχεία υποστηρίζοντας την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης. Μεταξύ άλλων, αναφορά έγινε στο νομικό καθεστώς που διέπει την Κύπρο σε σχέση με την κάνναβη, στις θεραπευτικές ουσίες του φυτού, αλλά και σε κάποιες ιδιότητες που έχει ως προς την ανακούφιση αρκετών ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος κύριος Μάριος Σπύρου μάς ανέφερε τις διατάξεις και τις ποινικές διώξεις αφήνοντας όλους να καταλάβουμε ότι η Κύπρος σε σχέση με το νομικό καθεστώς που διέπει άλλες χώρες βρίσκεται αρκετά πίσω. Ο επόμενος ομιλητής, ο βιολόγος και θεραπευτής Πέτρος Ευδόκας, μίλησε για αλήθειες και ψέματα γύρω από το θέμα της κάνναβης, αλλά και για κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν θεωρείται ναρκωτικό, αφού σε αντίθεση με τα ναρκωτικά, η κάνναβη δεν σε εθίζει σωματικά και δεν σου προκαλεί ψυχώσεις, αντίθετα έχει αγχολυτικές, αντικαταθλιπτικές και αντιναρκωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει σε αρκετές καταστάσεις όπου άλλες αγωγές δεν έχουν αποτέλεσμα. Ο τελευταίος ομιλητής, ψυχίατρος και διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δρ. Κλεάνθης Γρίβας, μας παρουσίασε αρκετά παραδείγματα, ειδικότερα φαρμάκων και θεραπευτικών αγωγών, τα οποία έχουν ως κύριο συστατικό τους την κάνναβη και τα οποία μπορούν να μας εκπλήξουν με τα αποτελέσματα που μπορούν να αποφέρουν.

Φάρμακα γιοκ

Όπως και να 'χει, το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, είτε λόγω ελλιπούς ή καθόλου ενημέρωσης είτε λόγω πραγματικού άγχους αναφορικά με το τι θα ακολουθήσει. Πρόσφατα, κάποιες χώρες (βλέπε Γαλλία και Ρουμανία) νομιμοποίησαν την κυκλοφορία φαρμάκων που έχουν ως βασικό συστατικό τους την κάνναβη, τα οποίο συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στους ασθενείς που πάσχουν από κατά πλάκα σκλήρυνση. Στην Κύπρο της κρίσης, όπως ειπώθηκε και από την πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Λένια Τακούσιη Χριστοφόρου, ασθενείς αναφέρουν ότι έχουν σταματήσει τα φάρμακα που λαμβάνουν ενάντια στα συμπτώματα της κατά πλάκας σκλήρυνσης, ενώ δεν γνωρίζουν και πότε θα τους χορηγηθούν νέα. Ίσως αυτό το συμβάν να αποτελεί από μόνο του μια καλή αφορμή για να πειστούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα και το δρόμο που μας έδειξε η Γαλλία. Επίσης, σε αρκετές χώρες του κόσμου έχουν υιοθετηθεί αγωγές με φαρμακευτική κάνναβη ενάντια στον καρκίνο, τη νευρική ανορεξία, το άγχος, την οστεοαρθρίτιδα και αρκετά άλλα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ