Η ανακύκλωση είναι της μόδας

Article featured image
Article featured image

γράφει η Δήμητρα Μακρυγιάννη

Η κρίση έχει επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες όλων μας. Κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην ανανέωση της γκαρνταρόμπας μας. Μπορεί η ανανέωση να είναι δύσκολη, η ανακύκλωση όμως μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα πολύ εύκολα.

Checonomics

Μακριές φούστες μπορούν να μετατραπούν σε κοντές ή σε μίνι στράπλες φορέματα. Λεπτές ζώνες μπορούν να κάνουν ένα ρούχο να φαίνεται τελείως διαφορετικό. Ένα παλιό σακάκι μπορεί να μετατραπεί σε ένα υπέροχο γιλέκο. Το παλιό πουλόβερ που έβγαλε τα λεφτά του αλλά δεν θέλεις να πετάξεις, μπορεί κάλλιστα να ανανεώσει τη σχέση του μαζί σου, αν του προσθέσεις από κουμπιά και κεντήματα, μέχρι κομμάτια υφάσματος. Αν ούτε τα παπούτσια σου σε ενθουσιάζουν, μπορείς να τα αναβαθμίσεις κι αυτά με φιογκάκια, πέτρες, τρουκς, κορδέλες και ό,τι άλλο περνά από το μυαλό σου.

Χείρα βοηθείας

Αν τα χέρια σου δεν «πιάνουν» και η φαντασία σου εξαντλείται στα αυτονόητα, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου. Μια από αυτές είναι και η Χριστίνα Αντωνίου. Οι μετατροπές ρούχων και κοσμημάτων είναι εκείνο που λάτρευε και εξακολουθεί να λατρεύει, ενώ η κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες αυτό που την ώθησαν ώστε να μετατρέψει την αγάπη σε επάγγελμα. Μαζί με την καλή της φίλη Ιωάννα Ξιουρή, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ανοίξουν το μαγαζί των ονείρων τους! Στο «Faylin» «ο πελάτης μπορεί να μας φέρει ένα παλιό ρούχο που βρίσκεται στην ντουλάπα του 'παραπεταμένο', κάτι που έχει βαρεθεί ή ακόμα και κάτι που έχει εξασφαλίσει από τη μαμά ή τη γιαγιά κι εμείς να το μετατρέψουμε σε καινούργιο».

Το κομμάτι που ζητούν πιο συχνά από τη Χριστίνα να μετατρέψει σε κάτι διαφορετικό, είναι πράγματι το πουλόβερ. «Σε ένα πουλόβερ που έχουμε από την εφηβική μας ηλικία, μπορούμε να προσθέσουμε χάντρες, τρουκς ή φιόγκους, κάνοντάς το πολύ εύκολα και απλά καινούργιο» σημειώνει η ίδια και δεν έχει καμία αμφιβολία πως μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία ή ακόμη και να προτείνει ευφάνταστες και ξεχωριστές ιδέες, σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει το ταλέντο της.

Εκτός από ρούχα δικά μας, η Χριστίνα με την Ιωάννα ανακυκλώνουν ρούχα και τα πωλούν. Μοντέρνα T-shirts, φορέματα, φούστες, κολάν, τζιν,  σορτσάκια, σακάκια, κοσμήματα, κολιέ και γενικά οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί, μεταποιείται και πωλείται. Ακόμη κι ένα ζευγάρι sneakers μπορούν στα χέρια της Χριστίνας να μεταμορφωθούν. Ενεργοποιώντας δημιουργικότητα, φαντασία αλλά και διαθέσιμα υλικά, είτε θα ζωγραφίσει πάνω σε αυτά είτε θα τους προσθέσει spikes. Όσο για τα τζιν που έμειναν στην ντουλάπα από τα φοιτητικά σου χρόνια και πλέον δεν κουμπώνουν, μπορούν να αξιοποιηθούν και να καλύψουν ανάγκες χωρίς να επιβαρύνουν την τσέπη. Εννοείται πως αυτό γίνεται με το χαμηλότερο κόστος, αφού η κρίση ήταν αυτή που έδωσε την ιδέα στις δύο κοπέλες, ώστε δημιουργήσουν ένα κατάστημα που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των καιρών.

Σκοπός τού «Faylin» είναι να δημιουργήσει κάτι καινούργιο από κάτι παλιό και να το παραδώσει σε εμάς χωρίς το κόστος να είναι αποτρεπτικό «και αυτό ακριβώς είναι και η ευχαρίστηση που λαμβάνω στο τέλος από τη δουλειά μου: να παραδώσω κάτι καινούργιο στον πελάτη, που θα του είναι χρήσιμο και δεν θα το έχει πεταμένο στην ντουλάπα» προσθέτει η Χριστίνα. 

Ακόμη και αν δεν έχεις ρούχα που χρήζουν ανακύκλωσης, ακόμη και αν η ιδέα να μετατρέψεις τα ρούχα σου σε κάτι άλλο, δεν σε ενθουσιάζει ή αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που επιμένουν πεισματικά να κρατούν τα ρούχα τους γιατί η συναισθηματική τους αξία είναι ανυπολόγιστη, θέλω να σε διαβεβαιώσω πως το θέμα αυτό δημοσιεύεται για να επιβεβαιώσει την υποψία πως η κρίση μάς ωθεί να ανακαλύψουμε την κρυμμένη μας δημιουργικότητα και καλό θα ήταν να μην την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη και αναξιοποίητη.

Info: Το κατάστημα «Failyn» βρίσκεται στο Στρόβολο, στη Λευκωσία. Πληροφορίες 96320632. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ