«Η Κύπρος δεν είναι σε θέση αδυναμίας»

Article featured image
Article featured image

H Κύπρος δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε θέση αδυναμίας έναντι της Τουρκίας, όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης αντίμετρων για τις προκλήσεις της τελευταίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι της Ελλάδος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.



«Δεν είναι εφικτό η Κύπρος να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου για την ένταξη της Τουρκίας υπό τις παρούσες συνθήκες», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.



Ακόμα, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ έγκειται στο ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι λόγω της πιθανής εμπλοκής της στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, θεωρώντας ότι είναι «στο επίκεντρο της προσοχής» και επιδιώκοντας εξ αυτού «να κερδίσει και κάποια πλεονεκτήματα έναντι της Κύπρου», όπως είχε επισημάνει και την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.



Κατά την άποψη του κ. Χριστοδουλίδη, όπως την εξέφρασε στη συνέντευξη στο Σκάι, «η στάση της Άγκυρας απέναντι στη Λευκωσία αντανακλά τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής», ενώ σημείωσε επίσης πως «η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει το θέμα του αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τη λύση του Κυπριακού».



Πρόσθεσε ακόμα ότι ενώ η Κύπρος βελτιώνει τη σχέση της με γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία όπου πρόσφατα προσκλήθηκε σε επίσημη επίσκεψη για πρώτη φορά Κύπριος Πρόεδρος, η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με πολλά κράτη της περιοχής».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ