Ένα μεγάλο χειροκρότημα

Article featured image
Article featured image

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου είναι Διεθνές και πολύ του αξίζει. Είναι φρέσκια και ενδιαφέρουσα διοργάνωση που καταφέρνει να σου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον.

 

Σε φέρνει σε επαφή με πολλούς και πολύ σημαντικούς ανθρώπους, δημιουργούς και τάσεις. Είναι πολύ όμορφο κάθε βράδυ για μια εβδομάδα να συναντιέσαι, να παρακολουθείς, να προβληματίζεσαι, να «κλαμουρίζεσαι» σε κάποιες περιπτώσεις, να διαφωνείς κάθετα με τη θεματολογία κάποιων εξ αυτών αλλά και τις προσεγγίσεις κάποιων άλλων, αλλά να μην βαριέσαι σε καμία.

Τόσο η έναρξη, όσο και η λήξη του φεστιβάλ υπήρξαν ιδιαίτερες. Η έναρξη μας έμαθε -αν μη τη άλλο- τι είναι το 3D Mapping. Λίγο το έχεις; Είδαμε τη πρόσοψη του Ριάλτο να μεταμορφώνεται, να αλλάζει και να ζωντανεύει.

Στη λήξη οι εκπλήξεις σημειώθηκαν μέσα στο θέατρο. Όταν οι προβολές ολοκληρώθηκαν και ενώ όλοι περιμέναμε να αρχίσει η τελετή απονομής των βραβείων, από το κοινό, σηκώθηκε μια κυρία, η εξαιρετική Ελεονόρα Ρούσσου, και άρχισε να παίζει φλάουτο. Έτσι ξαφνικά. Τα βλέμματα -όπως ήταν αναμενόμενο και προσδοκώμενο- στράφηκαν επάνω της. Το χειροκρότημα που ακολούθησε ήταν δυνατό και παρατεταμένο. Το ίδιο έγινε και μετά που τη σκυτάλη την πήρε η η χορωδία και τραγούδησε καντάτα του Bach και Stabat Mater από τον εξώστη του θεάτρου.

 



Αν δεν σου λένε κάτι οι εκπλήξεις αυτές επειδή εκεί δεν ήσουν, ούτε σου πολυαρέσει το φλάουτο, σκέψου μόνο τον παράγοντα έκπληξη και τη διάθεση προσφοράς που χαρακτηρίζει τους οργανωτές, και ίσως το εκτιμήσεις καλύτερα.

Την παρουσίαση του φετινού φεστιβάλ, ανέλαβε η συμπαθέσταστη Ελίζα Πατσαλίδου, την οποία αν δεν θυμάσαι, μπορείς να ακούσεις Mikro και να θυμηθείς με μεγάλο ενθουσιασμό!

Τα βραβεία που δόθηκαν αποτελούν μια επιβράβευση και βοήθεια προς τους δημιουργούς των ταινιών και δίνονται με την ελπίδα πως η δημιουργικότητα δεν θα εξαφανιστεί, ακολουθώντας τη μοίρα των χρηματοδοτήσεων και της οικονομικής ανέχειας.

 



 

AWARDS ISFFC 2014

Ειδικές μνείες για τις ταινίες που συμμετείχαν στο διεθνές διαγωνιστικό κομμάτι

#1

Η πρώτη ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία A Single Body, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δουνούκου, που κατάφερε να μας οδηγήσει στην προσωπική εμπειρία δύο φίλων που ονειρεύονται την ανεξαρτησία τους, και που, ωστόσο, έρχονται αντιμέτωποι με τον ανείπωτο ρατσισμό και την αποξένωση. Η κριτική επιτροπή έχει ιδιαιτέρως εντυπωσιαστεί από την παγερή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η φωτογραφία του Λεωνίδα Αρβανίτη, η οποία αποδίδει το συμβάν με προφανή ειρωνία.

#2

Η δεύτερη ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία As He Lay Falling, σε σκηνοθεσία Ian Waugh για τη σκιαγράφηση ενός έντονου πορτρέτου Έλληνα μετανάστη, που είναι παγιδευμένος σε μια μη υγιή σχέση που απειλεί να κλονίσει την οικογένειά του, η οποία βρίσκεται μακριά. Η κριτική επιτροπή θα ήθελε να τονίσει ιδιαιτέρως την άριστη ερμηνεία του πρωταγωνιστή της, Christopher Greco.

#3

Η τρίτη ειδική μνεία απονέμεται σε μία ταινία που επέλεξε να θίξει με ευφυές, ειρωνικό και μη προσβλητικό τρόπο το σοβαρότατο θέμα της υγείας και ευεξίας των γυναικών. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να δημιουργήσει μια οπτικά εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων, η οποία μένει χαραγμένη στη μνήμη των θεατών για πολλή ώρα, παρά τη μικρή τρίλεπτη διάρκειά της. Η δεύτερη ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία Supervenus του Frédéric Doazan.

 



BEST DOCUMENTARY AWARD: Για τη μαγευτική και ποιητική δύναμή της, καθώς και για την ικανότητά της να μας μεταφέρει στον κόσμο των συχνά ξεχασμένων αισθήσεων, το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ συνοδευόμενο από το ποσό των 3000 ευρώ απονέμεται στην ταινία Notes on Blindness των Peter Middleton και James Spinney.

 



2nd AWARD FOR BEST SHORT FILM: Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους απονέμεται σε μια ταινία που διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας κατά τη διάρκεια των συγκλονιστικών γεγονότων στο Σαράγεβο. Το ελαφρύ χιούμορ και η συναρπαστική αγωνία έχουν επιτευχθεί χάρη στο ισορροπημένο σενάριο, την εξαίρετη σκηνοθεσία των ηθοποιών και τον τόσο δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην κάμερα και τον ήχο εκτός οθόνης. Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους συνοδευόμενο από το ποσό των 1500 ευρώ απονέμεται στην ταινία The Chicken, της Lina Gunjak.

 



BEST DIRECTOR AWARD: Για το συγκινητικό σενάριο που υποστηρίζεται άψογα από τη σκηνοθεσία του, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας συνοδευόμενο από το ποσό των 2500 ευρώ απονέμεται στην ταινία Claudiu and the Fish του Andrei Tanase. 1st AWARD FOR BEST SHORT FILM: Για τη σοβαρότητα, την περιεκτικότητα και την ειλικρίνεια του θέματός της, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους συνοδευόμενο από το ποσό των 4000 ευρώ απονέμεται στην ταινία Tau Seru του Rodd Rathjen.

 



Ειδικές μνείες εθνικού διαγωνιστικού

#1 (by Green Olive Films)

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, το οποίο προσφέρει η εταιρεία Green Olive Films για υπηρεσίες μεταπαραγωγής αξίας 6000 ευρώ, απονέμεται σε μια ταινία που σκιαγραφεί με περίτεχνο και συνάμα λιτό κινηματογραφικό τρόπο μια απλή και καθημερινή ιστορία. Η σκηνοθέτις που κατάφερε με άμεσο τρόπο να εντάξει απόλυτα τους ηθοποιούς στο κινηματογραφικό πλαίσιο είναι η Μυρσίνη Αριστείδου για την ταινία της Not Now.

#2 (by Green Olive Films)

 Για τον πρωτότυπο και ποιοτικό τρόπο με τον οποίο η κάμερα κατάφερε να διεισδύσει στον ψυχικό κόσμο της πρωταγωνίστριας και να σκιαγραφήσει τον εξωτερικό και εσωτερικό χαρακτήρα της σε όλη της πορεία της ταινίας, η Κριτική Επιτροπή απονέμει το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, το οποίο προσφέρει επίσης η εταιρεία Green Olive Films για υπηρεσίες colour-grading αξίας 3500 ευρώ στην ταινία το Νανούρισμα της Πεταλούδας της Τώνιας Μισιαλή.

 



#3 (Sklavis Film Lab)

Το βραβείο Καλύτερου Μοντάζ, το οποίο προσφέρει η εταιρεία Sklavis Film Lab για υπηρεσίες μεταπαραγωγής, colour correction και DCP in HD, απονέμεται σε μια περίτεχνη ταινία που κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, επιλέγοντας άδειους εσωτερικούς χώρους για να πληρώσει το κενό της απώλειας και της μνήμης. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Letters to Cyprus των Sholeh Zahraei και Kamil Saldun.

 



2nd PRIZE FOR BEST NATIONAL FILM:

Για την ικανότητά της να σκιαγραφήσει την αγωνία ενός ρομαντικού σεναριογράφου, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή κοινοτυπία της ύπαρξής του, το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους συνοδευόμενο από το ποσό των 2500 ευρώ απονέμεται στην ταινία Afterthoughts του Ιβάν Χαραλάμπους.

 



1ST PRIZE FOR BEST NATIONAL FILM:

Για την ακρίβεια του σεναρίου της και το θάρρος να σκηνοθετήσει μια τόσο περίπλοκη, ανησυχαστική και συγκινητική ταινία, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους συνοδευόμενο από το ποσό των 4000 ευρώ απονέμεται στο Νανούρισμα της Πεταλούδας, της Τώνιας Μισιαλή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ