«Ας βγούμε λίγο απ' το... κουτί μας»

Article featured image
Article featured image

TED: Ideas worth spreading. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το ’84 στην Αμερική κι έπειτα έδωσε και σ' άλλες χώρες, πόλεις και κοινότητες την ευκαιρία να υιοθετήσουν τις γραμμές και την φιλοσοφία του με τα TEDx events. 

Το τρίτο στη σειρά TEDx Nicosia, θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου. Fan του θεσμού, έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες βίντεο στο διαδίκτυο, ενώ η εμπειρία μου στο TEDx Nicosia του 2013 ήταν μοναδική.

Απ’ τις ομιλίες που ξεχώρισα ήταν αυτή του Roddy Damalis, την οποία προτείνω στους fans του θεσμού ή σ' όσους θέλουν να πάρουν μία πρώτη γεύση.



 



Με μία άκρως ενδιαφέρουσα λίστα ομιλητών, ανυπομονώ να βρεθώ στα φετινά TEDx Nicosia. Ο Παύλος Κορωνής, συνδιοργανωτής και curator του event –κι ένας υπέροχος άνθρωπος- έχει περισσότερους λόγους να αναμένει την αυριανή ημέρα. Πιο κάτω μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του, τη σχέση του με την οργανωτική ομάδα και τους ομιλητές, και μας εξηγεί την σημαντικότητα του θεσμού αυτού.     

Φωτογραφία: AJ Photo Art

Πώς προέκυψε η εμπλοκή σου στο TEDx Nicosia; 

Περί τα τέλη του 2012 γνωρίστηκα με την τότε διοργανώτρια και curator Μαρίνα Θεοδότου, με την οποία είχαμε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ανέκαθεν ήμουν fan του θεσμού, παρακολουθούσα τα βίντεος, μου άρεσε το όλο αμπιάνς και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι δεν έπρεπε κατ’ ανάγκη να συμφωνώ με όλα όσα άκουγα αλλά στην τελική να ακούσω να προσεγγίζεται μια ιδέα με τρόπο διαφορετικό. Όταν κάποια στιγμή η Μαρίνα μου πρότεινε να συνεισφέρω εθελοντικά στην διοργάνωση -αναλαμβάνοντας τα logistics και το budget management- ανταποκρίθηκα θετικά. Η εμπλοκή μου στο TEDx Nicosia 2013 [«Re-Think, Re-Generate, Re-Act»]. ήταν καθοριστική, αφού απόλαυσα και ενημερώθηκα για τα… backstage του θεσμού αυτού. Όταν η Μαρίνα μετακόμισε στην Αμερική, μαζί με τον Λώρη Σταυρινίδη –συνιδρυτή και creative director του event σήμερα- και γενικότερα με την ομάδα, αποφασίσαμε πως ο εν λόγω θεσμός είναι πολύ σημαντικός και θα ‘πρεπε να συνεχιστεί. Αιτηθήκαμε λοιπόν τις απαραίτητες άδειες και είμαστε έτοιμοι, αυτό το Σάββατο, να παρουσιάσουμε το 3ο event TEDx Nicosia. Παράλληλα εξασφαλίστηκαν δύο επιπλέον άδειες: Για το TEDxChange, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013, από την Μαρίνα Θεοδότου και το TEDx Nicosia Women που ακολούθησε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, από την Μάχη Σολωμού. Το πρώτο αφορούσε σε live streaming απ’ την Αμερική και πρόκειται για μια συνεργασία του προγράμματος με το Bill & Melinda Gates Foundation. Όσον αφορά στο  TEDx Nicosia Women, πρόκειται για ένα ετήσιο event και σκοπός του συγκεκριμένου ήταν να εστιάσει στην ζωή, τις ιδέες και το πάθος των γυναικών μέσα απ' τις ιστορίες που οι ίδιες μας διηγήθηκαν. Παράλληλα μ' αυτά, έτρεχε και η διοργάνωση του TEDx Nicosia κάτω από την θεματική «Perspectives».

Πώς καταλήξατε σ' αυτή την θεματική; 

Μετά από πολλή σκέψη! Στην αρχή ψάχναμε για την φράση εκείνη που θα αντιπροσώπευε καλύτερα το event αλλά εν τέλει καταλήξαμε πως η δυναμική μίας λέξης με πολλαπλές διαστάσεις θα 'ταν καλύτερη. Η λέξη «Perspectives» αφορά σε διάφορους τομείς και αφήνει σε κάποιον τον χώρο να κινηθεί αναλόγως. Ας μην ξεχνάμε πως η θεματολογία των TEDx αφορά σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και θέματα γενικής φύσεως. 

Πώς γίνεται η επιλογή των ομιλητών; 

Όταν καταλήξουμε στον γενικό μας τίτλο, όλη η ομάδα αρχίζει να ψάχνει και να καταγράφει ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάτι καινούριο και διαφορετικό να πουν. Ιστορίες αλλιώτικες απ’ αυτές που ακούμε, βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι και καλοί ομιλητές στην Κύπρο. Άτομα που αξίζει να εμφανιστούν στην σκηνή και να μοιραστούν την ιδέα τους. Κι αυτό εμπίπτει στη γενικότερη φιλοσοφία των TED, που αφορά σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Είναι σημαντικό να αναφερθεί εδώ πως ψάχναμε εξ αρχής για ντόπιους, αφού είναι πολύ σημαντικό οι ιδέες αυτές να προωθούνται πρώτα στην κοινότητα που αφορά το συγκεκριμένο TEDx, στην Λευκωσία σ' αυτή την περίπτωση, και μετά μέσω διαδικτύου στον υπόλοιπο κόσμο. 

Πρόκειται για μια εθελοντική προσπάθεια έτσι; 

Ναι, όλοι όσοι δουλεύουμε για το TEDx λειτουργούμε σε εθελοντική βάση και παρόλο που υπάρχει ένας διαχωρισμός εργασιών, έχουμε όλοι ανεξαιρέτως εμπλοκή με… τα πάντα. Με τις ιδέες, την θεματική, τους εθελοντές, τα logistics… Η δύναμη της ομάδας είναι για μας φιλοσοφία ολόκληρη και έμπνευση μαζί. Η όλη θετικότητα που βγάζει το event δεν είναι τυχαία, αφού καθρεπτίζει και την θετική ενέργεια του κάθε συντελεστή του ξεχωριστά.  

Τι έχεις σπουδάσει και πως αυτό σε βοήθησε στο στήσιμο και την διοργάνωση του event αυτού; 

Έχω σπουδάσει κάτι εντελώς ανεξάρτητο, παρόλα αυτά είμαι απ’ τους ανθρώπους που ψάχνονται πάντα… out of the box. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στον κλάδο της Ψυχολογίας και Ανθρωπολογίας και πάντα είχα μια ανοικτή άποψη σχετικά με το τι είναι ο άνθρωπος. Δούλεψα σε πολλά εθελοντικά projects, και κατά την διάρκεια των σπουδών μου, ιδιαίτερα με ευάλωτες ομάδες. Ομάδες που πολλές φορές απομονώνονται ή τις απομονώνουμε εμείς οι ίδιοι.  Πάντα με ενδιέφερε να είμαι «active listener», δηλαδή να ρωτάω ανοικτά τον συνομιλητή μου και να του δίνω την ευκαιρία να βλέπει από μία άλλη οπτική γωνία το θέμα για το οποίο συζητούμε γιατί πιθανόν έτσι να βρίσκει από μόνος του κάποια απάντηση γι’ αυτό. 

Έχεις χρησιμοποιήσει αυτή τη τεχνική και με τους ομιλητές του event; 

Αυτό που κάνω είναι καταρχήν ν' ακούσω προσεκτικά, και για όση ώρα χρειαστεί, αυτό που έχουν να προτείνουν. Θα δώσω feedback, θα δουλέψω μαζί τους πάνω στα κομμάτια εκείνα που μπορούν να αποτελέσουν την βάση της ομιλίας τους, θα τα βάλουμε μαζί σε μια σειρά… Είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία. Να συνομιλείς μαζί τους σχετικά μ’ αυτό που τους άγγιξε περισσότερο όσον αφορά στο θέμα τους, τον τρόπο που θα συνδέσουν τις πληροφορίες, την ιδέα που θα βγάλουν προς τα έξω. Είναι σημαντική η ανταλλαγή απόψεων.  

Έχεις παρακολουθήσει live την εν λόγω διοργάνωση σε κάποια άλλη χώρα;  

Φέτος ήμουν πολύ τυχερός γιατί παρευρέθηκα σε τρία συνολικά live, ένα στον Καναδά και δύο στην Ελλάδα. Αρχικά βρέθηκα TEDx 2014 στο Βανκούβερ του Καναδά, επί ευκαιρίας της συμμετοχής μου στο παράλληλο event TEDx Active. Το τελευταίο, που είναι πενθήμερο event, αφορά σε διοργάνωση όπου είναι προσκεκλημένοι πολλοί διοργανωτές απ’ όλο τον κόσμο που αντάλλαξαν τις απόψεις και τις προσωπικές τους εμπειρίες. Μαζί μας, στα σεμινάρια και τα workshops, ήταν και άνθρωποι με εμπειρίες χρόνων και με εκπληκτικές ιστορίες. Μία απ’ αυτές ήταν της κυρίας Antonella Broglia, απ’ το TEDx Madrid, μία απίστευτη προσωπικότητα, η οποία διοργάνωσε TEDx μέσα στις φυλακές, κάτι που βρήκα πανέξυπνο. Επίσης, γνώρισα από κοντά, την Charmian Gooch, νικήτρια του TED Prize για το 2014, της οποίας η εκπληκτική ομιλία της εξασφάλισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Το Ted Prize δίνει την δυνατότητα στους ομιλητές να κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα και τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτό. 

 



Έπειτα, τον Μάιο του 2014 επισκέφτηκα το TEDx Thessaloniki. Απ’ όλους τους ομιλητές, ξεχώρισα τον Ανδρέα Σουβαλιώτη, με τον οποίο γνωρίστηκα και προσωπικά και μάλιστα γίναμε και πολύ καλοί φίλοι. Πρόκειται για να έναν απ’ τους καλύτερους chief executive officers στον Καναδά και αξίζει να δει κανείς την ομιλία του. 

 

Ακολούθησε το ταξίδι μου στο TEDx Kalamata, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης. Οι ομιλίες άρχισαν το βράδυ, αφού έπεσε το φως και οι ομιλητές στέκονταν εκεί όπου, χιλιάδες χρόνια πριν, στέκονταν κι οι αρχαίοι Έλληνες και διέδιδαν τις ιδέες τους. Απ’ την επίσκεψη αυτή ξεχώρισα την ομιλία του Daniel «Cloud» Campos, του διάσημου χορευτή, ο οποίος σε συνδυασμό με ένα εκπληκτικό οχορευτικό, αφηγήθηκε την δική του ιστορία περί... ορίων, αφού «Limits» ήταν και ο γενικός τίτλος της διοργάνωσης. 

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει περισσότερο στα TED; 

Η διαδραστικότητα. Το πώς συνδέονται οι κοινότητες, οι παρέες. Η ανταλλαγή ιδεών. Είναι τόσο πολλά. Πρόκειται για ένα θεσμό που διευρύνει τους ορίζοντες κάποιου, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Θα μας προτείνεις τα best of των βίντεο που έχεις παρακολουθήσει; 

Έχω τόσο πολλά που μ’ αρέσουν αλλά, αν είναι να διαλέξω, θα πρότεινα ένα απ’ τα αγαπημένα μου, της Parul Sehgal, editor στην "The New York Times Book Review". Η Sehgal αναλύει την ζήλια καθώς μας ταξιδεύει μέσα απ’ την ομιλία της απ’ τις σελίδες της λογοτεχνίας. 

 

Μία άλλη ομιλία που προτείνω είναι αυτή του Andrew Solomon, ο οποίος επισκέφτηκε την σκηνή του TED αρκετές φορές. Ο Solomon το 2014 μίλησε για την κατάθλιψη, όπως την έζησε, και ανέλυσε τις εμπειρίες του μέσα από την εργασία του. 

 



Τι προσμένεις απ’ το φετινό TEDx Nicosia; 

Να ενδυναμώσουμε την αποδοχή της διαφορετικής άποψης και αντίληψης. Μέσα απ’ τα δικά μας perspectives. Να βγούμε λίγο απ’ το… κουτί μας αλλά την ίδια ώρα να εντοπίσουμε και την δική μας διαφορετικότητα. Να αναλογιστούμε εάν αυτό που περνάμε τα τελευταία χρόνια ως κοινωνία είναι αρκετό ή αν πρέπει να αλλάξουμε κάτι στον τρόπο σκέψης μας. Πιστεύω πως είναι καλό το timing που εμφανίζονται τα TEDx στην Κύπρο. Έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε απ’ τις σκοτούρες, να ακούσουμε πράγματα που μας αφορούν, να γνωρίσουμε νέο κόσμο, να ακούσουμε και να διαδώσουμε νέες ιδέες. 

Περισσότερα για τα tedXNicosia στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στο Facebook και το Twitter.

Στρατηγικός συνεργάτης των TEDx Nicosia είναι η Cytamobile-Vodafone

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ