#LookDeeper [Οι ομιλητές του TEDxUniversityofNicosia]

Article featured image
Article featured image

Έχουν μόνο 18 λεπτά! Κι όμως πίστεψε με, είναι αρκετά. Αρκετά για να σε πείσουν να κοιτάξεις πιο βαθιά μέσα σου, να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που ίσως ούτε εσύ ο ίδιος ήξερες πως υπάρχουν. Αυτή η ενδοσκόπηση μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει.



Από τον Γιάννη Πέτεβη



Στις 15 Νοεμβρίου, στο Filoxenia Conference Centre, διοργανώνεται για πρώτη φορά το TEDxUniversityofNicosia, με θέμα LOOK DEEPER. Αυτός είναι ο στόχος των ομιλητών του, διακεκριμένοι και ξεχωριστοί ο καθένας στον τομέα του και άνθρωποι που θα διαπιστώσεις, διαβάζοντας παρακάτω πως δεν έχουν συμβιβαστεί, ζούνε την ζωή που θέλουν και που οι ίδιοι έφτιαξαν για τον εαυτό τους και καταφέρνοντας αυτό, έχουν αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι στο να κάνουν την δική μας ζωή καλύτερη.

Καθένας τους είναι εξαιρετικό παράδειγμα και με αυτό στο μυαλό, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη ομάδα για να μας εμπνεύσει όλους προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ρόλο οικοδεσπότη του event θα αναλάβει ο Ανδρέας Αραούζος ενώ στην σκηνή θα βρεθούν και οι Yonderboi, Atlum Schema, Monsieur Doumani και Word of Mouth, καταξιωμένοι καλλιτέχνες για να παίξουν υπέροχες, «ψαγμένες βαθιά» και γεμάτες ευαισθησία μουσικές.





Yonderboi



Monsieur Doumani



 

Αυτοί λοιπόν θα είναι οι ομιλητές στο TEDxUniversityofNicosia.

Simon Beck



Ο ζωγράφος του χιονιού


Γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι απόφοιτος του τμήματος μηχανικών επιστημών του Πανεπιστημιου της Οξφόρδης. «Δεν μπορούσα ποτέ να συμβιβαστώ πίσω από ένα γραφείο, πέρασα μεγάλο μέρος της ζωής μου τοπογραφώντας και προσανατολίζοντας χάρτες». Το 2004 όμως αγόρασε ένα διαμέρισμα στο Les Arcs όπου και, ενώ αρχικά έκανε αρκετό σκι, κατέληξε να ζωγραφίζει συνεχώς στο χιόνι! Σήμερα είναι κορυφαίος snow artist, δεχόμενος διθυραμβικούς χαρακτηρισμούς για τα σχεδόν ίσα με 6 γήπεδα ποδοσφαίρου σχέδια του! Στο TEDxUniversityofNicosia θα μας μιλήσει για την τέχνη του και πως κατάφερε να μετατρέψει κάτι σχεδόν ενοχλητικό, όπως του λένε στη σελίδα του στο facebook, σε κάτι τόσο δημιουργικό.



 

Χρίστος Πασσάς



Αρχιτεκτονική... αλλιώς


«Άρχισα να μαθαίνω για την αρχιτεκτονική όταν πήγαινα σε οικοδομές με τον πατέρα μου». Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και σπούδασε αρχιτεκτονική στο School of Architecture του Ινστιτούτου Pratt στην Νέα Υόρκη. Είναι διευθυντικό στέλεχος του αρχιτεκτονικού γραφείου της Zaha Hadid και ηγείται του project της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας. «Ελπίζω να δώσω μια διαφορετική ερμηνεία του τι είναι αρχιτεκτονική και ποια είναι η δουλειά μας».



 

Νάσσος Ζερβόπουλος



Όλοι μας φοβόμαστε όταν κοιτάμε βαθύτερα»

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Η σχέση του με την θάλασσα μετράει χρόνια, έμπειρός δύτης με βαθύτερη κατάδυση τα 121 μέτρα. «Η θάλασσα είναι η ζωή μου. Είναι η γιατρός μου και η ερωμένη μου ταυτόχρονα! Αυτή τον οδήγησε στα θρανία για δεύτερη φορά, στο Queens Margaret University για να σπουδάσει σκηνοθεσία και σήμερα είναι υποβρύχιος κινηματογραφιστής. Στο έργο του «Φυσαλίδα» βλέπουμε τις προσπάθειες ενός δύτη να συμφιλιωθεί με την θάλασσα, μετά από ατύχημα, ο ίδιος εμπνεύστηκε από ανάπηρους δύτες τους οποίους εκπαιδεύει και διδάσκει στον ελεύθερο του χρόνο. «Θα μιλήσω για τη δουλειά μου. Θα μιλήσω μέσα από βιώματα και προσωπικές εμπειρίες. Στο νερό πάντα κοιτάω βαθύτερα. Πιο βαθιά σε βάθος, πιο βαθιά σε μήκος στις σπηλιές ή πιο βαθιά στην ψυχή όποιου έχω απέναντι μου όταν διδάσκω ή κινηματογραφώ».



 

Σουζάνα Παύλου



Καθημερινά φαινόμενα προωθούν την σεξουαλική κακοποίηση

Κάτω από το μικροσκόπιο της τίθεται ξανά το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Πόσο ρόλο παίζουν σ’ αυτό οι προκαταλήψεις; «Είμαι πολιτική επιστήμονας και φεμινίστρια. Θα μιλήσω για την κουλτούρα του βιασμού στην κοινωνία μας. Πώς οι εικόνες, η γλώσσα, οι νομοθεσίες και άλλα καθημερινά φαινόμενα προωθούν, προβάλλουν και διαιωνίζουν τη σεξουαλική βία και τον βιασμό». Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενώ είναι κάτοχος MSc στη Διεθνή Πολιτική. Σήμερα είναι διευθύντρια στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, Εθνικός Εμπειρογνώμονας για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων σε Ισότητας των Φύλων, καθώς και εμπειρογνωμόνων στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών Παρατηρητηρίου για τη Βία κατά των Γυναικών.



 

Νικολέτα Δημητρίου



«Τελικά έχει νόημα να ψάχνουμε το νόημα...;»

Εθνομουσικολόγος στο επάγγελμα, σπούδασε στην Θεσσαλονίκη, στη Βιέννη και στο Λονδίνο. Πάθος της και πυρήνας της έρευνας της η κυπριακή παραδοσιακή μουσική και πιο συγκεκριμένα, πως αυτή επηρεάζεται από ιδεολογίες και πολιτικές. Έχει επίσης σπουδάσει δημιουργική γραφή. «Ξεκινώντας από τη δουλειά μου ως εθνομουσικολόγος, θα μιλήσω για το τι σημαίνει να γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους, να μιλάς μαζί τους, να μαθαίνεις απ’ αυτούς και, μέσω αυτού, να μαθαίνεις για σένα. Με βάση αυτό, θα μιλήσω επίσης για το νόημα, αλλά και για την αίσθηση του χρέους -όχι του οικονομικού χρέους (!), αλλά αυτού που ο καθένας μπορεί να νιώθει για τον εαυτό του- το χρέος μας προς τη ζωή. Και θα μιλήσω για το αν τελικά έχει νόημα να ψάχνουμε το νόημα...».



 

Fabian Sixtus Körner



Ταξιδιώτης της ζωής

Το παρατσούκλι του μόνο τυχαίο δεν είναι και η όρξεη του για ζωή παράδειγμα προς μίμηση. O Journeyman ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της υφηλίου κάνοντας διαφορετικά επαγγέλματα κάθε φορά, φωτογράφος, σχεδιαστής, αρχιτέκτονας με αντάλλαγμα διαμονή και φαγητό! Η διάθεσή του για εσωτερική και εξωτερική εξερεύνηση δεν τον άφησε σε ησυχία, καταφέρνοντας έτσι να μαζέψει πολύτιμες εμπειρίες, εικόνες και μαθήματα απ' όπου και αν βρέθηκε, μέχρι και το 2012, όταν και επέστρεψε στην Γερμανία. Οι ιστορίες του Journeyman έγιναν best seller και έρχεται να μας μεταδώσει τον τρόπο σκέψης του.



 

Στέφανος Λουκάκος



Η τεχνολογία στην καθημερινότητα μας


Διευθυντής της Google στην Ελλάδα από το 2010, ο Στέφανος Λουκάκος σπούδασε Οικονομικά και Μηχανική στο Standford και στο Berkeley, πριν αναλάβει καθήκοντα στην εταιρεία που ηγείται της ψηφιακής εποχής, κατείχε τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Hellas On Line και ήταν ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στην HSBC στο Λονδίνο και το Παρίσι. Στο TEDxUniversityofNicosia θα μας καθοδηγήσει προς το πώς μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατό πιο δημιουργικοί με τις νέες τεχνολογίες, την δυναμική και την προοπτική τους.





Μενέλαος Αποστόλου



Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

«Περίπου ένας στους τρεις άντρες και μια στις δυο γυναίκες αντιμετωπίζουν μια ή περισσότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες»  αναφέρει ο Μενέλαος Αποστόλου ο οποίος στις 15 Νοεμβρίου θα προσπαθήσει να μας κάνει να κατανοήσουμε βαθύτερα το φαινόμενο της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Warwick University. H έρευνα του επικεντρώνεται στην εξελικτική ψυχολογία, δηλαδή στη χρήση της εξελικτικής θεωρίας για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.





Ken Hughes



«Ανακάλυψε την δύναμη του να είσαι διαφορετικός»

Ερευνητής της ανθρώπινης καταναλωτικής συμπεριφοράς και ένας εκ των κορυφαίων στην ανάλυση της καταναλωτικής ψυχολογίας και του neuromarketing. Η μελέτη του τον οδήγησε στο συμπέρασμα πως οι περισσότερες εταιρείες επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, δεν είναι ούτε δημιουργικές ούτε εφευρετικές. «Θα ξεκλειδώσουμε την δυνατότητα του καθενός μας ξεκινώντας μια νέα εμπειρία, κάθε μέρα, για 100 και πλέον ημέρες» υπόσχεται ο Ken μιλώντας για την δική του ομιλία. «Με αυτό τον τρόπο η φαντασία μας θα ξεδιπλωθεί, δεν θα παίρνουμε τίποτα σαν δεδομένο».





Mick Hagen



O Μίδας των start ups

Στην εποχή των internet enterpreneurs, ο Mick Hagen είναι κεφάλαιο. Κάθε του start up μέχρι στιγμής ήταν και μια προσωπική επιτυχία για τον ίδιο, με το πρώτο, το  Zinch να εξαγοράζεται για 5 εκατομμύρια, το δεύτερο, η Undrip παρουσιάζεται στο 'Techcrunch Disrupt ενώ το νέο του start up, το Spatch βελτιώνει την επικοινωνία μας μέσω email. Πως τα καταφέρνει; 'Ότι χρειάζεται να ψάχνουμε, να βρίσκουμε να κάνουμε. Ότι η επιτυχία είναι μια ευκαιρία. Και ευκαιρίες έχουμε κάθε μέρα', δηλώνει και θα εξετάσει βαθύτερα στο TEDx τομείς όπως η ανάπτυξη, η καινοτομία, η επικοινωνία κ.α.





Σταυριάνα Κοφτερός



Η προσωποποίηση της επιχειρηματικότητας

Η συμβολή της στην ανάπτυξη των start ups στην Κύπρο, στην κινητοποίηση νέων επιχειρηματιών να ξεκινήσουν το όνειρο τους και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την σημασία τους είναι τεράστια. Επιμελήτρια των Startup Digest Cyprus και Startup Live Cyprus, διοργάνωσε τα Start-up Weekend Cyprus και άξια πρέσβειρα στο World  Startup Report. Ταυτόχρονα είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού και coach επιχειρηματικότητας, επιχειρηματικού σχεδιασμού και διαχείρισης επιχειρήσεων. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πολιτικές Επιστήμες στο La Verne και Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας στο MIT, ενώ για 10 χρόνια και πλέον ήταν CEO του «Diogenes Business Incubator».





Adam Price



O δημιουργός της αλλαγής


Ο ερευνητής και συγγραφέας Adam Price θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα και πιο λαμπρά μυαλά στον τομέα του, αυτόν ακριβώς τον χαρακτηρισμό του προσέδωσε άλλωστε η  Guardian. Είναι μέλος του Βρετανικού κοινοβουλίου, συνεργάτης του Harvard και έχει συνεισφέρει ως παρουσιαστής στο BBC. Αυτό που τον φέρνει όμως στο TEDxUniversityofNicosia είναι ο ρόλος τους ως επικεφαλής της Nesta, ενός οργανισμού που στόχο έχει να μεταφέρει από την σφαίρα της φαντασίας στην πραγματικότητα ιδέες έξυπνες, καινοτόμες και μπροστά από την εποχή τους. Αν παρακολουθήσεις την ομιλία του θα μάθεις πως κάθε περιβάλλον μπορεί να γίνει δημιουργικό, φτάνει να το αλλάξεις.



 

Γιώργος Χρυσάνθου



Γιατί πρέπει να γίνεις gamer


Με ποιο τρόπο ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι μάς βελτιώνει τη ζωή και μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα το σήμερα; Αυτό θα μας εξηγήσει ο επιστήμονας Γιώργος Χρυσάνθου και μάλιστα θα μας προτρέψει να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιο το δικό μας. Είναι καθηγητής του τμήματος Επιστήμης υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ για αρκετά χρόνια πριν τον επαναπατρισμό του δίδαξε στο University College of London. Έχει εκδώσει πάνω από 65 γραπτά και έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή σεμινάρια με κύριο θέμα την εικονική πραγματικότητα ενώ είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Computer Graphics and Virtual Environments: From Realism to Real-Time».



 

Αντώνης Καλλής



Η Κύπρος ως κέντρο ανάπτυξης στη ναυτιλία


Ο Δρ. Αντώνης Καλλής είναι ο επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας Έρευνας και Ανάπτυξης της πολυβραβευμένης Signal Generix (www.signalgenerix.com), εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην εξέλιξη σπουδαίων ιδεών σε ηλεκτρονικά προϊόντα. Ο ίδιος έχει εκδώσει αρκετά γραπτά του ενώ η έρευνα του δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ως ομιλητής έχει προσκληθεί από σημαντικά Ινστιτούτα όπως Bell Labs και Princeton University ενώ ο ίδιος έχει κατά καιρούς διδάξει στα Carnegie Mellon University, Athens Information Technology και Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya. Στο TEDxUniversityofNicosia θα μας εξηγήσει γιατί η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στον τομεά της Ναυτιλίας και θα μας δώσει παραδείγματα τεχνολογιών οι οποίες αναπτύσσονται στην Κύπρο και μπορούν να σώσουν ζωές.



 

Blaine Price



Αυτοβελτίωση μέσω της τεχνολογίας

Ερευνητής, εκπαιδευτικός και προγραμματιστής στο Open University UK, o Price θα μας δείξει πως η 'έξυπνη τεχνολογία' μπορεί να συγκεντρώσει τόσες πολλές πληροφορίες για εμάς, που να μας μετατρέψει σε υπεράνθρωπους. Είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών και μέλος του Chartered Society των ιατροδικαστικών επιστημών. «Μέσω της τεχνολογίας θα κοιτάξουμε βαθύτερα τον εαυτό μας και τις ικανότητες του για να βελτιωθούμε τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία».



 

Πάνος Ζαβός



Το μέλλον των βλαστικών κυττάρων και χρήση τους στην μεταμόσχευση οργάνων: Φαντασία ή πραγματικότητα


Στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα αναγνωρίζεται ως εκ των κορυφαίων στην ανδρολογία, στην μελέτη της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Πρωτοπόρος και καινοτόμος, εδώ και 40 χρόνια έχει αφιερωθεί στην τέχνη του και στην έρευνα με αποτελέσματα που τον κατατάσσουν στην ελίτ του κλάδου του. «Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι περιμένουν για μεταμοσχεύσεις οργάνων μόνο στις ΗΠΑ. Κάθε μέρα 18 από αυτούς πεθαίνουν. Ένα νέο είδος της λύσης είναι επώαση σε πολλά ιατρικά εργαστήρια, όργανα που προέρχονται από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς» αναφέρει ο Δρ. Ζαβός, προετοιμάζοντας μας για την ομιλία του.





Το TEDx Unic κορυφώνει την παρουσία του TED στην Κύπρο και πραγματοποιείται με κορυφαίο συνεργάτης επικοινωνίας το SigmaLive.

Εισιτήρια προπωλούνται στο www.tedxunic.com

Η CITY θα βρίσκεται εκεί όπως και σε όλα τα προηγούμενα TED.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ