Από πότε ζουν οι γάτες μαζί μας;

Article featured image
Article featured image

Οι γάτες είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια και όχι άδικα. Από πότε όμως τα όμορφα και σπιρτάτα τετράποδα ζουν μαζί μας;

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας, οι πρώτες γάτες εξημερώθηκαν πριν από 9.000 έως 10.000 χρόνια στην Εγγύς Ανατολή από μοναχικές αγριόγατες, οι οποίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Η Κύπρος μάλιστα εικάζεται από αρχαιολογικά στοιχεία ότι είναι από τις πρώτες χώρες που εξημερώθηκαν οι γάτες πριν από 9.000 έτη ενώ στην Κίνα τα αρχαιότερα ανάλογα στοιχεία χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικό υλικό από 22 εξημερωμένες γάτες από όλο τον πλανήτη, καθώς και από ευρωπαϊκές και μεσανατολικές αγριόγατες.

Στη σύγκριση αποδείχθηκε ότι το DNA της εξημερωμένης γάτας έχει αλλάξει σχετικά λίγο από τότε που διαχωρίστηκε από την αγριόγατα (οι οικόσιτες γάτες σεξ ακολουθούν να σκοτώνουν ποντίκια και πουλιά αν και έχουν τροφή).

Οι κυριότερες διαφορές αφορούν 13 γονίδια, κυρίως στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με την μνήμη, τον φόβο και την αναζήτηση των ανταμοιβών.

Σύμφωνα με τον Γουέσλι Γουόρεν, αναπληρωτή καθηγητή γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον - Σεντ Λιούις, «κατά πάσα πιθανότητα οι άνθρωποι ήθελαν τις γάτες τριγύρω τους για να ελέγχουν τα τρωκτικά που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες των σιτηρών τους.

Έτσι, μάλλον άρχισαν να δίνουν στις γάτες φαγητά για να τις δελεάσουν προκειμένου να μείνουν κοντά τους». Αυτό αντανακλάται στο γονιδίωμά τους από ένα σημείο και μετά, καθώς χάρη στις γενετικές αλλαγές οι έως τότε άγριες γάτες φοβούνταν λιγότερο και ανταποκρίνονταν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση στις περιποιήσεις των ανθρώπων.

Σταδιακά, χάρη αρχικά στα φαγητά και μετά στην τρυφερότητα των ανθρώπων, μερικές γάτες προτίμησαν να εγκαταλείψουν την άγρια ζωή. Σταδιακά οι ήμερες γάτες μίκρυναν ελαφρώς σε μέγεθος σε σχέση με τις αγριόγατες και απέκτησαν μια ποικιλία χρωμάτων και τύπου τριχώματος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ