Οι ήρωες του Movember

Article featured image
Article featured image

Ίσως τον θυμάσαι και με την ονομασία «November». O Movember σχεδόν έχει κλέψει την ονομασία από το μήνα, ανεπίσημα τουλάχιστον, και όχι άδικα.

 

Η όλη ιστορία ξεκίνησε από την Αυστραλία, όταν το 2003 κάποιοι τύποι αποφάσισαν, συζητώντας τα trends των 80s, να αφήσουν μουστάκι, ξυρίζοντας το πρόσωπο τους. «‘Mo’ είναι ο όρος αργκό στην Αυστραλία για το μουστάκι, οπότε βάφτισαν το Νοέμβριο, Μοέμβριο (Movember) και έθεσαν μερικούς απλούς κανόνες που ισχύουν έως σήμερα.

Εκείνη τη χρονιά, δεν έγινε για κανέναν ιδιαίτερο/φιλανθρωπικό λόγο αλλά σύντομα διαπίστωσαν ότι η απλή απόφαση να αφήσουν μουστάκι αποτέλεσε αφορμή για πολλές συζητήσεις μεταξύ φίλων, συγγενών και συναδέλφων. Στο τέλος εκείνου του μήνα, αποφάσισαν να αφήνουν μουστάκι κάθε Νοέμβριο, επιλέγοντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για έναν σκοπό που αγγίζει πολλούς άντρες -τη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη» λέει στη CITY ένας εκ των πρωτεργατών του κινήματος στην Κύπρο και πρόεδρος του RT1 Λευκωσίας, Λεόντιος Τσέλεπος.

To Movember Foundation ιδρύεται το 2004 και επίσημα στην Αυστραλία   ενώ όταν και το 2007 η «φάση» έφθασε και στα αμερικάνικα αυτιά, ε τότε άρχισε να γίνεται μανία, με πέραν των 21 χωρών να συμμετέχουν ενεργά σήμερα, ανάμεσα σε αυτές και η Κύπρος! «Tο Movember Cyprus δεν έχει επίσημα ιδρυθεί στην Κύπρο. Η Κύπρος λαμβάνει μέρος κάτω από την ομπρέλα του Movember Rest of the World. Για να ιδρυθεί επίσημα στην Κύπρο, το Movember International αναμένει να δει κινητικότητα τόσο στην ιστοσελίδα του όσο και στη σελίδα στο facebook Movember Cyprus από την Κύπρο και γενικά την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των Κυπρίων στην κίνηση αφήνοντας μουστάκι και μαζεύοντας χρήματα» και λαμβάνοντας υπόψη πως κάθε 15 λεπτά ένας άνδρας στον πλανήτη διαγιγνώσκεται με την ασθένεια, τότε η κινητοποίηση όλων μας είναι επιβεβλημένη και θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τόσο του Λεόντιου, όσο και των 5 gentlemen (aka «The Mo Bros») που παρουσιάζουμε πιο κάτω.



 

Γεώργιος Γεωργίου



«Ξυρίστηκα την 1η Νοεμβρίου όπως λένε οι κανόνες του Movember και προσπαθώ να το περιποιούμαι μια με δυο φορές τη βδομάδα για να το έχω συγυρισμένο. Συμμετέχω γιατί ο αντρικός καρκίνος αν και είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν έχει τύχει της ανάλογης προβολής. Είναι σημαντικό για τους άντρες να γνωρίζουν ότι ένας στους δύο, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με την αρρώστια γι’ αυτό ας ευαισθητοποιηθούμε όσο είναι νωρίς. Με την ιδιότητα του Brand Manager της μπύρας ΚΕΟ και σε συνεργασία με το Round Table 1 συνδιοργανώσαμε 3 Movember Kick Off Parties στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα όπου ενημερώσαμε και ξυρίσαμε δωρεάν άντρες για να πολλαπλασιάσουν το μήνυμα της εκστρατείας. Επίσης, ως μπύρα ΚΕΟ θα διαθέσουμε 10% από τις πωλήσεις της μπύρας για τον μήνα Νοέμβριο στα επίσημα μπαρ. Αν το κάνω επειδή είναι trend; Τα trends βοηθούν στο να εξαπλωθούν τα μηνύματα γρήγορα. Σκοπός μας δεν είναι να αφήσουμε ένα μουστάκι για ένα μήνα και να το ξεχάσουμε αλλά το Movember να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγαλύτερη επιτυχία. Μεγαλώνοντας το μουστάκι μπορείς να γίνεις μια κινητή διαφήμιση για τον σκοπό και να συμμετάσχεις  ενεργά. Αλλάζοντας για ένα μήνα το δικό σου πρόσωπο μπορείς να βοηθήσεις να αλλάξουμε μαζί το πρόσωπο του αντρικού καρκίνου.»



 

Χρίστος Σάββα



«Μεγαλώνω το μουστάκι από την αρχή του Νοέμβρη. Η περιποίηση του είναι καθημερινή συνήθεια. Ως νέος άνδρας θεωρώ πως είναι χρέος μου να συμμετέχω σ’ αυτήν την προσπάθεια καθώς στον κάθε ένα από εμάς μπορεί να συμβεί. Στηρίζοντας το Movember θέλω να πιστεύω πως εκτός από την ανιδιοτελή στήριξη που ελπίζω να προσφέρω στους άνδρες που πάσχουν από τέτοιου είδους ασθένειες, βοηθώ και τον εαυτό μου στο κομμάτι της πρόληψης. Στόχος του Movember δεν είναι μόνο η ανάρρωση των ασθενών αλλά και η ενημέρωση και η πρόληψη. Αναμείχθηκα στο Movember το 2011 κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην Αγγλία, από τότε συμμετέχω ανελλιπώς κάθε Νοέμβρη. Το 2012 πήραμε την πρωτοβουλία να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και στην Κύπρο. Στις μέρες μας o καλύτερος τρόπος να διαδόσεις κάτι είναι μέσω της κοινωνικής δικτύωσης έτσι δημιουργήσαμε το Movember Cyprus σε συνεννόηση με το Movember International. Την περσινή χρονιά μαζέψαμε ένα σημαντικό ποσό μέσω της καμπάνιας μας στο Facebook. Θέλω να ευχαριστήσω τα Cypriot and Hellenic Societies της Αγγλίας για την σημαντική συνεισφορά τους τον περσινό Νοέμβριο αλλά και φέτος. Επίσης αρκετές οργανώσεις χρόνο με τον χρόνο εμπλέκονται και βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Round table 1 για την βοήθεια και στήριξη στην φετινή καμπάνια. Είναι μόδα; Η μόδα είναι κάτι που ακουμπά τον κόσμο και τον κάνει να προσέχει πράγματα στα οποία ίσως να μην έδινε σημασία αν δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Από το που άρχισα να ενδιαφέρομαι για το κίνημα και μέχρι σήμερα, άκουσα πολλές φορές ερωτήσεις αυτού του τύπου. Πολύς κόσμος το θεωρεί trend γι’ αυτό ρωτά. Τα καλά νέα είναι ότι το μουστάκι που αφήνει ο κάθε άντρας ενεργεί σαν ‘εργαλείο’ και προκαλεί την περιέργεια του κόσμου και έτσι αφού ενημερώνεται μπορεί να προσφέρει. Το μήνυμα που θέλω να περάσω έχει να κάνει με τη σημαντικότητα της πρόληψης, ενημέρωσης και του ελέγχου του οικογενειακού ιστορικού. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πάντες, Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα χωρίς την βοήθεια όλων. Η δική σου στήριξη λοιπόν είναι πολύτιμη».



 

Θανάσης Μαστόρης



«Μεγαλώνω το μουστάκι από το τέλος Οκτωβρίου. Δεν το περιποιούμαι καθημερινά απλά ξυρίζω το υπόλοιπο πρόσωπο όταν χρειαστεί. Συμμετέχω στο Movember γιατί το βρίσκω ως ένα ευχάριστο τρόπο ελάχιστης κοινωνικής προσφοράς. Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που δέχομαι είναι ‘γιατί άφησες μουστάκι;’ έτσι κι εγώ με την σειρά μου εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να ενημερώσω. Αν κάποιος με κατηγόρησε πως συμμετέχω για το ‘trend’ της υπόθεσης; Δεν με απασχολεί τι λέει κάποιος άλλος όταν εγώ ο ίδιος πιστεύω σε αυτό που κάνω και νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Αν το να αφήσεις μουστάκι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο θέμα της πρόληψης τότε γιατί δεν το κανείς κι εσύ; Είναι μια πολύ απλή απόφαση».



 

Μάριος Παπαγεωργίου



«Δεν ακολούθησα τους κανόνες κατά γράμμα, μεγαλώνω το μουστάκι από το τέλος του προηγούμενου μήνα. Το Movember  με κάνει να νιώθω πως, με έξυπνο και ευχάριστο τρόπο προσφέρω σε κάτι καλό. Η συζήτηση και μόνο που προκαλείται ως προς το ‘γιατί άφησες μουστάκι;’ προωθεί το κίνημα σε μεγάλο βαθμό και αυτό άλλωστε καθιστά το Movember τόσο ξεχωριστό. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχω, οπότε κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει πως το κάνω επειδή ειναι ‘trend’, αλλά αν θέλει να το κάνει δεν με νοιάζει. Ο καθένας εκφράζεται ελεύθερα. Το θέμα είναι πως γελώντας και περνώντας καλά, μαζεύεις χρήματα!».



 

Κωνσταντίνος Κουγιάλης



«Ουσιαστικά έχω μουστάκι: είναι μέρος της... γενειάδας μου. Απλώς ξυρίστηκα αρχές του μήνα. Οπότε, φαντάζομαι, δεν ακολούθησα τους κανόνες. Γιατί συμμετέχω; Μου ζητήθηκε από κάποιο φίλο και όταν εφησύχασε τους ενδοιασμούς μου, είπα γιατί όχι. Στο τέλος της ημέρας είναι για ένα πολύ καλό σκοπό. Απλώς με ενοχλεί κάπως το hijacking του θεσμού αυτού από τα αυτοανακηρυσσώμενα celebrities για δίκη τους προβολή και η επιφανειακή αντίληψη της αξίας του θεσμού. Το σίγουρο είναι ότι η εμφάνιση με το μουστάκι προκαλεί ποικιλοτρόπως συζήτηση και στην σχεδόν σίγουρη ερώτηση του ‘γιατί;’ ενημερώνω κι εγώ, όσο μπορώ, για το θεσμό, και πιο συγκεκριμένα για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου στους άνδρες γενικότερα. Αν κάποιος με κατηγορούσε ότι το κάνω για το trend της φάσης θα του έλεγα ‘άντε και γ@...ου’ (γέλια). Μπα, φαντάζομαι θα του έλεγα ‘Τρίχες, αφήστε τις να μεγαλώσουν, είναι για καλό σκοπό’».



 



Σημαντικό: Στο Movember, δεν συμμετέχουν μόνο άνδρες! «Οι γυναίκες (Mo Sistas) έχουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της κίνησης με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των αντρών τους να συμμετέχουν. Στην ουσία μπορούν να κάνουν ότι και οι Mo Bros αλλά χωρίς το μουστάκι!» αναφέρει ο Λεόντιος.

 

Διάβασε ΕΔΩ όλες τις δραστηριότητες του Movember Cyprus για το μήνα Νοέμβριο.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ