Μουστάκι αξίας 29.000 δολαρίων [στο πλαίσιο του Movember]

Article featured image
Article featured image

Ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στο μουστάκι. To «Movember» μπορεί να ξεκίνησε από την Αυστραλία, αποτελεί, όμως, παγκόσμιο κίνημα πια, με εκατομμύρια υποστηρικτές παγκοσμίως.

 

Το Movember, δεν είναι απλά μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την ανδρική υγεία, παρά μια περίοδος που αποσκοπεί περισσότερο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην κινητοποίηση των ίδιων των ανδρών να προσέξουν τον εαυτό τους. Το Movember Foundation ως οργανισμός, με σήμα το μουστάκι, προσπαθεί να αλλάξει την όψη της ανδρικής υγείας, πείθοντας τους άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο να αφήσουν μουστάκι.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», ένας Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας από το Ντάργουιν, κατάφερε να πάρει την πρωτιά στην Αυστραλία. Ο Νικ Χαλκίτης και το μουστάκι του, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 29.160 δολαρίων.

Ο Νικ λαμβάνει μέρος στο Movember με θρησκευτική ευλάβεια εδώ και πέντε χρόνια, μαζί με χιλιάδες Αυστραλούς.

«Δεν θυμάμαι τον αρχικό λόγο που με έκανε να πάρω μέρος στο Movember τον πρώτο χρόνο, αλλά σταδιακά έχω καταλάβει πως η ασθένεια -σωματική ή ψυχική- αγγίζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Με αυτή την σκέψη ως κίνητρο, συνεχίζω έκτοτε» λέει ο κ. Χαλκίτης στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος».

 



«Είναι υπέροχο όταν σε ρωτούν γιατί άφησες μουστάκι και σου δίνεται η ευκαιρία να τους εξηγήσεις τι πρεσβεύει το Movember, να τους πείσεις να εξεταστούν, να προσέξουν τον εαυτό τους» προσθέτει.

Κάθε χρόνο αφήνει διαφορετικό μουστάκι. Υπάρχει μέχρι και οδηγός με στιλ που αποδέχεται το Movember. «Φέτος επέλεξα να αφήσω μουστάκι σε στυλ “o-Mo”. Από τον πρώτο χρόνο ερχόμαστε πρώτοι στην περιοχή. Προσπαθήσαμε ακόμη περισσότεροι και πρόπερσι ήμασταν στην τρίτη θέση ενώ πέρυσι στη δεύτερη» συνεχίζει.

«Για μένα δεν έχει τόση σημασία τι μπορώ να καταφέρω εγώ αλλά τι μπορούμε να καταφέρουμε εμείς. Όλοι μαζί. Με ικανοποιεί αφάνταστα να ξέρω ότι η προσπάθειά μου κινητοποιεί άλλους ανθρώπους και χαίρομαι να συζητώ μαζί τους, να προσπαθώ συνεχώς, να συμβάλλω στην ενημέρωσή τους» εξηγεί στον «Νέο Κόσμο».

 



 

Η ευρύτερη κοινότητα του Ντάργουιν έχει δείξει τεράστια υποστήριξη στην προσπάθειά του. Αυτό που τον έχει εκπλήξει, είναι η βοήθεια που προσφέρουν όλοι - όχι μόνο η ελληνική παροικία, που αναμφισβήτητα είναι μεγάλη.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση. Έχουμε ακόμη μία εβδομάδα. Ο λόγος που βρισκόμαστε στην πρώτη θέση είναι ξεκάθαρα η γενναιοδωρία της κοινότητας του Ντάργουιν. Σίγουρα βοηθά και το γεγονός ότι η οικογένειά μου διατηρεί μία επικερδή επιχείρηση εδώ, περισσότερα από 50 χρόνια» συμπληρώνει ο κ. Χαλκίτης.

«Έχω επιστρατεύσει όλη τη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου. Φίλους, συγγενείς, πελάτες. Τους στέλνω μήνυμα δύο φορές το μήνα. Μπορεί να στείλω μέχρι και 800 e-mail την ημέρα. Θέλει προσπάθεια, όμως αποδίδει. Το Movember, πραγματικά αγγίζει τον κόσμο» παραδέχεται.

Το Movember Foundation, από το 2004, έχει καθιερώσει τη διεξαγωγή πλήθους εκδηλώσεων με σκοπό τη χρηματοδότηση φορέων και οργανώσεων που προάγουν την υγεία. Στόχος του είναι η ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την ανδρική σωματική και ψυχική υγεία, με έμφαση στην έρευνα και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Στο διάστημα αυτό, η κοινότητα του Movember έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 580 εκατομμύρια δολάρια, που αποτελούν μία από τις βασικές πηγές βοήθειας ανδρών που υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη, των όρχεων, καθώς και από ψυχικές διαταραχές.

 


[πήγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ