Τουρκμενιστάν, η «άλλη Βόρεια Κορέα»

Article featured image
Article featured image

Άδειοι δρόμοι, επιβλητικά κτίσματα και προσωπολατρία. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το Τουρκμενιστάν είναι η τρίτη πιο καταπιεσμένη χώρα στον κόσμο, μετά την Ερυθραία και τη Βόρειο Κορέα. 

 

Μία δημοκρατία μόνο στο όνομα, το Τουρκμενιστάν κυβερνάται από τον αυταρχικό Πρόεδρο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουκχαμεντόφ, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του το 2012 με την υποστήριξη του 97% τοις εκατό του εκλογικού σώματος και 96% προσέλευση.

Το καθεστώς του συλλαμβάνει τακτικά αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και πολιτικούς ακτιβιστές, οι οποίοι τοποθετούνται σε μια ειδικά διαμορφωμένη φυλακή που περιλαμβάνει κακοποίηση και βασανιστήρια.

Πάντως, η προσέγγιση του σημερινού προέδρου θεωρείται βελτιωμένη σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Ο Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ είχε την εξουσία στο Τουρκμενιστάν από το 1985 έως το 2006. Είχε ανελιχθεί  στην ηγεσία ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης επέκτεινε τις εξουσίες του, επιβάλλοντας ουσιαστικά την προσωπολατρία του.

Μετά το θάνατο του Νιγιαζόφ το 2006, ο διάδοχός του, Μπερντιμουκχαμεντόφ διατηρεί το καθεστώς προσωπολατρίας, επικροτεί την καταπίεση των μειονοτήτων και περιφρονεί τις βασικές ελευθερίες των πολιτών του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ