Γιατί το κούρεμα «καπελάκι» είναι τόσο διαχρονικό;

Article featured image
Article featured image

Αυτό θα πει «άρθρο που ενδιαφέρει». Αλήθεια, γιατί όλα τα πιτσιρίκια -και φυσικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν- κουρεύονται «καπελάκι»; Οι δημοσιογράφοι του propaganda.gr ρώτησαν τους ειδικούς και προσπάθησαν να πάρουν απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί το κούρεμα που χρειάζεται να βάλεις μια κατσαρόλα στο κεφάλι σου και να κόψεις ότι περισσεύει είναι τόσο δημοφιλές και διαχρονικό;».

 

Καλύτερα από όλους λάνσαρε το αθάνατο κούρεμα «καπελάκι» ο Nick Carter, μέλος της μπάντας Backstreet Boys, γύρω στο 1999. Άντε και λίγο νωρίτερα ο Di Caprio όσο ακόμα μπουσούλαγε στο Hollywood.

Το σωστό «καπελάκι» σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι μετά από χρόνια στον κλάδο έχουν περάσει αρκετά παιδιά από τα ψαλίδια τους, είναι ένα από τα δύσκολα κουρέματα. «Η διαδικασία ξεκινάει από τους κροτάφους όπου με μία οβάλ γραμμή έως την αρχή του κρανίου διαχωρίζουμε το μαλλί που θα κρατήσουμε ως έχει με αυτό που θα κοπεί. Πιο απλά το πάνω μέρος θα είναι ένα πολύ κοντό καρέ μέχρι και το αυτί. Το από κάτω κομμάτι αρχίζουμε να το κουρεύουμε σβηστά και περιμετρικά με σκοπό να δημιουργηθεί αντίθεση. Συνιστάται κυρίως σε άντρες με οβάλ σχήμα προσώπου» λέει ένας εξ ειδικών.

 



Στο εξωτερικό το ζητάνε με την ονομασία «Bowl cut» γιατί μοιάζει σαν να έχει τοποθετήσει κάποιος ένα πλαστικό μπολ στο κεφάλι του. Το είδαμε ως επί το πλείστον σε αγορίστικα ανοιχτόχρωμα κεφάλια στις αρχές του ’90 και αποτελούσε δείγμα μοντερνισμού για τον κηδεμόνα του νεαρού όπου έφερε την κόμμωση αφού θεωρούνταν εξαιρετικά «προχώ» για τα δεδομένα της εποχής κάτι που υποθέτω πως συντέλεσε παράγοντα στο να εξαπλωθεί με τέτοια μανία. Έτσι λοιπόν, «κάθε γονιός που σεβόταν τον εαυτό του και ήθελε να φαίνεται μοντέρνος έσπευδε στο συνοικιακό κομμωτήριο να ζητήσει κούρεμα ‘καπελάκι’ για το παιδί του, που και εκείνο με τη σειρά του το ήθελε για να νιώθει πως ξεχωρίζει, πως βρίσκεται μπροστά από όλους τους συμμαθητές του» αναφέρει η ‘ειδικός’ Έλενα που φέτος βρίσκεται είκοσι χρόνια στο χώρο.

Το «καπελάκι» όμως έχει τις ρίζες του πολύ πριν το ’90, όταν οι άνθρωποι όντως τοποθετούσαν κατσαρόλες που θύμιζαν τα σημερινά πλαστικά μπολ στο κεφάλι τους και το μέρος του μαλλιού κάτω από το αυτί το έκοβαν ή το ξύριζαν. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιούνταν από ερασιτέχνες και ήταν πολύ συνηθισμένη στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα που δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν μπαρμπέρη. Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά ανάμεσα στους ερωτώμενους υπήρχαν άτομα που μας αποκάλυψαν πως ακόμη και τη δεκαετία του ’90 τα κούρεψαν με τη βοήθεια της κατσαρόλας.

 



Το περίεργο δεν είναι πως κατάφερε αγαπηθεί τόσο πολύ αλλά πώς είναι δυνατόν μετά από τόσες άλλες μόδες που πέρασαν οι σημερινές μανάδες σύμφωνα με τη Μαρία, μια νεαρή κομμώτρια να επιμένουν να κουρεύουν τους γιους τους «καπελάκι». Πιθανότατα να οφείλεται στο ότι πλέον από «προχώ» το συγκεκριμένο κούρεμα μετά από τόσα εκατομμύρια κεφάλια και εποχές θεωρείται διαχρονικό, με μία τάση στις πολύ νεαρές ηλικίες μου απάντησε μία μαμά. Ίσως φταίει πως έχει αποτυπωθεί σαν αναπόσπαστο κομμάτι στην εικόνα ενός μικρού αγοριού να τρέχει στον προαύλιο χώρο κάποιου σχολείου με ένα τεράστιο χαμόγελο που του λείπουν τα δύο μπροστινά δόντια. Πάντως σίγουρα το ίδιο το κούρεμα σηματοδοτεί τα πιο ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής του.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ