Απολογία και αποζημιώσεις διεκδικεί από την αστυνομία η accept

Article featured image
Article featured image

Την άμεση επιστροφή των φωτογραφιών της Πάολας Ρεβενιώτη και την αναστολή δίωξης του Προέδρου της ζητά με επιστολή της στον Γενικό Εισαγγελέα η accept – ΛΟΑΤ Κύπρου.

Η οργάνωση αναμένει την απολογία των αστυνομικών αρχών για τον τρόπο που ενήργησαν ενώ σε συνεργασία με την καλλιτέχνη μελετά όλες τις νομικές επιλογές που διαθέτει για περαιτέρω διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη ενέργεια της αστυνομίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, όσο και για την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού.

Επιπρόσθετα, η Accept έχει ήδη προβεί σε βήματα διαμαρτυρίας προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και Διεθνή ΜΚΟ. Παράλληλα, έχει υποβάλει παράπονο στη  Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία έχει προχωρήσει σε διερεύνηση του θέματος.

Πεποίθηση της Accept είναι ότι το ανδρικό γυμνό ενόχλησε γιατί σπάνια το αντικρίζουμε έξω από τους προσωπικούς μας χώρους, σε αντίθεση με το γυναικείο που το βλέπουμε παντού. Ενόχλησε γιατί στις φωτογραφίες διακρίνεται έμμεσα η ομοφυλοφιλική αγάπη, την οποία ως κοινωνία επιλέγουμε να αγνοούμε. Ενόχλησε επειδή η διοργάνωση έφερε την υπογραφή της Accept, που αποτελεί την επίσημη Οργάνωση των ΛΟΑΤ ατόμων στη Κύπρο, και κυρίως επειδή προέρχεται από το φακό ενός τρανς ατόμου.

«Η κατάσχεση αντανακλά την αυτόματη αντίδραση της κοινωνίας όταν συναπαντηθεί με το διαφορετικό: το λογοκρίνει χωρίς δεύτερη σκέψη, σπεύδει να το αφαιρέσει από τη δημόσια θέα και ισχυρίζεται ότι πράττει με αυτό τον τρόπο για το καλό των πολλών».

Η οργάνωση ευχαριστεί τέλος θερμά «όλες τις οργανώσεις και τον κόσμο που μας συμπαραστάθηκε και υποστήριξε τις θέσεις μας. Ευχαριστούμε για την δημόσια καταδίκη του συμβάντος το ΑΚΕΛ, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC]), το Σωματείο Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου (ΕΙ.ΚΑ), την Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), τον Διεθνή Οργανισμό για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα (ILGA-Europe) από τις Βρυξέλλες, και όλους όσοι επώνυμα ή ανώνυμα μας έχουν στείλει και συνεχίζουν να μας στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ