Ηταν γκέι ο Σαίξπηρ;

Article featured image
Article featured image

Μια ομάδα επιστημόνων άνοιξε ξανά το επίμαχο θέμα για τη σεξουαλικότητα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

 

Ο σερ Μπράιαν Βίκερς από το University College του Λονδίνου ξεκίνησε το ακαδημαϊκό επιχείρημα με τον ισχυρισμό ότι η κριτική βιβλίου του Times Literary Supplement λανθασμένα αναφέρει ότι το 119 σονέτο του Σαίξπηρ γράφτηκε σε ένα «κυρίως ομοφυλοφιλικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον Βίκερς, η λογοτεχνική ύλη του δεν επιβεβαιώνει τη σεξουαλικότητά του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Από την πλευρά του, ο μελετητής Αρθουρ Φρίμαν και φίλος του Βίκερς ανέφερε ότι ο συνάδελφος πανεπιστημιακός είχε παρουσιάσει «προϋποθέσεις που πολλοί από εμάς θέτουμε υπό αμφισβήτηση, ή και απορρίπτουμε εξαρχής».

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που θα απορρίψει την παραδοχή του ομοφυλόφιλου αλλά και ετεροφυλόφιλου πάθος που διακατέχει τα σονέτα», αναφέρει ο Φρίμαν και προσθέτει: «Γιατί θα πρέπει ο Σαίξπηρ να θεωρείται τόσο προσηλωμένος στην “αρνητική ικανότητα” της δραματικής τέχνης του, κατά την οποία τα πιο προσωπικά γραπτά του αντιμετωπίζονται ως δυνητικά τεχνητά;».

«Και ακόμα κι αν επιμένουμε σχετικά με τα σονέτα, εν όλω ή εν μέρει, ως ένα είδος μακροχρόνιας δραματικής αφήγησης, τότε γιατί ο ίδιος ο Σαίξπηρ επιλέγει τόσο συχνά να αναπαραστήσει αξιοθρήνητους, ηλικιωμένους, φαλακρούς κουτσούς χαρακτήρες που σχετίζονταν με την απόρριψη και την προδοσία; Εκτός αν η αυτο-ταπείνωση του ήταν τόσο γνήσια όσο και καθαρτική για αυτόν», επισημαίνει ο Φρίμαν.

Η σεξουαλικότητα του Σαίξπηρ έχει συζητηθεί αμέτρητες φορές στους ακαδημαϊκούς κύκλους στο παρελθόν. Ο θεατρικός συγγραφέας παντρεύτηκε την Αν Χάθαγουεϊ, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, αλλά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πώς ήταν αμφιφυλόφιλος βασίζεται στο 18ο σονέτο του, The Fair Lord, ένα ποίημα αγάπης που απευθύνεται σε άνδρα και περιέχει, επίσης, λογοπαίγνια που σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών.

Με τις εικασίες του Βίκερς διαφώνησε επίσης και ο καθηγητής Γουέλς, ο οποίος είπε: «Οταν ένας ποιητής του οποίου το όνομα είναι Ουίλιαμ γράφει ποιήματα για την αγωνιώδη και αμετανόητη σεξουαλική ειλικρίνεια που κάνουν λογοπαίγνιο με τη λέξη "will" (χρησιμοποιείται 13 φορές στο Σονέτο 135) δεν είναι παράλογο να συμπεράνουμε ότι μπορεί να γράφει από τα βάθη της δικής του εμπειρίας».

Ο ίδιος ο Βίκερς απαντά στις επικρίσεις των συναδέλφων του λέγοντας ότι δεν τους κρατάει κακία, αφού η σκέψη είναι ελεύθερη και συμφώνησε ότι οι ακαδημαϊκοί δεν πρέπει να είναι υπερβολικά περιοριστικοί στις λογοτεχνικές τους ερμηνείες: «Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, τότε οι άνθρωποι θα σταματήσουν να διαβάζουν τα έργα του ως ποιήματα, αλλά θα τα βλέπουν ως βιογραφικά έγγραφα, ψάχνοντας για τεκμήρια της σεξουαλικότητάς του».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ