Ο Grahame Parry εκθέτει στη Μορφή

Article featured image
Article featured image

Από την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, ο Grahame Parry, ο οποίος υπήρξε βοηθός του καλλιτέχνη Στας Παράσχου, παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά με έργα ζωγραφικής στην Γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό.

Ο Στας Παράσκος γράφει για τη δουλειά του καλλιτέχνη: «Γνωρίζω τον Γκράχαμ Πάρι και τη δουλειά του πολύ καλά. Υπήρξε βοηθός μου στο Κολέγιο Τέχνης στη Λέμπα για πολλά χρόνια και συνέβαλε σημαντικώς στην κατασκευή του΄"Τείχους της Λέμπας", ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα τέχνης στην Κύπρο.

Τα έργα του εμπνευσμένα από προσωπικές εμπειρίες μιλούν κυρίως για τον έρωτα, όπως αναμένεται από ένα νέο καλλιτέχνη, αλλά καταγίνεται και με άλλα θέματα όπως είναι η γυναικεία μόδα και θέματα από την κοινωνική ζωή. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της ζωγραφικής του είναι οι αναφορές σε έργα άλλων καλλιτεχνών. Αυτό δεν γίνεται για διανοητικούς σκοπούς που σχετίζονται με τη θεωρία της τέχνης για την τέχνη. Η περίληψη περιγραμμάτων της δικής μου γλυπτικής, για παράδειγμα, έχει πρακτικό σκοπό. Αποτελούν στοιχεία σύνθεσης τα οποία εισαγάγουν αντιθέσεις και δημιουργούν οπτικές εντάσεις μέσα στη ζωγραφική του.

Πιστεύω ότι το πιο πολύτιμο συστατικό ενός έργου τέχνης, αυτό που ξεχωρίζει τις καλές από τις εφαρμοσμένες τέχνες, είναι η έκφραση αισθήματος. Το αόρατο αυτό στοιχείο που αποτυπώνεται μέσα στην εικαστική εικόνα είναι αποτέλεσμα της βαθιάς συγκέντρωσης ενός καλλιτέχνη στη δουλειά του. Συγκινεί καλλιεργημένες και ευαίσθητες ψυχές. Το έργο του Γκράχαμ Πάρι έχει αυτή την ιδιότητα.

Ο Γκράχαμ Πάρι έζησε στην Κύπρο και ωρίμασε εδώ σαν καλλιτέχνης. Θα πρέπει να θεωρείται ως Κύπριος καλλιτέχνης με δικαιώματα ίσης εκτίμησης με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες του τόπου μας. Ελπίζω η έκθεσή του να έχει την επιτυχία που της αξίζει».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Γκαλερί Μορφή,  Αγκύρας 84, Λεμεσός. Πληρ. 25378733/ www.morfi.org.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ