«Ωωω! Κοίτα μία γόνδολα που περνάει»

Article featured image
Article featured image

Πες σ’ ένα φίλο σου «Ωωω! Κοίτα μία γόνδολα που περνάει» -μια μέρα ηλιόλουστη και κυπριακά νορμάλ- κι αν δεν καλέσει τους ανθρώπους με τα άσπρα να σε μαζέψουν και να σε κλείσουν μέσα, ν’ αναρωτιέσαι τι σόι φίλος είναι.

Πες το ίδιο σήμερα, σ’ όποιον λευκωσιάτη συναντήσεις μπροστά σου, και δεν θα σου πασάρει κανείς τα ψυχοφάρμακα, μάλλον θα γελάσουν με την ειρωνεία, δεδομένου ότι δεν έχει καταστραφεί η περιουσία τους και το σηκώνουν το χιουμοράκι.

Έβρεξε. Έβρεξε καλά. Και δυο πράματα μπορούν να συμβούν μες σε ένα πεντάλεπτο βαριάς βροχόπτωσης στην χώρα Κύπρο άμα βρέξει:

Πρώτον, να γεμίσει το κυπριακό facebook με ποστ του τύπου «ααααα, τι ωραίαααα, βρεεεέχει», «γιουπίιιιι βρέχει girlssss», «αγάπεςςςςς, ουουουου, είδατε που βρέχειιιι;;;;;» και όλα αυτά θα συνοδεύονται από δεκαπέντε θαυμαστικά και διακόσια emoticons.

Δεύτερον που θα συμβεί, είναι να πλημμυρίσει η πόλη. Ας σταθούμε στο δεύτερο. Η αλήθεια είναι πως εμείς μια Πλατεία ζητήσαμε -και δεν είδαμε- Μαρίνα μας προέκυψε το πράμα. Έτσι για να μάθουν οι Λεμεσιάνοι που καρτερούσαν τόσα χρόνια, εμείς μες ένα πεντάλεπτο, εύκολα, γρήγορα κι ανέξοδα, και μάλιστα χωρίς να απαιτεί αποζημιώσεις αυτή τη φορά ο εθνικός μας κτίστης.  

Κάτσε να δεις τι γίνεται τώρα. Είναι αυτά τα πραγματάκια εκεί στην άκρη του δρόμου -όχι, δεν είναι διακοσμητικά- φρεάτια τα λένε. Αυτά, δεν τα βάζουνε εκεί για να δραπετεύουν οι χελωνονιντζάκια, όχι. Αυτά είναι εκεί για να παίρνει τον δρόμο τον σωστό το νερό της βροχής.  Είδαμε πουθενά να γράφει εκεί ταμπελίτσα «Κάλαθος σκουπιδιών»; Όχι. Μήπως διευκρινίζει κάπου πως «Εδώ μπορείτε να ξεφορτώσετε τα φύλλα που πέφτουν μπροστά απ’ το πεζοδρόμιο του σπιτιού σας»; Όχι. Ωραία, ας μην το κάνουμε λοιπόν.

Αλλά, επειδή σ’ αυτή τη ζωή υπάρχει πάντα ένα «αλλά», ο Δήμος, δεν μπορεί να βασίζεται στην καλή μας διάθεση. Δουλειά του είναι να καθαρίζει τα φρεάτια αυτά. Εξάλλου, πληρώνουμε γι’ αυτό, no?

Πολύ ωραία. Και πες πως ο Δήμος ξέχασε να κάνει τη δουλειά του. Ναι, αλλά αν θυμάμαι καλά [γιατί το ξανάδαμε όλο αυτό το… γονδολέ σκηνικό] η Αστυνομία είχε ενημερώσει και προτείνει πως… ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών καλούνται οι δήμοι να μεριμνήσουν για την καθαριότητα των φρεατίων για να αποφεύγονται πλημμύρες μπλα μπλα μπλα.

Έλα τώρα, έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε… «μια φορά τον χρόνο που βρέχει...». Ναι, αλλά… σ’ αυτή τη ζωή υπάρχει πάντα ένα «αλλά».

Αλλά στα πολλά που είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε το τελευταίο διάστημα, και που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση [και όχι μόνο] σε παίρνει; Σε παίρνει να σφυρίζεις αδιάφορα;

Σε μια περίοδο που το πράμα άρχισε να χοντραίνει γενικότερα μες σ’ αυτή τη χώρα που κοντεύει να μας στερήσει και τα βασικά, σε παίρνει; 

Εκτός κι αν θες να αρχίσουμε όλοι μαζί να βλέπουμε φανταστικές γόνδολες και να σφυρίζουμε αδιάφορα. Σε τέτοια περίπτωση ας βάλουμε κι ένα πανό «Εδώ τρελλοκομείο», σε λιμάνια και αεροδρόμια, να δικαιολογείται κάπως το πράμα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ