«Ενδιάμεση»… έκθεση με γλυπτά, κοσμήματα & κολλάζ [Νίκου Παπαλουκά]

Article featured image
Article featured image

Με τον τίτλο «Ενδιάμεση», ο ζωγράφος Νίκος Παπαλουκάς παρουσιάζει στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας στη Λευκωσία, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 19:00, εικαστική έκθεση με γλυπτά και κόσμημα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και κολλάζ.

Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα από τον Μύθο, τον Άνθρωπο και τον Τόπο, τα οποία απορρέουν από την πορεία του κ. Παπαλουκά ως ζωγράφου.

Η έρευνα όσον αφορά στην έννοια του χώρου και η κοσμοθέασή του, τον οδήγησαν στη δημιουργία επιτραπέζιων, επίπεδων γλυπτών και στο σχεδιασμό κοσμημάτων, ως εικαστικών γεγονότων, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τα έργα του.

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης: «Η τέχνη εικάζει μέσα από τη δημιουργία μορφών αυτό που η λογική δεν μπορεί να αποκρυσταλλώσει. Εικάζει μία αλήθεια η οποία υπάρχει μέσα στα πράγματα ή μίαν αλήθεια η οποία υπάρχει πέρα από τα πράγματα και τα καθορίζει. Μέσα από τη δημιουργία μορφών ο χώρος δίνει διάσταση στο χρόνο, τον κάνει παρόν ως μνήμη και ως προσδοκία. Τον κάνει παρόν με τρόπο ιδιαίτερο και μοναδικό με τον οποίο δεν έχει υπάρξει ποτέ προηγουμένως… μπορούμε να υπάρξουμε και με άλλον τρόπο. Το εικαστικό γεγονός είναι ένα τεκμήριο».

Ο καλλιτέχνης με τα έργα του δημιουργεί χώρο οπτικό ο οποίος έχει τις προϋποθέσεις να γίνεται αντιληπτός νοητικά, δηλαδή, μέσω της αίσθησης, της όρασης και της οπτικής αντίληψης του θεατή να περνά στη νόησή του. Ο Παπαλουκάς επισημαίνει την ανωτερότητα της αίσθησης της όρασης έναντι των άλλων αισθήσεων, δίνοντάς της μεταφυσική διάσταση. Στα έργα του καταφέρνει να μετουσιώνει το αντικείμενο, λιγότερο ή περισσότερο αφαιρετικά, σε κάτι άλλο του οποίου η σύσταση υπερβαίνει τη φύση του όπως την καθορίζουν οι αισθήσεις, γι’ αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από το θεατή νοητικά. Ενεργοποιώντας ανώτερες λειτουργίες, διανοητικές και πνευματικές, επιτυγχάνει να προκαλέσει συναισθήματα ανάτασης και ευφορίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 19:00 θα διεξαχθεί διάλεξη από τον Δρα. Κλείτο Ιωαννίδη με θέμα «Ο Αρχέτυπος Μύθος και η Τέχνη».

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 17 έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2014.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ