Τα σχέδια του μουσικού Ευαγόρα Καραγιώργη

Article featured image
Article featured image

Σαν να ήταν έτοιμος από καιρό, όπως και ο τίτλος της τελευταίας μουσικής δισκογραφικής του δουλειάς, ο Ευαγόρας Καραγιώργης παρουσιάζει μια σειρά από έργα τέχνης με βάση τους τη συνδυαστική των σχημάτων και με τίτλο «Γραμμή-Γραμμή».

«Σαν έτοιμος από καιρό…» ήταν ο τίτλος της τελευταίας μουσικής δισκογραφικής δουλειάς, που παρουσιάστηκε το 2009, του γνωστού Κύπριου μουσικού Ευαγόρα Καραγιώργη. Στο εσωτερικό της συσκευασίας του δίσκου «Σαν έτοιμος από καιρό…» κάποιες διά χειρός του μουσικού εικονογραφημένες «καρτ-ποστάλ» μαρτυρούν ένα άλλο ταλέντο του, που δεν είναι άλλο από την «κρυφή» του ενασχόληση με την εικαστική δημιουργία.

Η δημιουργία των έργων αυτών, αλλά και η θεματολογία τους αποτελούν ένα μακροχρόνιο προβληματισμό για τον καλλιτέχνη. Η δε πραγμάτωσή τους συνέβαινε εδώ και χρόνια σε χαρτάκια, χαρτομάντιλα και τετράδια, τα οποία αρχειοθετούσε χρονολογικά, ενώ τα μοιραζόταν με λίγους, αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαργαρίτα Κουνναφή.

Οι πρωταγωνιστές στα σκίτσα του

Η κλίμακα τους μικρή, με θεματολογία που καταπιανόταν κυρίως με αστικά τοπία δοσμένα με γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα, σε λεπτομερή απόδοση και σε ναΐφ ύφος. Το πρωταγωνιστικό χαρακτηριστικό σε όλα τα έργα είναι η μαύρη γραμμή και η φόρμα που επιλέγει ο καλλιτέχνης να της αποδώσει. Λεπτεπίλεπτες ευθείες, οριζόντιες, κάθετες γραμμές πλάθουν γεωμετρικά μοτίβα, που λειτουργούν ως διακοσμητικά στοιχεία των σπιτιών ή σχηματίζουν δέντρα και δρόμους. Σήμερα η κλίμακα των έργων έχει μεγαλώσει, οι ιδέες και οι βιωματικές καταγραφές  υιοθέτησαν σημειολογικές αναφορές, ενώ η απουσία του χρώματος παραμένει, αφού, κατά τον ίδιο τον καλλιτέχνη, σκοπός είναι οι συνθέσεις να παραμείνουν «λιτές».

Τι να συμβολίζει άραγε...

Υπάρχουν ποικίλα εννοιολογικά σύμβολα στο εικαστικό έργο του Καραγιώργη, τα οποία πραγματεύονται και άλλες ανησυχίες του και που ουσιαστικά αφορούν μια σημερινή κατάσταση η οποία επικρατεί στην Κύπρο. Στα σχεδιασμένα αστικά του τοπία διακρίνουμε πως σε κάποια σπίτια υπάρχουν καμινάδες και σε άλλα κεραίες τηλεοράσεων. Το στοιχείο της καμινάδας συμβολίζει τη δημιουργία, την πνευματικότητα, μια υψηλότερη αναζήτηση. Η κεραία συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και ενημέρωση, αλλά και τον κίνδυνο της απώλειας της κριτικής σκέψης με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του μέσα στα υλικά αγαθά. Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας.

Μορφές χωρίς πρόσωπα

Οι ανθρώπινες μορφές παρουσιάζονται χωρίς πρόσωπα με σκοπιμότητα, καταδεικνύοντας έτσι την απουσία της ταυτότητας από το σημερινό «ψηφιακό άνθρωπο», ο οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του, με αποτέλεσμα να γίνεται θύμα της τεχνολογίας, να χάνει τη δύναμή του, να απαξιεί να αντιδράσει και να τρέφει ψευδαισθήσεις πως μπορεί να πολεμήσει από την οθόνη του υπολογιστή του.

Την έκθεση εγκαινιάζει ο εικαστικός Νίκος Κουρούσιης τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014, στις 19.30. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία Τηλ.: 22762605/www.gloriagallery.com.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ