10 λεπτά στο κρύο ισοδυναμούν με 1 ώρα άσκηση

Article featured image
Article featured image

Την επόμενη φορά που θα χτυπήσει η μασέλα σας από το συχνά ανεπιθύμητο κρύο που διαπερνά το κορμί μας κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, δέστε τη θετική πλευρά της υπόθεσης: το κρύο βοηθά στο αδυνάτισμα.



Μια νέα έρευνα δείχνει ότι το ρίγος που προκαλείται από το κρύο μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό στο αδυνάτισμα όσο και η άσκηση, βοηθώντας μας να παραμείνουμε αδύνατοι και κομψοί.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη,  τόσο το κρύο όσο και η άσκηση, παράγουν ορμόνες οι οποίες διεγείρουν την καύση θερμίδων που προέρχονται από το «καφέ λίπος». Οι ειδικοί θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα ότι το καφέ λίπος υπάρχει μόνο στα μωρά, αλλά σήμερα γνωρίζουν ότι και οι ενήλικες έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες καφέ λίπους, ενώ τα πιο αδύνατα άτομα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Το «κακό» λευκό λίπος είναι αυτό που αποθηκεύει ενέργεια, ενώ το καφέ λίπος συμβάλλει στην καύση θερμίδων.

Περίπου 50 γραμμάρια καφέ λίπους μπορεί να «κάψει» έως 300 θερμίδες την ημέρα, ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται αντίστοιχα σε 50 γραμμάρια λευκού λίπους. 10 λεπτά στο κρύο ισοδυναμούν με 1 ώρα άσκηση

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας οι εθελοντές που συμμετείχαν εκτέθηκαν σε αυξημένα επίπεδα κρύου με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν κάτω από 15C, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να τρέμουν.

«Εντοπίσαμε δύο ορμόνες που διεγείρονται από το κρύο: την ιρισίνη και την FGF21 που εκλύθηκαν από τους μύες που προκάλεσαν το ρίγος και από το καφέ λίπος, αντίστοιχα», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Paul Lee, από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Garvan στο Σίδνεϊ.

Αυτές οι ορμόνες φάνηκε να τροφοδοτούν το ρυθμό ενεργειακής καύσης των ανθρώπινων καφέ κυττάρων λίπους στο εργαστήριο. Τα κύτταρα του λίπους μάλιστα άρχισαν να εκπέμπουν θερμότητα και αυτό αποτελεί ένδειξη λειτουργίας του καφέ λίπους, λένε οι ειδικοί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ρίγος διάρκειας περίπου 10 έως 15 λεπτά έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τόσο αυξημένης ποσότητας ιρισίνης που αντιστοιχεί σε μια ώρα μέτριας έντασης άσκηση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ