Τα κυπριακά εστιατόρια δεν υπάρχουν (;)

Article featured image
Article featured image

Αγωνιώδη πρόσκληση για άμεση υποβολή αιτήσεων από κυπριακά εστιατόρια απευθύνουν οι διοργανωτές του «Goût de France», μιας διεθνούς εκδήλωσης που θα αποτελέσει έναν άνευ προηγουμένο ύμνο προς τη γαλλική γαστρονομία και που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις περίπου μήνες από σήμερα.

 

Στις 19 του ερχόμενου Μάρτη, 1000 σεφ γαλλικής κουζίνας από τις πέντε ηπείρους θα μαγειρέψουν ταυτόχρονα και για τον ίδιο σκοπό.

Κανένα εστιατόριο από την Κύπρο δεν έχει ακόμη δηλώσει συμμετοχή και η λήξη της προθεσμίας έχει επεκταθεί για τις 20 του Δεκέμβρη.

Ο διεθνής αυτός εορτασμός του εκλεκτού γαλλικού φαγητού αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας και διοργανώνεται υπό την εποπτεία του σούπερ σταρ σεφ Alain Ducasse.

Το 1912 ο φημισμένος σεφ της σύγχρονης γαστρονομίας και δημιουργός της μοντέρνας γαλλικής κουζίνας Αύγουστος Εσκοφιέ εγκαινίαζε τα «Les Dîners d’Épicure», που ως στόχο είχαν να σερβίρουν την ίδια μέρα και το ίδιο μενού σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Βασισμένο στο ίδιο σκεπτικό, το 2015 το Goût de France εξελίσσει την ιδέα, ενώνοντας για τον ίδιο σκοπό εστιατόρια και σεφ από όλον τον κόσμο.

 



Μεταξύ άλλων, η εμβληματική εκδήλωση θα τιμήσει τη συμπερίληψη της γαλλικής κουζίνας στη λίστα της Unesco για την «Άϋλη Πολιτισμική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας».

Το δείπνο θα βασίζεται μεν στη γαλλική κουζίνα, θα αφήνει όμως τη δυνατότητα στους σεφ να προσθέσουν στις συνταγές τους στοιχεία από τα προϊόντα και τις κουζίνες των χωρών προέλευσής τους.

Κάθε μενού θα πρέπει να δίνει έμφαση σε μαγειρικές που χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος, ζάχαρη και αλάτι και με ευαισθησία στην ποιότητα του φαγητού και στο περιβάλλον.

Το τιμολόγιο του μενού είναι στην κρίση των εστιατορίων, όλοι όμως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δεσμευθούν πως θα διαθέσουν το 5% των πωλήσεών τους σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς της χώρας τους που ασχολούνται με την υγεία και το περιβάλλον.

 



Ως το σημαντικότερο όφελος για τους συμμετέχοντες παρουσιάζεται από τους διοργανωτές η διεθνής προώθηση του εστιατορίου τους, την οποία θα διοχετεύσουν στα ΜΜΕ οι επικοινωνιολόγοι της Goût de France με τη βοήθεια και τη συνεργασία των πρεσβειών της Γαλλίας.

Η διαδικασία εγγραφής περιλαμβάνει δύο φάσεις: περιγραφή του εστιατορίου και παρουσίαση του προτεινόμενου μενού.

Μια επιτροπή από διεθνείς σεφ υπό την προεδρία του Alain Ducasse θα αξιολογήσει τις αιτήσεις. Τα εστιατόρια που θα επιλεγούν για συμμετοχή θα ανακοινωθούν στις 15 Ιανουαρίου του 2015.

Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν από την ιστοσελίδα του πρότζεκτ ΕΔΩ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ