Καταρρέει το ρούβλι [πανζουρλισμός στα ρωσικά καταστήματα]

Article featured image
Article featured image

«Πατείς με, πατώ σε» είναι πολλά καταστήματα στη Ρωσία, μετά από την κατάρρευση του ρουβλιού λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των μέτρων που έχει αποφασίσει η Δύση κατά της Μόσχας.



Παρά τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου, υπάρχει δυσκολία να σταθεροποιηθεί το ρούβλι και αυτό οδηγεί τους πολίτες στη μαζική αγορά εισαγόμενων προϊόντων από έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι ακόμη και Πόρσε, πριν αυτά ακριβύνουν κατά πολύ.  

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εμπλέκεται σε προσπάθειες υπονόμευσης της ρωσικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την «ικανοποίηση», με την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν τα τελευταία 24ωρα την αρνητική πορεία του ρωσικού νομίσματος.

«Ο χρηματιστικός-οικονομικός κλάδος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συνειδητά και με προσήλωση στο στόχο του έβαλε το χέρι του για να προκαλέσει δυσκολίες στην οικονομία μας, γι' αυτό δεν έχουμε καμία αμφιβολία», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Πάντως, παρότι τα τελευταία μέτρα της κεντρικής ρωσικής τράπεζας οδήγησαν σε ανάκτηση κάποιων απωλειών, αναλυτές προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία θα είναι βαριές και πως το 2015 θα σημειωθεί 5% ύφεση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ