Στα τέσσερα... συμβαίνουν τα καλύτερα [Λευκωσία Loop Festival 2015]

Article featured image
Article featured image

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Λουβάνα Δίσκοι διοργανώνει το Λευκωσία Loop Festival, το οποίο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εννιά σχημάτων μουσικής και ενός σύγχρονου χορού.

 

Οι καλλιτέχνες αυτή τη χρονιά θα είναι από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία. Επίσης, για πρώτη χρονιά το φεστιβάλ συνεργάζεται με το Klubd, όπου θα διεξαχθούν επιπλέον δρώμενα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του φεστιβάλ θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στην Έγκωμη. 

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του, που αφοσιώνεται πάνω στην τεχνική του Live Looping, δηλαδή της δημιουργίας μουσικών φράσεων, της ηχογράφησης τους ζωντανά πάνω στη σκηνή και της εξέλιξής τους με την προσθήκη άλλων φράσεων, οργάνων και αυτοσχεδιασμών.

 

Σημειώνεται ότι με το διήμερο εισιτήριο του φεστιβάλ το κοινό θα έχει δωρεάν είσοδο στο Klubd όπου θα έχει επιπλέον ζωντανό performance και DJ set.



 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

H αυλαία θα ανοίξει με την παράσταση σύγχρονου χορού Έρμα [ballast]. Οι Αθανασία Κανελλοπούλου (χορογραφία, ερμηνεία) και Θύμιος Aτζακάς (σύλληψη, μουσική, ερμηνεία, sound design), μαζί και με τους Αλέξανδρο Σεϊταρίδη (video, σκηνικό, επιμέλεια παραγωγής), Πάρη Λεγάκη (καλλιτεχνική επιμέλεια), Νικόλα Χρυσό (φωτογραφίες) και Αίγλη Κατσίκη (κοστούμια), παρουσιάζουν ένα έργο που κινείται στα σύνορα μεταξύ χοροθεάτρου και μουσικού θεάτρου και πραγματεύεται τον κατακερματισμό του ‘εαυτού’ και τις ρωγμές που έχουν ανοίξει στη φυσική και πνευματική ενότητα της συνείδησης. Και όλο αυτό, με όχημα το ανθρώπινο σώμα, σε συνδυασμό με τη ζωντανή μουσική εκτέλεση μέσα από ένα καλειδοσκοπικό installation πέντε ηχητικών πηγών.





 

Στη συνέχεια, θα στη σκηνή θα ανέβει ο Κύπριος Παναγιώτης Μηνά [pan] ο οποίος στην προσπάθειά του να φτιάξει τραγούδια για ένα εν εξελίξει άλμπουμ με τίτλο «blastic pullets», χρησιμοποιεί μια σειρά φυσικών και ηλεκτρονικών οργάνων, όπως κιθάρες, sequencers και συνθεσάιζερ, με σκοπό να συγκεντρώσει υλικό από samples, συχνότητες αλλά και ερμηνείες.





 

Το Σάββατο στη σκηνή θα ανέβει και ο Σταμάτης Φουσέκης για να παρουσιάσει το «Νoizedelic folk», ένα ανθρωπο-τεχνολογικό σόλο, εξαρτημένο από το groove, τις μελωδικές γραμμές, την ψυχεδέλεια και τον ψηφιακό θόρυβο. Πρόκειται στην ουσία για ένα πολυκύτταρο οργανισμό με ζωτικά όργανα το κοντραμπάσο, την κιθάρα και το laptop.





 

Η βραδιά στο Εγκώμιο θα κλείσει με τους Ιταλούς Sender-Flos, μια συνεργασία μεταξύ του Stefano Moretti (aka Sender) και του ντουέτου που αποτελείται από τους Stefano Castagna και Luca Formentini. Το μουσικό αποτέλεσμα αφορά σε ένα συναισθηματικά πλούσιο, καθηλωτικό, αλλά δυναμικό ήχο, που επιτυγχάνεται από τη διαφορετική προσέγγισή τους στη σύνθεση. Ενώ ο Sender χρησιμοποιεί αναλογικά συνθεσάιζερ και drum machines, οι Flos δουλεύουν με αυτοσχέδιες πηγές ήχου, συμβατικά όργανα και ποικίλους τρόπους επεξεργασίας του ήχου.



 

ΚΑΙ ΤΟ KLUBD ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στις 12 τα μεσάνυχτα της πρώτης μέρας του φεστιβάλ, το σκηνικό μεταφέρεται στο klubd. Την αρχή θα κάνουν οι Plain History από Κύπρο, εξερευνώντας ήχους με φαντασία, χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, drum machine, εφέ και λουπαδόρους, ενώ το line up της πρώτης μέρας κλείνει με τον επίσης Κύπριο Janis Plasmatik, έναν εκ των κορυφαίων techno DJs του νησιού.



Plain History

 



Janis Plasmatik



 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Πρώτο θα παρουσιαστεί στη σκηνή του «Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου» το project «The Noise of Making» του Κύπριου Γιώργου Σίσαμου, τον οποίο θα συνοδεύουν οι Sahand & Navid Gholipour, αλλά και ο Άλκης Αγαθοκλέους. Πρόκειται στην ουσία για μια παράσταση βασισμένη στην οπτικοακουστική πράξη της κατασκευής, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται βίντεο, προβολές ή πραγματικά όργανα, παρά μόνο οι ήχοι που παράγονται από κάποιες δράσεις που πραγματοποιούνται στη σκηνή. Πιο συγκεκριμένα, θα λουπάρονται και θα σαμπλάρονται οι ήχοι των δύο ‘εργατών’ οι οποίοι θα φτιάχνουν ένα πραγματικό-λειτουργικό αντικείμενο, με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν και στο εργαστήρι τους. Με τα εργαλεία τους ως όργανα, παρουσιάζουν τους υπέροχους ήχους που κρύβονται πίσω από τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν (μέταλλο, πλαστικό ή ξύλο). Τρυπάνια, χαρτιά, σφυριά, κόφτες, μύλοι, πριονόδισκοι κ.λπ., ενορχηστρώνονται μέσω live looping, την ίδια ακριβώς στιγμή που θα δημιουργείται ένα χρήσιμο αντικείμενο.





 

Αμέσως επόμενος guest ο Γιάννης Καραθάνος, φοιτητής στο τέταρτο έτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ενεργή του συμμετοχή στη μουσική σκηνή της πόλης έθρεψε την ανάγκη του για τη δημιουργία ενός προσωπικού project, το οποίο ενσαρκώθηκε με αφορμή το Lefkosia Loop Festival και πήρε το όνομα «Spen-D». Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις για ηλεκτρική κιθάρα, με τη χρήση διαφόρων πεταλιών. Στο εν λόγω project, οι λούπες προκύπτουν κυρίως από τη δημιουργία περιοδικών σχημάτων (patterns), τόσο ρυθμικών όσο και μελωδικών, τα οποία αποκτούν νέα υπόσταση όταν συνδυαστούν μεταξύ τους. Υφολογικά, η μουσική του αποτελεί ένα μείγμα των διαφόρων μουσικών ερεθισμάτων που δέχτηκε μέχρι σήμερα.





 

Αμέσως μετά η σκυτάλη πάει στους Κύπριους Sometake, μια μπάντα επηρεασμένη από τα ιδιώματα της ηλεκτρονικής, της post-rock και της σινεματικής μουσικής, η οποία αποτελείται από τους Μάρκο Ιωάννου (τύμπανα), Μέμνων Αρεστή (κιθάρα) και Γιώργο Κωνσταντίνου «The Mighty Scoop» (sampling).





 

Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με τους Sancho 003, το τρίο των Κώστα Παντέλη (ηλεκτρική κιθάρα), Φώτη Σιώτα (βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή) και Σωτήρη Ντούβα (τύμπανα) οι οποίοι έχουν παίξει στο νησί ουκ ολίγες φορές, ενώ ήταν παρόντες και στο περσινό Loop Festival.

 

Sancho 003 - Horses, live at Λευκωσία Loop Festival 2013 from Louvana Diskoi on Vimeo.



Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιανουαρίου.

Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Έγκωμη, Λευκωσία.

Ώρα19.30.

Πληρ. 70007616, www.lefkosialoopfestival.com, www.louvana.com.cy.


 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ