Νόμος τιμωρεί διαδηλωτές

Article featured image
Article featured image

Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, κλείνοντας τα στόματά τους με μαντήλια.

 

«Επιστρέφουμε στην εποχή του Φράνκο. Είναι εντελώς αντισυνταγματικός ο νόμος. Οφείλουμε να διαδηλώσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί» λέει η δασκάλα πιάνου Εύα Αλκαζάρ, που συμμετείχε στη διαδήλωση.

«Επιβάλουν ένα νόμο, που περιορίζει την ελευθερία μας. Οι ποινές είναι πιο σοβαρές για τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις. Αν φωτογραφίσεις έναν αστυνομικό, ο οποίος κτυπά πολίτη, τότε τιμωρούν το φωτογράφο κι όχι τον αστυνομικό» λέει ο Ενρίκε Σαλγάδο, ένας άλλος διαδηλωτής.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που εγκρίθηκε κι από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες αλλά και ποινές, για την διεξαγωγή διαδηλώσεων.

Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, εκτός από το Λαϊκό Κόμμα, αντιτάχθηκαν στον νόμο, αλλά το Λαϊκό Κόμμα κατέχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και στη Γερουσία, οπότε αναμένεται να περάσει.

Ο νόμος «φίμωτρο» #LeyMordaza ουσιαστικά νομιμοποιεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα βαριά πρόστιμα για όσους φωτογραφίζουν ή ηχογραφούν την αστυνομία, όσους διαμαρτύρονται χωρίς άδεια, όσους συναθροίζονται μπροστά από το Κογκρέσο ή συνεδριάζουν σε δημόσιους χώρους, απαγορεύοντας ακόμα και την ειρηνική ανυπακοή.

Σύμφωνα με τον νόμο, η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία κατά βούληση, αν αισθάνεται ότι διαταράσσεται η «τάξη». Ακόμα και η παρεμπόδιση ή διακοπή έξωσης προβλέπει πρόστιμο από 600 έως 30.000 ευρώ, ενώ η παρουσία σε έναν κατειλημμένο χώρο απαγορεύεται.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ