Norman Atlantic: Διασώθηκαν 201 Έλληνες, νεκροί 2, αγνοούμενοι 32

Article featured image
Article featured image

Το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα στοιχεία για την ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic με τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

 

Οι Έλληνες που έχουν διασωθεί είναι 201 όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξέφρασε την οδύνη του για τις απώλειες των δύο Ελλήνων θυμάτων και επεσήμανε ότι ενημερώσει συνεχώς τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.

«Συνολικά 201 άτομα βρίσκονται με ασφάλεια είτε σε πλοία είτα σε ελληνικό έδαφος», δήλωσε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η διασταύρωση των ονομάτων όχι μόνο με τις  ιταλικές αρχές αλλά και με τους πλοιάρχους των πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε τα εξής: «Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνα και διάσωσης στην περιοχή στην ελληνική περιοχή και σε μέρος της Αλβανίας. Ηδη από χθες έχει ειδοποιηθεί η υπηρεσία διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων που θα οδηγήσει στην έκδοση πορίσματος ανεξάρτητα με το τι θα βγάλουν οι ιταλικές αρχές. Παράλληλα ζήτησα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου.

Κάθε ζωή που χάνεται δεν μπορεί να μένει χωρίς τιμωρία των υπευθύνων και χωρίς διερεύνηση των αιτιών. Ο πρωθυπουργός ζητά συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών. Από χθες και μετά την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών ότι ολοκληρώθηκε η διάσωση στόχος είναι η ταυτοποίηση και η επιστροφή στο σπίτι τους. Ασχολούμαστε με τους Έλληνες που ήταν στο πλοίο, την ταυτοποίησή τους, τις οικογένειές τους. Στοιχεία για ξένους δεν δίνουμε σε τρίτες χώρες. Αγωνιούμε για να ταυτοποιήσουμε τους Έλληνες που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Το αλαλούμ παραμένει

Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσεται για τους συγγενείς των επιβαινόντων του Νοrman Atlantic η όλη υπόθεση. Και αυτό γιατί δυο μέρες μετά αναδεικνύεται ένα ρεσιτάλ ασυνεννοησίας μεταξύ των εμπλεκομένων αρχών και ένα απίστευτο μπάχαλο με τις λίστες επιβίβασης και τους πραγματικά επιβιβασθέντες με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση όχι μόνο για τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών αλλά και για τον αριθμό των διασωθέντων και τον ακριβή αριθμό αυτών που είχαν τελικά επιβιβαστεί στο πλοίο.

Έτσι ενώ μέχρι χθες όλοι γνώριζαν ότι το πλοίο Νοrman Atlantic είχε 478 επιβαίνοντες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τελικά ήταν 475, ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επέμεναν μέχρι σήμερα ότι είναι 478.

Ωστόσο, το μεσημέρι, ο γενικός εισαγγελέας του Μπάρι Ιωσήφ Βόλπε ανέφερε ότι στο πλοίο, τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά υπήρχαν 499 άτομα.

Σύμφωνα με την Ιl Fatto Quatidiano, ο Ιταλός εισαγγελέας είπε πως από τους 499 επιβαίνοντες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για 179, διευκρινίζοντας  ωστόσο, ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών πιθανότατα έχει διασωθεί και να έχει επιβιβαστεί σε πλοία που έσπευσαν στην περιοχή για βοήθεια και τώρα πιθανότατα να κατευθύνονται στην Ελλάδα.

Επίσης, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν είναι σαφές πόσοι παράνομοι μετανάστες υπήρχαν στο Norman Atlantic (ωστόσο, όπως αναφέρει η Il Fatto Quatidiano θεωρείται σίγουρο ότι υπήρχαν τρεις).

Όλα αυτά, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα εξηγούν εν μέρει το γεγονός ότι  ανάμεσα στους 427 ανθρώπους που διασώθηκαν, υπήρχαν και 80 τα ονόματα των οποίων δεν περιλαμβάνονταν στις λίστες των επιβατών ή των μελών του πληρώματος.

Νωρίτερα, πάντως, οι ιταλικές αρχές σημείωναν ότι στο σκάφος «Norman Atlantic» επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνοούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαμβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ