Ευχάριστα νέα για άτομα με αναπηρίες [το εμφύτευμα που δίνει ελπίδες]

Article featured image
Article featured image

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση της κίνησης για παράλυτα άτομα φαίνεται να βρίσκεται η επιστήμη.



Τα ευχάριστα νέα μας έρχονται από την Ελβετία, όπου ερευνητές ανακάλυψαν ένα εμφύτευμα για τη σπονδυλική στήλη με την ονομασία e-dura.

Το e-dura αποτελείται από εύκαμπτα ηλεκτρόδια πυριτίου και μικροσφαιρίδια πλατίνας. Ενεργοποιεί τον νωτιαίο μυελό εκπέμποντας ηλεκτρικά ερεθίσματα και απελευθερώνοντας χημικές ουσίες προκειμένου να επαναφέρουν την κίνηση στον ασθενή, χωρίς όμως να τραυματίζουν ή να μολύνουν τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή του σώματος.  

Το εμφύτευμα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια, τα οποία κατάφεραν να ανακτήσουν την κίνησή τους και να περπατήσουν, σε διάστημα δύο μηνών από την εφαρμογή του στη σπονδυλική τους στήλη, χωρίς καμία παρενέργεια.  

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια, και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει όχι μόνο στην αποκατάσταση τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης αλλά και σε άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα όπως το πάρκινσον και η επιληψία.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας πάντως, εξέφρασαν εγκωμιαστικά σχόλια για τη νέα επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί να μην αποτελεί θεραπεία, αλλά υπόσχεται σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αναπηρίες.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ