Όταν η Ευρώπη μετρά απώλειες [τα πλέον αιματηρά τρομοκρατικά κτυπήματα των τελευταίων χρόνων]

Article featured image
Article featured image

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη θρηνεί και γενικότερα πανικοβάλλεται έπειτα από τρομοκρατικό κτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα το μαζικό θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων. Μακάρι όμως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία να είναι οι τελευταίες, τόσο επί ευρωπαϊκού εδάφους όσο και γενικότερα στον κόσμο…

 

Φυσικά, η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild δεν μας επιτρέπει να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι, καθότι κινδυνολογεί (με στοιχεία) ενημερώνοντάς μας ότι η επίθεση στο γαλλικό σατιρικό έντυπο Charlie Hebdo και τα όσα ακολούθησαν θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νέου κύματος επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, εντός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά «ανακοίνωσαν» ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες, το Παρίσι μνημονεύεται ως το σήμα για μια σειρά επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, όπως γράφει η εφημερίδα Bild, ενώ το άρθο καταλήγει με το ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων.

Έστω κι αν η Ευρώπη έχει συσπειρωθεί τις τελευταίες μερικές μέρες, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως υπάρχει μια ανασφάλεια ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και στους πολίτες τους. Εξάλλου, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Με την ευχή να μην υπάρξει συνέχεια και να μην ξεκινήσει ποτέ ένας νέος κύκλος αιματηρών επιθέσεων, όπως λένε ή γράφουν κάποιοι, πάμε πίσω στον χρόνο και συναντάμε ξανά τη φρίκη και τη βιαιότητα μέσα από ορισμένες από τις πλέον πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις -σίγουρα υπάρχουν ακόμα τόσες και περισσότερες- που έχουν πραγματοποιηθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους τα τελευταία χρόνια…

 

Από τον Αχιλλέα Ρότα

 

15 Αυγούστου 1998 - Β. Ιρλανδία

Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο με βόμβες από τους Ιρλανδούς αντιφρονούντες ‘Δημοκρατικός Στρατός’, σκοτώνει 29 ανθρώπους στην πόλη Omagh, στην πιο θανατηφόρα επίθεση της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

23-26 Οκτωβρίου 2002 - Ρωσία, Μόσχα

Μαζική Ομηρία στο Θέατρο Dubrovka. 170 συνολικά νεκροί (συμπεριλαμβανομένων 130 ομήρων και 40 μαχητών) και 77 τραυματίες. Κίνητρο, η ανεξαρτησία της Τσετσενίας και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

 

1 Αυγούστου 2003 - Ρωσία

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε φορτηγό πυροδοτεί τον μηχανισμό στο ρωσικό νοσοκομείο Μοζντόκ, στη Βόρεια Οσετία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίζοντας 76.

 

15-20 Νοεμβρίου 2003 - Τουρκία

63 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας, με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον δύο συναγωγών: του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC, στην Κωνσταντινούπολη.

 

11 Μαρτίου 2004 - Ισπανία, Μαδρίτη (11 - Μ)

Τον Μάρτιο του 2004 η Μαδρίτη κλονίστηκε από τις σχεδόν ταυτόχρονες, συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στον προαστιακό Cercanías. Τρεις ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές και 2,5 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκρήξεις σκότωσαν 191 άτομα, ενώ άλλοι 1.800 τραυματίστηκαν. Η επίσημη έρευνα των ισπανικών Αρχών, διαπίστωσε ότι οι επιθέσεις συνδέονταν, αν και όχι άμεσα, με την Αλ-Κάιντα. Αξίζει να σημειωθεί πώς ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι, που πούλησαν τα εκρηκτικά στους τρομοκράτες, παρόλο που δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση.

 

Σεπτέμβρης 2004 -  Beslan Ρωσία

Μια ομάδα 35 ένοπλων Τσετσένων αυτονομιστών, κατέλαβαν ένα σχολείο στη ρωσική πόλη Belsan, με τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους όμηρους στο γυμναστήριο του σχολείου. Μια σειρά από εκρήξεις συγκλόνισαν το σχολείο, με μια τεράστια φωτιά να περικυκλώνει το κτήριο. Τελικά, τουλάχιστον 334 όμηροι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά, ενώ άλλοι 727 τραυματίστηκαν σοβαρά.

 

7 Ιουλίου 2005 - Λονδίνο (7/7 bombings)

Οι βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο, ήταν μια σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με στόχο το δίκτυο μαζικής μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από 4 Βρετανούς Μουσουλμάνους, λόγω της εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Στις 08.50 το πρωί, τρεις βόμβες εξερράγησαν σε χρονική απόσταση πενήντα δευτερολέπτων μεταξύ τους, σε τρία τρένα του Μετρό του Λονδίνου. Μια τέταρτη βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο, σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 09.47 στην Πλατεία Τάβιστοκ. Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν 56 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι 4 δράστες, ενώ άλλοι 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι εκρήξεις αποτελούν την μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη επίθεση στο μεταφορικό σύστημα, στην ιστορία της αγγλικής πρωτεύουσας.

 

22 Ιουλίου 2011 - Νορβηγία

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία, υπήρξε η φονικότερη επίθεση στη χώρα, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 8 από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο και 69 ακόμα, κυρίως έφηβοι, δύο ώρες αργότερα, από τις σφαίρες ενός άντρα ντυμένου αστυνομικού, στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας. Υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των δύο επιθέσεων, ήταν ο Νορβηγός υπερεθνικιστής-εξτρεμιστής, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

 

11, 15, 19, 22 Μαρτίου 2012 - Γαλλία, Τουλούζη

Στις 11 και στις 15 Μαρτίου, ο  Μοχάμεντ Μερά 23 ετών, σκοτώνει στην Τουλούζη και το Μοντομπάν 3 στρατιωτικούς. Κατόπιν, την 19η Μαρτίου, σκοτώνει 3 παιδιά και ένα δάσκαλο σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. Τρεις ημέρες αργότερα σκοτώθηκε από αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει το διαμέρισμα όπου είχε ταμπουρωθεί. Λίγο αργότερα, στις 22 Μαρτίου, ένοπλος που συνδεόταν με την Αλ Κάιντα, σκοτώνει 3 Εβραίους μαθητές, ένα ραβίνο και 3 αλεξιπτωτιστές στην Τουλούζη, της νότιας Γαλλίας.

 

24 Μαΐου 2014 - Βρυξέλλες

4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, από έναν εισβολέα με καλάσνικοφ. Ο κατηγορούμενος ήταν πρώην γάλλος στρατιώτης που συνδεόταν με συριακή ισλαμική ομάδα.

 

7 Ιανουαρίου 2015 - Γαλλία

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων, επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί (ανάμεσά τους δύο νεκροί αστυνομικοί) και 7 τραυματίες. Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση «Αλλάχ Ακμπάρ», δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ. Η επίθεση είναι η πλέον πολύνεκρη στη Γαλλία μετά από αυτή στο τραίνο της γραμμής Στρασμπούρ-Παρίσι στις 18 Ιουνίου 1961, με 28 νεκρούς κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική και πράξη ακραίας βαρβαρότητας. Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τούς δύο τρομοκράτες «ήρωες».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ