«Στον τάφο της Αμφίπολης δεν είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα»

Article featured image
Article featured image

Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ παρουσιάζει στο μπλογκ της, τη δική της εκδοχή για τους ενοίκους του τάφου της Αμφίπολης.

 

«Οι σοροί όλων όσοι είχαν ταφεί ανακαλύφθηκε πού ανήκουν: Σε μια γυναίκα, δυο άνδρες μέσης ηλικίας και ένα νεογέννητο», σημειώνει και ισχυρίζεται πως στον τάφο της Αμφίπολης, δεν είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα.


«Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, γύρω από την οποία είχαν ταφεί οι υπόλοιποι, φαίνεται να ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπίαδα γεννήθηκε το 370 πΧ και πέθανε το 316, οπότε τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε αυτή».


 

Οι επιγραφές δείχνουν ότι η Ολυμπιάδα θάφτηκε στην Πύδνα. Έτσι, η Αμφίπολη δεν θα μπορούσε να είχε χτιστεί πριν τη μάχη της Πύδνας.

Όσον αφορά τους σκελετούς των δύο ανδρών που ανακαλύφθηκαν, η Ντόροθι Κινγκ αναφέρει ότι και οι δυο τους ήταν ηλικίας από 30 συν έως 40 και κάτι ετών, ενώ ο σκελετός που ανήκει στον νεότερο από τους δύο φέρει σημάδια από χτυπήματα με αιχμηρά αντικείμενα.


«Πιθανότατα τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαίρι. Ο μεγαλύτερος  από τους δυο άνδρες έχει ένα παλιό κάταγμα στον καρπό . Ενδιαφέρον είναι  και το γεγονός ότι και οι δυο τους έχουν εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και βλάβες σε διάφορα σημεία του σκελετού τους. Αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με θέματα γενετικής».


 

«Ο Ηφαιστίωνας πρέπει να αποκλειστεί, καθώς πέθανε στα 32 του και δεν δολοφονήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ντόροθι εκφράζει ότι ανάμεσα στους νεκρούς του τάφου της Αμφίπολης πρέπει να βρίσκεται ο  Φίλιππος ο ΙΙΙ ο Αριδαίος, ο οποίος δολοφονήθηκε και η ηλικία που πέθανε ταιριάζει με αυτή του ενός από τους νεκρούς άνδρες στην Αμφίπολη. «Ξέρουμε ότι πέθανε το 317 πΧ αλλά αργότερα θάφτηκε μαζί με την σύζυγό του Ευρυδίκη ΙΙ Ανταία και τη μητέρα της Κυνάνη», σημειώνει τονίζοντας, ωστόσο, λίγο παρακάτω ότι «η  Κυνάνη πέθανε το 323 π.Χ. και είναι πάρα πολύ νέα για να είναι η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο».

«Ο λόγος που καταλήγω στον Φίλιππο ΙΙΙ και την Ευρυδίκη είναι γιατί η Αμφίπολη είναι ο τόπος όπου κρατήθηκαν όμηροι και πιθανότητα σκοτώθηκαν. Με τα δεδομένα που έχω ταιριάζει ο τάφος να κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αμέσως μετά, αλλά ο αποτεφρωμένος πρέπει να τοποθετήθηκε εκεί αργότερα. Ο Κάσσανδρος τους έθαψε με τιμές, αφού τους δολοφόνησε και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσαλονίκη για να παγιώσει το αίτημά του για τον θρόνο.Οπότε ναι, η δολοφονία και μετά η τιμητική ταφή είναι παράξενη, αλλά έτσι ήταν η πολιτική εκείνων των ημερών».

Οσον αφορά τη γυναίκα άνω των 60 θα μπορούσε να είναι κάποια πρόγονός τους, όπως η Δηιάνειρα.

Το αποτεφρωμένο πέμπτο σώμα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορεί να προσδιοριστίε το φύλο του. Αν ήταν γυναίκα, θα μπορούσε να είναι η Ευρυδίκη, αλλά ενδεχομένως και η Κυνάνη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ