Μυστική έρευνα για τα Ελγίνεια [μέσα στο Βρετανικό Μουσείο]

Μια ινκόγκνιτο έρευνα εντός του Βρετανικού Μουσείου, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν δύο φοιτήτριες που σπουδάζουν Λονδίνο.


Article featured image
Article featured image

Χωρίς να αποκαλύψουν την ιδιότητά τους στους υπευθύνους του Μουσείου, η Αμαρυλλίς Χαρίτωνος από την Κύπρο και η Ηλέκτρα Καλούδη από την Ελλάδα, κατάφεραν μέσω ενός εξειδικευμένου app στα κινητά τους τηλέφωνα να καταγράψουν αντιδράσεις επισκεπτών στο Μουσείο για τον επαναπατρισμό των Ελγινείων.

Οι δύο φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο του Westminster κάλυψαν ένα τυχαίο δείγμα 250 επισκεπτών ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής και εθνικότητας, ρωτώντας τους κατά πόσο η επιστροφή των Μαρμάρων είναι ένα δίκαιο αίτημα των Ελλήνων.

Το 76℅ των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι συμφωνεί με την επιστροφή και ότι θεωρεί τον τρόπο αρπαγής τους ανήθικο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι απόψεις των Βρετανών ερωτηθέντων, οι οποίοι εμφανίστηκαν διχασμένοι, με  το 50℅ να τάσσεται υπέρ της επιστροφής και το άλλο 50℅ κατά.

Ένα ποσοστό 24% διαφώνησε με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι η παραμονή των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να θαυμάσουν τα Μάρμαρα από κοντά.

Η έρευνα των δυο φοιτητριών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πτυχιακής τους εργασίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ